Hokejisté 1. ligy si v současné době užívají volna, které začalo 22. prosince a končí 4. ledna. A abyste se přes vánoční svátky, tedy v čase, kdy se hokej nehraje, nenudili, připravili jsme si pro vás zajímavosti a statistiky 1. hokejové ligy ČR. Mezi desítkou nejproduktivnějších obránců soutěže jsou ústečtí hráči Zbyněk Sklenička a Jakub Grin.

Nejlepší střelec

Nejvíce branek zatím v letošním ročníku nastřílel Tomáš Nouza z Mladé Boleslavi. Jedenatřicetiletý forvard s pětapadesátkou na zádech skóroval celkem pětadvacetkrát ve třiceti dvou utkáních, a vede tak tabulku střelců. Nouza začínal s hokejem v Písku, ale většinu své kariéry strávil v klubu, v němž působí i v současné době, tedy v Mladé Boleslavi. Za celý svůj hokejový život odehrál 786 zápasů a za tu dobu si připsal 277 branek.

Nad dvacet vstřelených gólů v probíhající sezoně má i Miloslav Čermák. Ten ještě nedávno oblékal dres Ústeckých Lvů, nyní je ale formou výměny v nedalekých Litoměřicích. Ve čtyřiatřiceti utkáních se dokázal prosadit třiadvacetkrát. Dvakrát byla jeho střela vítězná, pět gólů zaznamenal Čermák v přesilovce a dva pak v oslabení. Ještě před dvěma lety působila litoměřická dvacet dvojka v extraligové Slavii Praha.

Na záda však dýchá v tabulce střelců těmto dvěma kanonýrům ještě další snajpr, jímž je Adam Zeman. Mladý dvaadvacetiletý útočník hájí barvy Dukly Jihlava, za kterou v letošní sezoně odehrál dvacet devět zápasů. V nich se mu podařilo nastřílet jednadvacet branek do soupeřovy sítě. Zeman ale letos okusil i extraligu, neboť v rámci střídavých startů nastoupil za HC ČSOB Pojišťovna Pardubice, kde prozatím odehrál dvě utkání.

Nejvíce asistencí

I tabulce hráčů s nejvyšším počtem asistencí vévodí mladoboleslavský hráč. Tentokrát je jím ale David Výborný, který má na svém kontě osmatřicet přihrávek na góly. Mladoboleslavský útočník, který v lednu oslaví třicáté deváté narozeniny, odehrál za Středočechy v letošním ročníku třiatřicet zápasů, v nichž nasbíral padesát kanadských bodů. Forvard hrající s číslem devět začínal jako malý na Spartě a postupně se vypracoval až do NHL, konkrétně tedy do Columbus Blue Jackets, kde působil od sezony 2000/2001 do sezony 2003/2004 a pak také 2005/2006 až 2007/2008.

O asistenci méně, tedy třicet sedm, si letos zatím připsal Tomáš Čachotský, který stejně jako Adam Zeman obléká jihlavský dres. Hráč s číslem devadesát vlastní ale o čtyři kanadské body více než David Výborný. Čachotský se již od žákovských kategorií pohybuje ve třech klubech: Dukla Jihlava, HC Rebel Havlíčkův Brod a HC Znojemští Orli. Pouze v letech 2009/2010 vyzkoušel celek ze západu Čech, a to Karlovy Vary. Za Západočechy nastoupil v základní části pouze jednou a do utkání play-out zasáhl dvanáctkrát.

Trojlístek nejlepších asistentů uzavírá Michal Broš. Mladoboleslavská šestka přihrála svým spoluhráčům na branky letos již dvacet sedmkrát. Rodák z Olomouce strávil většinu svého hokejového života na Spartě, v níž odehrál celkem jedenáct sezon. Zahrál si ovšem i v zahraničí, a to ve finském týmu Kärpät Oulu, jehož barvy hájil od sezony 2005/2006 do 2007/2008.

Nejlepší hráč v +/-

Třemi nejlepšími hráči ve statistice +/- je trio boleslavských hokejistů. Ti mají i shodou okolností stejné hodnocení za pozitivní a negativní účast na ledě, a to konkrétně dvacet devět. Prvním z nich je David Výborný, který, jak už jste se dozvěděli výše, je zároveň i nejlepším nahrávačem.

Druhým v tabulce je Tomáš Klimenta. Devětadvacetiletý forvard Středočehů začínal s hokejem v Jablonci, ale netrvalo dlouho a přesídlil do Liberce, kde působil valnou část své kariéry. V sezoně 2012/2013 zakusil extraligu v Třinci.

Roman Němeček má na svém kontě ve statistice +/- taktéž zapsáno číslo devětadvacet. Obránce Mladé Boleslavi získal v letošní sezoně patnáct kanadských bodů. Roman se naučil hokeji v kraji Jihočechů, a to konkrétně v Písku. Od sezony 2007/2008 do sezony 2010/2011 vypomáhal ústeckému Slovanu. V letech 2007/2008 to bylo ještě extraligové Ústí nad Labem.

Nejvíce trestných minut

Podívejme se i na bilanci hříšníků, protože také zde najdeme zajímavá čísla. Například číslo 107. Práve tolik trestných minut už letos obdržel českobudějovický útočník Václav Skuhravý . Jihočeská čtyřiatřicítka je chlap jak hora – měří 192 cm a váží 108 kg. Není divu, že budí na ledě i mimo něj respekt. Skuhravý odehrál ve svém hokejovém životě celkem 814 zápasů, drtivou většinu z nich v Karlových Varech.

Nad 100 trestných minut má na svém kontě i Skuhravého spoluhráč Lukáš Bohunický. Ten od rozhodčích inkasoval ve dvaceti devíti zápasech 105 trestných minut. Kariéra šestadvacetiletého beka se datuje od sezony 2003/2004, kdy oblékal dres žákovských kategorií Slovanu Bratislava. Bohunický strávil spoustu let právě v hlavním městě Slovenska, ale také zavítal do WHL. V letech 2012/2013 bojoval za Mladou Boleslav.

Ďábel číslo tři je Boris Žabka z klubu BK Mladá Boleslav, který za svá provinění odseděl 93 minut na trestné lavici. Obránce se čtyřiačtyřicítkou na zádech odstartoval svou kariéru taktéž v Bratislavě. Poté procestoval několik dalších slovenských mančaftů. Postupem času zkusil i zahraniční angažmá, a to ve švédském AIK Stockholm. Nakonec se vrátil do české extraligy. Prošel týmy jako je třeba Třinec, Slavia nebo Liberec.

Gólman s nejvyšší úspěšností

Tímto statusem se mohou pyšnit dva olomoučtí strážci klece. Prvním z nich je Tomáš Halász, jehož úspěšnost činí 94,59 %. Rodák z Kráľovského Chlmce začínal s hokejem v HK Trebišov a později v HC Košice. Objevil se ve slovenské reprezentaci do 18 a do 20 let.

V olomoucké svatyni se s Halászem střídá Tomáš Vošvrda, který je v tabulce úspěnosti gólmanů hned za svým kolegou. V letošní sezoně odchytal o dva zápasy vice než Halász, tedy devatenáct a jeho úspěšnost v nich je 94,54 %. Kořeny jeho hokejové kariréry jsou ve Vítkovicích, kde prošel dorostenckou a juniorskou kateorií. Jeho fanoušci ho pak mohli sledovat například v dresu Vítkovic nebo Liberce.

Trojici nejlepších gólmanů uzavírá Ondřej Kacetl z Havlíčkova Brodu, který letos hájil barvy svého klubu ve dvanácti zápasech, v nichž byl úspěšný na 94,43 %. Kacetl hrál jako dorostenec a junior ve Znojmě, kde působil až do předchozí sezony, což znamená, že si vyzkoušel i rakouskou nejvyšší ligu EBEL.

Nejproduktivnější obránce

Obránců, kteří jsou ofenzivní, najdeme málo, ale přece takoví jsou. Na prvním příčce v tabulce nejproduktivnějších obránců se nachází Tomáš Sedlák z týmu Salith Šumperk, za nějž hraje už pátou sezonu. Sedlák dokázal během čtyřiatřiceti zápasů v letošní sezoně nasbírat dvacet dva kanadských bodů. Šestnáct si jich připsal za asistence a zbylých šest za góly.

Hned za bekem ze Salithu Šumperk je mladoboleslavský bek Milan Toman, který zatím v pětadvaceti utkáních vstřelil sice pouhou jednu branku, zato na devatenáct gólů přihrával, takže má na svém kontě dvacet kanadských bodů. Toman v sezonách 1999/2000 a 2001/2002 dokonce oblékal dres Ústeckých Lvů.

Na třetím místě nalezneme zástupce ústeckých barev Zbyňka Skleničku. Tomu se ještě letos nepoštěstilo a neskóroval, ale může se pyšnit osmnácti asistencemi ve čtyřiatřiceti mačích. Kapitán Lvů vypomáhá v letošní sezoně v rámci střídavých startů extraligovému Litvínovu, kde mimo jiné působil už v žákovských kategoriích. Za svůj hokejový život odehrál už 647 zápasů, v nichž nasbíral celkem 206 kanadských bodů.

Nejvíc odehraných zápasů

V 1. lize ČR se prozatím odehrálo pětatřicet utkání a je pouze sedm hráčů, kteří nastoupili do všech. Pět z nich hájí barvy Olomouce a jsou to tito: Denis Kindl, Radim Kucharczyk, Jan Knotek, Roman Rác a Jiří Řípa. I v této kategorii mají své zástupce ústečtí hokejisté. Žádnou absenci totiž zatím neměli Daniel Boháč a Tomáš Vávra.
Žlutomodrá osmička vlastní třiadvacet kanadských bodů. Ve lví smečce hraje už sezony 2011/2012. Předtím působil mnoho let v Mladé Boleslavi. Na svém kontě má už 697 zápasů, v nichž získal v součtu 354 kanadských bodů.

Dvaadvacetiletý mladý útočník Vávra hrával v žákovských kategoriích ve Vsetíně. V sezoně 2009/2010 nastoupil ve čtyřech utkáních 2. ligy za Roudnici nad Labem a poté ještě v téže sezoně přesídlil do juniorské kategorie do Ústí nad Labem. Ústecká devatenáctka oslaví v lednu narozeniny. Od dorostenecké kategorie odehrál celkem už 336 zápasů, v nichž skóroval sedmadevadesátkrát a zaznamenal 102 asistencí. Letos se blýskl osmi brankami a pěti přihrávkami.

Nejlepší střelec Lvů

Nejvíce branek v letošní sezoně v dresu Slovanu nastřílel někdejší kapitán žlutomodrých Jaroslav Roubík, který s počtem patnácti vstřelených branek vede i ústeckou tabulku kanadského bodování. Mimo jiné si totiž připsal ještě dvanáct asistencí. Roubík strávil spoustu let v Hradci Králové, kde také zastával funkci kapitána. S hokejem začínal v žákovských kategoriích na Spartě, kde později nastoupil i do extraligových zápasů ,,A“ mužstva. V celkové tabulce nejlepších střelců 1. ligy ČR je Jaroslav Roubík na osmé příčce.

Nejvíce asistencí v ústeckém týmu

Zbyněk Sklenička je ofenzivní obránce lví smečky, který v letošní sezoně nasbíral už osmnáct kanadských bodů. Jak už jste se dočetli výše, všechny tyto body získal za asistence. V celkové tabulce nejlepších nahrávačů 1. ligy se ústecký kapitán s osmaosmdesátkou na zádech nachází na jedenáctém místě. Se svou výškou 196 cm a váhou 106 kg má na ledě velkou autoritu. K tomu mu ale dopomáhají i trestné minuty, kterých zatím inkasoval pětašedesát, a získal tak i status nejtrestanějšího hráče ústeckého celku a jedenáctého nejtrestanějšího hráče ligy.

Nejlepší ústecký hráč ve statistice +/-

V tomto ohledu je nejlepší mladý bek Jakub Grin, který zároveň patří i do TOP 10 nejproduktivnějších obránců 1. ligy. Jakub ve čtyřiatřiceti zápasech zaznamenal patnáct kanadských bodů, přičemž třináct z nich si připsal za asistence a zbylé dva za góly. Ve statistice +/- má čtyři kladné body. Kariéru Grin odstartoval na Spartě, pak přešel do juniorské kategorie Ústeckých Lvů a loni nastupoval v zápasech 2. ligy za Děčín.




Zdroje fotografií:
Tomáš Nouza, David Výborný, Michal Broš, Tomáš Klimenta, Roman Němeček, Lukáš Bohunický, Boris Žabka, Milan Toman – www.bkboleslav.cz
Miroslav Čermák – www.hclitomerice.cz
Adam Zeman, Tomáš Čachotský – www.hcdukla.cz
Václav Skuhravý – www.hcmotor.cz
Tomáš Halász, Tomáš Vošvrda – www.hc-olomouc.cz
Ondřej Kacetl – www.hcrebel.cz
Tomáš Sedlák – www.hokejsumperk2003.cz
Autor TOP fotografie: Miroslav Rosendorf

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ú s t í n/L. - Do Ústí nad Labem zavítal soupeř ze Slaného. První zápas vyhrálo Slaný vysoko 11:1. Domácím se však povedlo vytvořit tří brankový náskok, ale hosté jej v závěru během krátké chvíle smazali a v prodloužení vstřelili vítěznou branku. Deváťáci Slovanu tak berou z utkání pouze bod. Poslední zápas nadstavby čeká naše deváťáky v neděli proti Litoměřicím, kdy půjde o přímý souboj o druhé místo, které by nám zajistilo účast v závěrečném play-off o účast v extralize.

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže