Ústí nad Labem – Mladší dorost odehrál deset zápasů, ve kterých získal pět bodů. Trenéři Jan Čaloun a Martin Štěpánek v rozhovoru hodnotí výsledky i předváděnou hru. Před sezónou se připravovala spolupráce s Děčínem, ze které nakonec sešlo, a tak mají trenéři k dispozici menší množství hráčů.
Partnerem mládeže HC Slovan je město Ústí nad Labem

Odehráli jste deset zápasů. Jak je hodnotíte?

Jan Čaloun: „Když nebudu koukat na výsledky a budu hodnotit pouze výkon našeho mužstva, tak jsme spokojení s prvními čtyřmi zápasy (V Letňanech, doma s Plzní, v Chomutově a doma se Spartou). Mužstvo bojovalo, hrálo obětavě. Přesně plnili to, co jsme po něm chtěli. I když kluci dělali chyby, což je normální, tak bojovali. V těch zápasech jsme si zasloužili bodovat. Body jsme získali pouze v Letňanech. Ve zbylých třech jsme měli na to, abychom vyhráli, zasloužili jsme si to. Na body jsme ale nedosáhli. Pak jsme hráli utkání ve Varech, kde jsme prohráli 2:9. Tam přišel takový zlom, mužstvo odstoupilo od bojovnosti, nasazení. To se táhne už čtyři zápasy. Vygradovalo to v zápase na Kladně, kde jsme Rytířům podlehli 1:3 a doma jsme prohráli s Pískem. Zápas s Pískem jsme si prohráli sami nedůrazem, tím, že nejsme obětaví a nebojujeme o výsledek. Vedli jsme 2:0, 4:2 a 5:3 a nebojovali jsme, neblokovali jsme střely. Nejsme důrazní. V tom já vidím ten největší rozdíl mezi naším týmem a soupeři. Hokej se rozhoduje v předbrankovém prostoru, kde jsou soupeři lepší než my. Od začátku pracujeme na důrazu před brankou, drtivá většinacvičení je směřována právě k tomuto. V zápase proti Písku byl vidět markantní rozdíl. My jsme dostali čtyři branky z brankoviště, soupeři doráží střely bez povšimnutí. My naopak nejsme schopní z toho předbrankového prostoru dát góly. Přikládám to i tomu, že na tom se musí pracovat od žákovských let a bohužel před námi se na tom ani moc nepracovalo. Kluci na to nejsou naučení. Myslím si, že v mladším dorostu by to už mělo být úplně automatické.“

Úspěšnost přesilových her máte 25 procent. Jste s hrou v početní výhodě spokojení?

Martin Štěpánek: Tu statistiku si ani nevedeme. Přesilové hry moc netrénujeme, ostatní mužstva možná ano. V přesilovce jde o střelbu, o spolupráci, o důrazu před bránou. Zatím nám to vychází.

Celkem se vám daří i oslabení, zápasy prohráváte při hře ve vyrovnaném počtu hráčů…

Martin Štěpánek: A to je ten problém. Říká se, že většinou rozhodují ty speciální formace. Obě činnosti nám jdou. Situace pět na pět jsou horší, přitom se na to zaměřujeme. To zatím nefunguje.

Brankáři se střídají celkem pravidelně. Zůstanete u toho?

Jan Čaloun: Je to citlivá věc. Všechno se bude vyvíjet podle toho, jak budeme hrát, jaké budeme mít výsledky. Brankáře nám pomáhá řešit hlavně pan Ptáček, který chodí na tréninky. Gólmani jsou speciální jednotka. Brankářskou otázku hodně konzultujeme právě s panem Ptáčkem. Ani já ani pan Štěpánek jsme brankáři nebyli, takže potřebujeme konzultace. Bude chytat ten, na koho budeme mít lepší reference, kdo se bude víc snažit.

V čem jsou silné a slabé stránky týmu?

Jan Čaloun: Silné stránky mužstva nám ukázaly první čtyři zápasy. Bojovnost, blokování střel, disciplína. To jsou věci, které se z naší hry vytratily. V posledním zápase se dva klíčoví hráči (Magasanik a Vico) nechali vyloučit a dostali jsme ve dvojnásobném oslabení dvě branky a Písek vyrovnal.

Loni hrál mladší dorost na jednu hlavní formaci, letos jste zvolili jiný model…

Martin Štěpánek: „Loni byla ta první formace extrémně kvalitní na první ligu. Celou sezónu to odehrála. Letos tu takovou pětku nemáme. Snažíme se rozdělit sílu do všech tří formací. První dvě formace jsou údernější tak, jak to bývá i v ostatních týmech. Ta třetí taková není.

Nejproduktivnějšími hráči jsou Michal Vico (3+9) a Marek Leitner (8+3). Čekali jste to od nich?

Jan Čaloun: Marek Leitner. Přišel do Ústí loni z Litoměřic a udělal od té doby obrovský pokrok. Tehdy měl problémy s bruslením. Bez pádu nedokázal bruslit od červené na modrou. Pracovitostí a zapálením do tréninku a do hokeje se dostal tam, kde teď je. Michal Vico. Víme, že je to obrovský bojovník a dříč. Jen by potřeboval vyrůst a zesílet. Chtěl bych říct, že na statistiky, podobně jako loni, nekoukáme. Jediné, co sledujeme, je statistika +/-. Tam je dost hráčů hodně v minusu. Tato statistika je to, co podle nás určuje kvalitu hráče.

Martin Štěpánek: „Plus minus body jsou při vyrovnaném počtu hráčů na ledě, takže i podle toho je vidět, že nám to nejde.

V zápase proti Písku jste třikrát vedli o dva góly, přesto jste prohráli. Jaká je nálada v týmu?

Jan Čaloun: „Není to příjemné. Ten zápas ukázal to, od čeho jsme odstoupili v těch posledních čtyřech zápasech. Nerozhoduje hokejové umění, ale rozhoduje hokejové srdíčko. Když jsem viděl hráče Písku, když otáčeli zápas a skákali po sobě a měli obrovskou radost, tak oni měli hokejové srdce. Oni tu výhru chtěli. My jsme si tak dlouho zahrávali, až jsme o výhru přišli.

Jak do hry vrátit hokejové srdce?

Jan Čaloun: Poctivým tréninkem, tvrdou prací. Hráč nesmí hodnotit hru svého spoluhráče, ale musí hodnotit svou hru. Když si vzpomenu na ten první zápas v Letňanech, tak jsme měli hodně zblokovaných střel, dobruslených hráčů, kluci plnili to, co po nich chceme. Bylo tam neskutečné hokejové nadšení. V posledním zápase se ukazovaly úplně obrácené věci. Kluci musí bojovat. Když nemáme takovou lajnu jako loni, tak máme mužstvo postavené na tom, že musíme bojovat od první do poslední minuty.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ústí nad Labem - Jak jsme Vás již informovali začátkem března ohledně nové identity A-týmu, který v nové sezoně bude vystupovat pod názvem HC Slovan Ústečtí Lvi a zároveň bude mít vlastní webové stránky a sociální sítě. Je potřeba dodat, že stávající web slovanusti.cz, facebookové a instagramové stránky se budou věnovat dění kolem mládeže Slovanu. Budeme Vás informovat podrobně o dění kolem mladých nadějích Slovanu a celkové práce všech trenérů a lidí kolem mládeže.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže