Ústí nad Labem – Po sestupu z nejvyšší soutěže odmítl hodnotit sezónu. Kouč juniorky Milan Skrbek se během letní přípravy rozpovídal nejen o loňském ročníku. Hovořil také o cílech juniorského týmu, dodržování životosprávy či změnách v sestavě.

Loňská sezóna

Junioři - sezóna 2012/2013

  • Zápasy: 46
  • Výhry: 5
  • Výhry v prodloužení: 4
  • Prohry v prodloužení: 3
  • Prohry: 34

„Před startem extraligy jsme vyhlásili cíl, kterým bylo nesestoupit. To se nám nepovedlo a mužstvo kleslo do národní ligy juniorů. Důvodů neúspěchu bylo hned několik. V průběhu roku jsme prohráli mnoho zápasů o gól. Doplatili jsme na střeleckou nemohoucnost. To se dá těžko řešit přes letní přestávku. Chyběl nám hráč, který by rozhodl zápas. Hráč, který se nebojí zodpovědnost vzít na sebe a jít do zakončení. Na druhou stranu, takového hráče má málokteré mužstvo. Žádná velká individualita tu soutěž nehrála.“

Koncepce týmu

„Chceme hrát s hráči, kteří v Ústí hokejově vyrůstali, kteří k tomu mají nějaký vztah. S tím souvisí i náš cíl, kterým je výchova hráčů pro hlavní mužstvo. Loni jsme tu „cizích“ hokejistů moc neměli. Nejhorší na tom je to, že jsme je pořádně nestihli ani vyzkoušet. Přišli na poslední chvíli. Vzali jsme je jenom kvůli tomu, že nás bylo málo. Pokud bychom měli dostatek místních hráčů, nemuseli jsme doplňovat. Bývala tady malá členská základna. V posledních letech se to zlepšilo. Do páté třídy máme po třiceti dětech. Když nastupovaly ročníky, které hrají za juniorku, do základny, tak jich bylo třeba patnáct. V průběhu let někteří odpadli. Ti, co zůstali, se dostali až do juniorky. Neudělal se žádný výběr, protože nebylo z čeho vybírat. Hráči, kteří nebyli úplně nejlepší, tak se také do juniorů dostali. Teď sklízíme to, co tady udělalo předchozí vedení klubu."

Konkurence prostě není

„Když je málo lidí, chybí konkurence. Hráči věděli, že budou hrát. Mnohokrát jsme jeli na zápas s patnácti lidmi a všichni hráli. Když jsme byli v plném počtu, tak nás bylo dvacet. To jsme mohli hrát na čtyři pětky. To se nestávalo často, protože pořád byl někdo zraněný či nemocný. Letos to bude to samé, protože v letní přípravě nás je dvaadvacet i s brankářem. Trénují s námi čtyři kluci narození v roce 1993, kteří by museli dostat výjimku. Určitě si celé kvarteto nenecháme. Když to dobře dopadne, tak nás bude dvacet. Ještě mají přijít kluci z Děčína, ale nepředpokládám, že by vytvořili nějakou velkou konkurenci."

Pohyb v brankovišti

„David Novák odchází. V Ústí dostal, myslím, dobrou nabídku. V juniorech by byl brankář číslo jedna a třetí gólman hlavního týmu. Zvolil odchod do Slavie Praha. Přitom ani neví, jestli tam bude chytat. Přijde mi to od něj trochu nefér vůči Slovanu, protože jsme mu tady dávali šanci. Jako nováček mezi juniory odchytal víc zápasů než jakýkoliv jiný brankářský nováček v extralize juniorů. Mysleli jsme, že tady bude i v další sezóně. Chtěli jsme gólmana, který bude mít nějaké zkušenosti. I přes to však odešel. Ale tak to bývá, no (smutně). Může si polepšit, ale taky nemusí. Je to sázka do loterie. Osobně bych vsadil na jistotu, kterou on měl v Ústí. Když nebude chytat, tak to pro něj nemá význam. Sice bude v extraligovém mužstvu, ale nemusí chytat. Bude si muset hledat zase jiné angažmá. Někam umístit brankáře je hodně složité. Každé mužstvo chce v brance gólmana, kterého vychovalo. Pro další sezónu máme Tomáše Burkovce a měl by přijít brankář z Děčína."

Časté odchody hráčů

„Myslím si, že by hráči měli být víc spjatí s klubem, ve kterém hrají. Možná i trpělivější. Chtěli by všechno hned. V devadesáti procentech případů na to doplatí. Když se neprosadí v Ústí, tak musí jít jinam. Vzhledem k tomu, že Litoměřice spolupracují se Spartou, tak ti hráči budou chodit do Bíliny či Děčína. Je to jediná jejich šance. Myslím, že nemá cenu házet flintu do žita. Když budou rok hrát v Děčíně a ukáží, že na to mají, tak další sezónu klidně můžou hrát tady."

Letní příprava

„Jde o to, aby hráči nabrali fyzickou kondici. Někteří k tomu přistupují laxně. Hodně mě to překvapuje u mladých hráčů, kteří jsou v juniorech noví. Měli by ukázat, co v nich je, měli by se prát o místo. Jenže ono je to nějak moc nezajímá. Nedokáží si sáhnout na dno. Přijde mi, že jsou moc pohodlní. Když je na tréninku něco bolí, tak přestanou trénovat. Jsou na sebe moc opatrní, aby náhodou nebyli dobře trénovaní. (ironický smích). Nevím, čím to je. Možná povahou. Myslím si, že hráči umí počítat. Když nás trénuje dvacet, tak pravděpodobně budou v sezóně hrát skoro všichni. I přesto v nich musí být soutěživost, která u některých prostě chybí. I kdyby nás bylo pětadvacet, tak s některými to ani nehne. Často chybí i takové to „chtěl bych být lepší než ten druhý“. Protože by musel víc trénovat, víc by ho to bolelo. Zase se dostáváme k té povaze. Překvapuje mě, že když se tomu věnují deset dvanáct let, teď mají nějakou šanci bojovat o místo v sestavě mezi chlapy, tak neodvádí maximum. Přechod mezi každou kategorií je složitý, ten z juniorů mezi dospělé je nejtěžší."

Rozšiřte extraligy juniorů

„Já bych nejvyšší juniorskou soutěž rozšířil. Svaz pořád snižuje počet týmů. Kvalitní hráči pak přichází do soutěže s malým počtem týmů a hrají ve třetí čtvrté formaci. Kdyby těch týmů bylo víc, tak by se kvalitní hráči rozptýlili a tvořili by základní kostru mužstev, hra by na nich stála, hráli by přesilovky, oslabení. Od trenérů mládežnických reprezentací stále slyšíme, že ti hráči nemají žádnou zodpovědnost, že hrají v týmech, kde hra na nich nestojí. Když hrál Jágr, Reichel, Ručinský a další, tak byly výsledky zápasů juniorů třeba 15:1. Ti hráči ale jeli pětkrát za zápas sami na bránu. V zápase se naučili zakončovat. Ujíždět na branku v tréninku a v zápase je velký rozdíl. V zápase je hráč nervózní, stíhá ho obránce. Na tréninku si to hokejista může natrénovat, ale v zápase se to naučí. Pavel Janků, dlouholetá opora mužstva Slovanu, sám řekl, že ve starším dorostu nehrál extraligu, ale šel do „B“ týmu hrát nižší soutěž, ve které se všechno naučil. Máme úzkou základnu oproti Rusku, Kadaně, Americe. Oni si můžou dovolit systém, kterým vyberou ty nejlepší hráče. Když máme úzkou základnu, musíme se všemi hráči co nejdéle pracovat stejně, abychom se pokusili vychovat maximum kvalitních hráčů. Zužování není dobrá cesta. Dám příklad, znám kluky z Kladna. Skuhravý a Švec. Oba prošli reprezentací mužů, ale nikdy nehráli juniorskou nejvyšší soutěž. Jde o to, aby měli kvalitní trénink, vztah k hokeji. Jakou hrají soutěž, to není rozhodující."

Dobrá hra jednotlivce vs. výsledky týmu

„Oboje je důležité. Osobně spíš upřednostňuji, aby se zlepšovali kluci. Snažíme se jim dávat kvalitní trénink. Když se každý zlepší, zlepší se i hra týmu a výsledky. Jsou to spojené nádoby. Ale zase hráči musí chtít se zlepšovat. Když jeden trénuje méně, tak to svádí ostatní k tomu, aby trénovali také méně, a mužstvo bude herně i výsledkově horší."

Zábava vs. Hokej

"Jsou v takovém, řekněme, rizikovějším věku. Je to možná problém, že někteří nehledí na to, zda druhý den hrají nebo ne. Nedělají to všichni. Ti, co to chtějí někam dotáhnout, jsou zodpovědní. Když jsem třeba trénoval Patrika Eliáše, tak se sám ptal, jestli může jít na diskotéku, pít čistou Cola Colu a v jedenáct večer jít domů a spát. Jestli je to vůbec možné. No, ale taky to někam dotáhl. My tady kluky nekontrolujeme."

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže