Stockholm – Bývalý útočník Lvů reprezentuje nováčka elitní skupiny na mistrovství světa ve Švédsku. Světového šampionátu se účastní již počtvrté a svému týmu zatím pomohl jednou asistencí. Rodák ze slovinské Jesenice působil od juniorských let v českých klubech. V Ústí strávil tři sezóny, kde odehrál 110 utkání a posbíral 71 kanadských bodů. Po utkání Slovinska s Dánskem poskytl exkluzivní rozhovor.

Utkání proti Dánsku bylo hodně smolné pro váš výběr, když jste dvakrát vedli a nakonec podlehli v prodloužení?

Smůla to byla, ale už ty dva zápasy předtím jsme v podstatě hráli lépe než soupeř. Jak s Norskem a Běloruskem, tak i s Dánskem nám to na konci nevyšlo. Je to škoda, protože máme jen jeden bod. Přitom jsme jich mohli mít daleko víc.

Pokud byste se neudrželi v elitní skupině, bylo by to bráno ve Slovinsku jako velký neúspěch?

Samozřejmě, že našim cílem je setrvání v kategorii nejlepších týmů. Každým rokem se zlepšujeme. Postoupili jsme na olympiádu, lidi kromě dobré hry od nás čekají i výsledky.

Účast v Soči je brána jako velký úspěch?

Je to poprvé v historii. Nikdo nám moc nevěřil, ale jako tým jsme doufali. Pro nás je to něco velkého, ale teď jsme na to zapomněli a soustředíme se jen na zápasy ve Stockholmu.

Slovinsko by rádo uspořádalo šampionát v roce 2019, mohlo by to být kvalitní mistrovství?

To já ani nevím. Loni jsme hráli doma skupinu B, na stadionu s kapacitou pro 12 tisíc diváků. Pořadatelé z toho dokázali udělat kvalitní show. Lidi chodili v hojném počtu. Elitní skupina je trošku něco jiného, ale myslím, že u nás jsou schopní lidi, kteří by to uspořádali.

Tým Acroni Jesenice se zřejmě vrací do rakouské EBEL, jako farma Medveščaku Záhřeb s ruskými investory. Berete to jako správný krok?

Něco takového by mělo být, ale není to stoprocentní. Pokud by to vyšlo, tak by to bylo super. Loni to šlo v Jesenici nesprávným směrem. Jesenice je hokejové město, lidi tam hokej milují.

Sezónu jste odehrál v Itálii, jak jste byl na apeninském poloostrově spokojený?

V Itálii se hraje jiný hokej, liga není špatná, ale v porovnání s extraligou se hraje jinak. Takticky je to v Česku na vyšší úrovni. Zápasy měly tempo, úroveň. Byla to dobrá sezóna. Neodehrál jsem ji celou v Pontebbě, protože tým moc nešlapal. Dohrával jsem v Brunicu, což byl favorit soutěže, ale nevyšlo nám semifinále.

Co chystáte pro příští sezónu? Je ve vašich plánech návrat do Jesenice, pokud by se do města vrátila EBEL?

Čekám na nabídky, řešit se to začne až po mistrovství. Na Jesenici zatím nemyslím. Táhlo by mě to zpět do české extraligy, ale tam vznikla nová pravidla s mladými hráči.

Máte českou manželku, byla s vámi v Itálii? Jak trávíte léto?

V sezóně se mnou byla v Itálii, ale jinak žijeme v Praze. V létě jezdíme do Slovinska, nebo na chalupu v Čechách.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže