O L O M O U C – Ústečtí Lvi nesplnili cíl, který si v zápasech na olomouckém ledě dali. Tedy zvítězit alespoň v jednom utkání. Svěřenci kouče Jaromíra Šindela prohráli i v druhém semifinálovém souboji, tentokrát poměrem 1:5, a domů tak odjíždí za stavu 0:2 na zápasy. Vysoké porážce nezabránil ani Zdeněk Orct, jenž poprvé v play-off vystřídal v brance Ústí Vladislava Koutského. „Není to o tom, jestli chytám já nebo Vláďa Koutský. Podle mě největším problémem bylo to, že jsme byli v obou zápasech horší jako tým,“ konstatuje veterán Zdeněk Orct.

V prvním semifinálovém střetnutí Ústečtí vletěli do zápasu velmi aktivně, tentokrát jim ale soupeř v prvních dvaceti minutách utekl o dvě branky. Slovan sice zlepšenou hrou v druhé periodě zásluhou Adama Lapšanského snížil, jenže třetí třetina stejně jako v pátek jasně patřila Kohoutům. Lvi tak odjíždí z Hané s prázdnou. Premiéru v letošních vyřazovacích bojích si odbyl zkušený brankář Zdeněk Orct, jenž pro druhé semifinále nahradil v brance Ústí Vladislava Koutské.

„Sice jsem poprvé zasáhl do play-off, ovšem když je ten výsledek takový, jaký je, tak to určitě není nejlepší. Ale myslím si, že to není o tom, jestli chytám já nebo Vláďa Koutský. Podle mě největším problémem bylo to, že jsme byli v obou zápasech horší jako tým,“ vysvětluje dvaačtyřicetiletý brankář.

V sobotním souboji se Severočechům na rozdíl od prvního měření sil nepovedl nástup do zápasu. Po dvou nešťastných momentech šla Mora během několika vteřin do vedení o dvě branky. „Při prvním gólu byla chybná naše rozehrávka. Zřejmě se v tu chvíli naši hráči nedohodli a domácí to nějakým způsobem napotřetí doplácali. Druhý gól to byla vyloženě smůla. Jak obránce, tak i já jsme se posunuli směrem, kam letěla přihrávka. Bohužel mi to vlastní obránce (Lukáš Špelda pozn. red.) ztečoval do branky. První dvě branky podle mě byly hodně smolné a bohužel rozhodly zápas,“ myslí si Orct.

Důležitá byla druhá třetina. V ní si totiž Slovan vytvářel množství šancí, pokořit výborně chytajícího Kašíka se mu však povedlo jen jednou. Nebýt téměř bezchybného výkonu domácího brankáře, mohlo se utkání vyvíjet úplně jiným směrem.

„Kdybychom zápas v druhé třetině vyrovnali, mohlo to být v dalším průběhu určitě jiné. Sice jsme možná měli trochu tlak, ale já říkám, že je rozdíl mezi tlakem a tlakem. Olomouc čeká na naše chyby, které poté dokáže také využít. My na rozdíl od Olomouce děláme chyby, které jsou viditelnější a splašenější, a to rozhoduje,“ přibližuje ústecký brankář, za kterého prošly celkem čtyři puky. Poslední zásah Hanáci přidali do prázdné sítě.

„Nedokážeme hrát celých šedesát minut to, co si v kabině řekneme. Hrajeme třeba výborně padesát minut, ale v posledních deseti minut jsme schopní si výsledek pokazit. To se ukázalo i dneska v první třetině, kdy se domácí kolem desáté minuty dostali do vedení 2:0. Pak jsme sice odehráli fakt dobře druhou třetinu, kdy jsme měli optický tlak, ale najednou se nám třeba stalo, že jeli dva Olomoučtí sami na jednoho hráče. Olomouci se tohle za celé dva zápasy nestalo,“ říká bývalý gólman Kladna či Litvínova.

Ústečtí tak mají před sebou velice těžký úkol. Mora vede 2:0 na zápasy a na severu Čech ji stačí vyhrát jediný duel, aby si vybojovala mečbol. Zdeněk Orct na sobě ovšem tlak nepociťuje.

„Já osobně můžu říct, že před domácími zápasy tlak necítím. Už jsem jich totiž zažil tolik, že už mě tyto situace nijak nerozhodí. Myslím si, že i mladí kluci by si měli uvědomit, že hokej je pořád jenom sport a hra. Musejí chtít hrát hokej hlavně proto, aby se jím bavili. A když budeme hrát v takové křeči jako doteď, že se hodně snažíme, ale nejde to, tak to bude těžké i doma. Pokud si připustíme nějaký tlak, bude to špatné,“ upozorňuje odchovanec liberecké hokejové školy.

V obou utkáních hraných na Hané přijela ústecké hokejisty podpořit početná skupina fanoušků, která svým oblíbencům fandila i v sobotním zápase, a to po celých šedesát minut. V úterý a ve středu pokračuje semifinálová série v Ústí nad Labem a výhodu domácího hřiště by mohly vytvořit zejména zaplněné ochozy Zlatopramen Areny.

„Diváci by nám určitě mohli pomoci. Byl jsem letos trochu smutný, že jich tolik nechodilo, ale jsem přesvědčen, že se od nich podpory dočkáme. Samozřejmě to u nás může být jiné, avšak nechci se ohánět slovy jako ‘doma je dvakrát porazíme.‘ Musíme to odvést na ledě, ne to jen říkat,“ uzavírá muž s číslem sedm na dresu.

Kotouč mi prošel mezi nohama a k naší smůle se odrazil do branky, smutní Lukáš Špelda

Rozhodující branka utkání padla po velice smolné situaci. Při přečíslení olomouckého týmu adresoval domácí Robin Staněk kotouč mezi kruhy, ovšem nešťastně černou gumu za brankovou čáru usměrnil obránce Lvů Lukáš Špelda.

„Olomouc jela v přečíslení tři na dva a my obránci jsme se vraceli zpět do našeho pásma. Hráč jel s pukem kolem mantinelu a já jsem si ho chtěl pohlídat, nakonec jsem však neměl ani hráče ani puk. Kotouč mi prošel mezi nohama a k naší smůle se odrazil do branky. Ory (Zdeněk Orct pozn. red.) šel do zákroku, jenže puk se doklouzal prakticky do prázdné klece,“ popisuje Špelda moment z desáté minuty zápasu.

Hostující střídačka po rychlé sprše reagovala oddechovým časem. „Trenér se nás pokoušel uklidnit, protože do té doby jsme hráli dobře. Chtěl, aby nás ta situace nepoložila, okamžitě stáhl tým na tři lajny, což se podle mě ukázalo jako výborný tah. Naše hra se zlepšila, dostali jsme se pořádně do tempa,“ tvrdí zadák, který byl jednou z obětí rozhodnutí trenéra, když poté utkání sledoval jen se střídačky.

Olomouc tak poměrně výrazně přestřílela svého soka i ve druhém semifinálovém utkání. Na domácím ledě mají Lvi určitě co zlepšovat. „Nemyslím si, že bychom byli horší než v prvním zápase, ba naopak. Chtěli jsme do utkání jít s dobrou obranou, a s tím, že vepředu nějakou branku dáme, bohužel se to zase nepovedlo. Doma musíme důsledně bránit a konečně začat plnit pokyny, které nám trenér dává,“ prohlašuje osmadvacetiletý bek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže