Ú s t í n/L. - V moderním pojetí ledního hokeje mají čím dál větší úlohu přesilové hry. Jejich efektivní využití předvedli na šampionátu juniorů Američané, kteří pět ze sedmi gólů do české branky vystřelili právě při početní výhodě. Jak si v této disciplíně vedou ústecké mládežnické týmy?

V zápase je mnohdy hodně vyloučených hráčů. Ovšem využít poskytnutou výhodu bývá často velký problém. Teoreticky hokejisté přesně vědí, jak si přehrát, kde se pohybovat, clonit i vhodně vystřelit. Přetavit teorii v praxi to už bývá těžší. Zde se můžeme podívat na nejčastější chyby.

Nervozita svazující ruce

Při počátku přesilové hry se vhazuje v obranném pásmu provinivšího se týmu. Mnohokrát se stane, že útočící tým prohraje vhazování a musí se do útoku dostávat znovu. To je moment, kdy přichází ona nervozita. Nepřesné příliš prudké přihrávky, horší pohyb. Tým hrající přesilovku ji s trochou nadsázky musí proměnit. Naopak bránící tým pokud oslabení zvládne, tak se zase tak moc neděje. Využívání a bránění těchto situací se pochopitelně promítá na sebevědomí a herní pohodě mužstva.

Nastřelení prvního hráče

Pro hokejisty něco jako kletba. Takřka každý hráč se tohoto někdy dopustí. Jakmile trefíte hráče před vámi, skoro na sto procent to znamená ztrátu útočného pásma. Ba co víc, může se z toho zrodit brejková situace a gól týmu hrajícího v oslabení. Přesně z této situace skóroval na MS dospělých v roce 2009 Petr Čajánek. Bylo to v zápase se Švédy. Ústecký hlavní tým vstřelil v derby proti Litoměřicím hned dva góly v oslabení čtyři na pět.

Využití přesilovek v ústecké mládeži

Junioři v právě probíhající sezóně skórovali v přesilové hře dvanáctkrát, starší dorostenci dvacet devětkrát a mladší dorostenci patnáctkrát. Tento údaj nám ale nic moc nenapoví, proto se uvádí procentuální využití přesilových her.


0-10 % Přesilové hry nejsou vůbec efektivní, měly by se zlepšit.
10-20 % Přesilové hry jsou podprůměrné.
20-25 % Přesilové hry jsou průměrné.
25 a více % Přesilové hry jsou výborné.

Junioři využívají své přesilové hry na 9,6 procent. Což je opravdu málo. Měli by více střílet, což jim také radí oba trenéři.

Starší dorostenci mají úspěšnost početních výhod na hodnotě 20,4 procent. To je přibližně hodnota, které by měly dosáhnout všechny týmy či být ještě lepší.

Mladší dorostenci se v tomto ohledu dostali na číslo 21,1 procent.

Dorosty mají přesilové hry průměrné. Junioři jsou v této disciplíně podprůměrní, což ví i trenér Milan Skrbek. „Přesilovky nám nejdou. Vím, na co hráči mají na tréninku a co předvádějí v zápase. Mám je každý trénink na očích. Musí střílet, pak ty přesilové hry budou lepší,“ dodal zkušený kouč.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže