Ústí nad Labem - Talentovaný mladík Jakub Matai se v sezóně 2012/2013 v mužstvu Ústeckých Lvů zatím trápí. Zatímco v NOEN extralize juniorů má na kontě devatenáctiletý forvard za devět utkání pět branek a čtyři asistence, v seniorském týmu zůstává po třiadvaceti kláních bez jediné trefy do černého, ale se sedmi gólovými přihrávkami.

Pokud v pondělní dohrávce s Berounem zvítězí hokejisté Ústí nad Labem v řádné hrací době, přiblíží se druhé Olomouci na rozdíl tří bodů. „Tabulce velkou pozornost přikládat nemůžeme, musíme jít zápas od zápasu a sbírat body, co to jde. Utkání nyní hrajeme každý druhý den, je to náročné. Vždy den po zápase máme lehčí trénink, pouze zregenerujeme a další den jdeme zase hrát. V pondělí nás čeká Beroun, který bychom měli napadat. Medvědi nemají v týmu žádné zkušené hráče, působí tam spoustu mladých hokejistů. Měli bychom je nutit k chybám a hrát aktivně. Nesmíme si připustit, že hrajeme proti poslednímu celku a musíme chodit do každého střídání naplno,“ řekl před bitvou s Medvědy Beroun Jakub Matai, jenž za třiadvacet střetnutí této sezóny má na kontě sedm asistencí.

„S osobními statistikami spokojený rozhodně nejsem. Jsem útočník a ještě jsem letos nedokázal vstřelit gól. Obrovsky se trápím, za poslední tři utkání jsem měl pokaždé minimálně dvě tutové šance. Ruce mám ale totálně svázané, to si ani člověk nedokáže představit, jaké to je. Je to o hlavě, mám na sobě deku,“ pozastavil se nad svou produktivitou devatenáctiletý bruslař z ofenzivy, který před sezónou 2012/2013 do Ústí nad Labem přestoupil. Jeho smlouva je uzavřena na tři roky, plus roční opce.

V útočné formaci nastoupil Jakub Matai v předchozím kole s Litoměřicemi s Tomášem Rodem a Lukášem Handlovským. „Sedli jsme si spolu už v přípravě. Poté, co se Tomáš Rod vrátil z Písku, jsme začali hrát opět spolu. Řekl bych, že nám to vyhovuje. Mým osobním cílem je vybudovat si místo v sestavě Ústeckých Lvů, abych ho postupně následující sezónu měl. Rád bych se jednou v budoucnosti stal lídrem týmu,“ představil své ambice kadaňský rodák, jenž v ročníku 2010/2011 oblékal také národní dres v kategorii do osmnácti let.

„Je to vzpomínka na celý život, byla to velká zkušenost. Byly to dobré časy, rok jsem s výběrem do osmnácti let absolvoval pár turnajů (10 zápasů, 1+3; pozn. red.) a následně i mistrovství světa (3 zápasy, 0+0; pozn. red.). Reprezentaci dospělých řešit aktuálně nemůžu, musím se zlepšovat trénink za tréninkem a zápas za zápasem,“ pokračoval odchovanec kadaňského hokeje, který si v minulosti zahrál proti autorovi dvou branek USA ve finále mistrovství světa do dvaceti let 2013 v Ufě. Právě Rocco Grimaldi se před finále na šampionátu netrefil a své zásahy si schoval na nejdůležitější chvíli. Jakub Matai je v obdobné situaci, v základní části zatím gól nevstřelil. Schovává si údery na play-off nebo případně na baráž o extraligu?

„Proti Grimaldimu jsem hrál na osmnáctkách. Je to špičkový hráč s velkou budoucností,“ mínil hokejista Ústeckých Lvů nosící na zádech číslo 95, jenž loni kromě působení v celku Tatranskí Vlci (37 zápasů včetně World Junior Club Cupu U20; 7+9) oblékl v devatenácti utkáních v KHL dres Lvu Poprad (0+0).

„Naskočil jsem za Poprad do zápasu vždy jen na pár střídání. Bylo znát, že je to jiný svět, hráči jsou výkonostně jinde. Bylo příjemné, jak se tam o hráče starají, všichni se mají jako v peříčku. Stihl jsem i pár tripů. Nejdále jsem byl v Chabarovsku, kam jsme z Moskvy letěli osm až deset hodin. Kluci mi museli dát do letadla prášky na spaní, protože se docela bojím létání a v letadle neumím spát. Bylo to hodně daleko, časový posun byl znát. Na ledě se musí člověk na dvě hodiny přeštolovat, aby zabral. Po utkání je úplně mrtvý, je to obtížné. Co se týče kabiny, není to takový rozdíl jako v Ústí nad Labem, o hráče se i ve Slovanu starají suprově a já jsem na severu Čech spokojený,“ uzavřel Jakub Matai.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže