Ú s t í n/L. - Ústecký juniorský tým se potácí na samém konci extraligové tabulky. Získat body a hlavně ztracené sebevědomí mohou žlutomodří proti Vítkovicím. Úvodní buly bude vhozeno ve čtvrtek v 17:00. Do Zlatopramen Areny se dostanete přes vrátnici, vstup na utkání je zdarma.

Historie klubu

Poprvé se hrál pravý kanadský hokej s pukem na Ostravsku v roce 1927, alespoň tak o tom hovoří anály oddaného hokejového i fotbalového funkcionáře Štěpána Janči. Prvními kluby hokejovými byly ty, které provozovaly především kopanou – SK Moravská Ostrava a SK Slovan Moravská Ostrava. Ovšem po hokejové sezoně 1927/28 se hokejistům SK Moravská Ostrava nepodařilo uvést do pořádku fotbalové hřiště, na němž měli přírodní kluziště (dlouho na jaře byl terén hřiště k fotbalu nezpůsobilý), byli hokejisté pokáráni. Vilém Rokyta, brankář a vyznavač hokeje přivedl partu hokejistů do Vítkovic a základy ke zrodu později tak slavného klubu byly položeny. Podle dochovaných záznamů tedy vítkovické mužstvo zapíchlo svou vlaječku do symbolické mapy hokejového světa v sezonním ročníku 1928/1929. Do té doby byl hokej v Ostravě na úrovni spíše volnočasové aktivity. Týmy hrály vesměs "přátelská utkání" proti sobě navzájem a jen pro svou motivaci si sestavovaly různé výsledkové tabulky. O zápasech mistrovství, či alespoň městské soutěže zatím nemohlo být ani řeči. Až od sezony 1928/1929 se vykrystalizovala tzv. "silná čtyřka" ostravské mistrovské tabulky, která spadal pod Hanáckou župu hockeyovou - SK Slovan Moravská Ostrava, SSK Vítkovice, KČT Lazy a také SK Třinec.

V roce 1931 byla ustanovena Slezská župa hokejová - první soutěžní organizace, ve které měly regionální týmy bojovat o prvenství v Ostravě a jejím okolí. Slezská župa hokejová získala samostatnost vedle Hanácké župy hlavně proto, že komunikace s vedením soutěže v Olomouci byla zdlouhavá a problematická. Zakládajícími členy SŽH byli: Jaromír Zábrodský (předseda), Oldřich Vorel (tajemník), Štěpán Janča (matrikář), Alois Pelíšek (pokladník), František Carbol (člen). Všichni vykonávali tuto dobrovolnou činnost několik let. Slezská župa hokejová se tehdy začala rozrůstat, dalšími nově založenými kluby byly: SK Ostravská Slavia, SK Čechie VII Hulváky, SK Olympia Zábřeh, KČT Lazy, SK Ostravica Frýdek, I. ČLTK Mar. Hory. V sezoně 1929/30 měla SŽH už zaregistrováno 30 hokejových klubů a po Praze patřila k největším župám v ČSR.

Vítkovický hokejový tým poté postoupil do nejvyšší soutěže a hned v první sezóně mezi nejlepšími se stal vicemistrem Československa. Přišla léta, kdy vítkovický hokej vládl tehdejší lize, ale ten samý tým o několik let později sestoupil. „Vítci“ patří ke stálicím české hokejové ligy. Poslední léta táhne „Vítky“ Jiří Burger.

Junioři Vítkovic

Pokud jsme o mužském týmu napsali, že patří mezi stálice, tak junioři tam patří dvojnásob. V loňské sezóně obsadili 6. místo. Sezóny předtím patřili mezi nejlepší týmy v lize. Domácí Lvíčata to budou mít opravdu těžké. Přesto musí bojovat o každý bod!

Zdroj TOPfotky: filipzaruba.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže