Ú s t í n/L. - S tímto soupeřem se ústečtí junioři utkají 27. 9. 2012 v rámci zápasů 7. kola NOEN extraligy juniorů. V loňské sezóně se junioři Sparty umístili na 3. místě z osmnácti možných. Přiblížíme vám historii tohoto klubu. Úvodní buly bude vhozeno ve čtvrtek v 17:00, vstup je zdarma. Přijďte podpořit Lvíčata.

Historie klubu v kostce

HC Sparta Praha je jedním z nejstarších hokejových klubů naši planety. Její historie se datuje k 6. prosinci 1903, kdy vznikl oddíl bandy hokeje. Od roku 1909 však sparťanská srdce definitivně očaroval hokej kanadský, a od té chvíle si klub budoval zvučné renomé, doma i v zahraničí. Celkem osmkrát se Sparta radovala ze zisku mistrovského titulu v nejvyšší domácí soutěži, kterou hraje pravidelně od jejího založení a historicky prvního duelu 3. ledna 1937, s jednou výjimkou, až dodnes. Věhlas na starém kontinentu pak prohloubila vítězstvími na Spenglerově poháru či výkony v někdejší Evropské hokejové lize.

Výrazných úspěchů dosáhla Sparta v poválečných letech, kdy získala pod názvem Spartak Sokolovo hned dva tituly Mistra ligy za sebou v sezónách 1952/53 a 1953/54. Druhou etapu úspěchů zaznamenala v nedávné minulosti, kdy získala titul v sezóně 1989/90 a následně přidala další v sezóně 1992/93. Dalším úspěchem, vedle dvou třetích míst v ročnících 1995/96 a 1996/97 byla účast HC Sparta Praha ve finálové skupině Evropské ligy 1996/97.

Svou kvalitu potvrdila v extralize po několika smolnějších sezonách v ročníku 1999/00, kdy se po sedmi letech radovala z celkově už pátého prvenství. Navíc se jí v témže roce podařilo znovu probojovat do Top Four Final Evropské ligy a získala pro český hokej zatím nejlepší, druhé místo. Fakt, že Sparta patří na samotnou špičku české ligy, potvrzovala od poloviny devadesátých let pravidelným postupem až do semifinále. V roce 2002 si dokonce došla pro další titul. Nejúspěšnější období ale nastalo pro příchodu nového vedení a realizačního týmu na podzim roku 2005.

Následující roky se fanoušci třikrát za sebou dočkali zápasů play off. Ty první byly ovšem velmi hořké, protože série s Libercem skončila neúspěšně již po čtyřech zápasech. O rok později se radovala naopak Sparta. Tentokrát nestála proti Bílým Tygrům, ale jejím soupeřem byl Zlín, který vyřadila v pěti zápasech. Sparta se dokonce ocitla před branami finále, ale druhou vstupenku do série o titul vybojovaly Karlovy Vary, které nad Spartou zvítězily po šesti utkáních.

Ročník 2009/2010 měl pro Spartu hořký konec. Pražané v tomto ročníku nedošli ani do semifinále, protože její sérii s Vítkovicemi rozhodl neúspěšný sedmý duel na ledě v Ostravě.

Sezona 2010/2011 se zapsala černým písmem do dějin holešovického klubu. Sparta se vůbec neprobojovala do play off a musela se spokojit pouze s boji ve skupině o konečně 11. - 14. místo, což bylo překvapení pro všechny hokejové fanoušky. Po nepovedeném ročníku přišla přestavba kádru, která se pozitivně projevila hned v základní části sezony 2011/2012. Ze Sparty se stal suverén celé extraligy a Pražené vybojovali Prezidentský pohár. Ve čtvrtfinálové sérii ale nestačili na Kometu Brno.

HC Sparta Praha nyní patří v české extralize ke stálým účastníkům v bojích o nejvyšší mety. Svá domácí utkání hrají hokejisté v TIPSPORT ARENĚ, která je druhou největší sportovním arenou v České republice s kapacitou přes 13.000 diváků.

junioři Sparty

To, že Pražané patří mezi nejlepší kluby juniorské extraligy, je samozřejmost. Loňská sezóna byla pro Spartu velmi úspěšná, skončila na 3. místě po dlouhodobé části. Sezónu předtím obsadila první místo. Ústečtí borci to budou mít velmi těžké, ale s tímto soupeřem odehráli v přípravě domácí zápas, který se změnil v rovnocennou patrii. Pražené vyhráli na nájezdy, Ústí má Spartě co vracet.

Zdroj informací o historii: http://www.hcsparta.cz

Zdroj topfotky: http://gunnersgraphics.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže