Ústí nad Labem - Michael Petrásek neboli dvacetiletý brankář, který by se měl letos objevovat v brance Ústeckých Lvů. Bystrým zrakům však dozajista neunikly ani jeho třetinové příležitosti v loňské sezoně. Jak vypadala jeho cesta do kabiny ústecké elity a jak se mezi takovými formáty cítí, Vám prozradí následujících pár řádků.

Bruslařské a hokejové základy získával v prvních letech v rodném Děčíně. Poté ho však čekalo dojíždění na ústecký zimní stadion, kde mimojiné absolvoval také juniorku. „Poprvé jsem trénoval s "A"-týmem v 16 letech. Ze začátku to byla dost drsná změna, ale teď už jsem si na to zvykl, takže je to dobré,“ zavzpomínal na mladá léta Michael Petrásek.

V kabině najdeme mnoho rozličných živlů. Někteří se pomalu ale jistě stávají stálicemi ústeckého hokeje, jiní bojují o svou šanci. „Já myslím, že parta je super. Zapadl jsem mezi kluky moc dobře. Nevytváří se žádné partičky, baví se všichni se všemi, a to se mi líbí,“ je spokojený s parťáky Petrásek.

Michael Petrásek samozřejmě není jediným strážcem klece. Stejné barvy hájí i velezkušený Zdeněk Orct a neméně kvalitní Vladislav Koutský. Podkopávají si snad tito muži vzájemně brusle či nařezávají hokejky? „Vycházím s nimi úplně v pohodě. "Ori" má zkušeností na rozdávání, takže mi poradí při čemkoli. Můžu se ho zeptat na cokoli stejně jako Vládi. A za to jsem moc rád,“ pochvaluje si spolupráci gólmanského tria.

Jelikož je platným členem smečky, musí spolu s ostatními absolvovat veškerou dřinu, která s tím souvisí. Proto nevynechal ani letní přípravu. „Tréninky na suchu byly dost náročné. Hodně se běhalo, jezdilo na kole. Letní příprava jako taková mi nevadí. Osobně preferuji míčové hry a jízdní kolo. Nemám rád běhy na delší trasy. Dostali jsme do sebe sílu a já doufám, že ji zúročíme. Myslím, že jsme všichni rádi, že je to za námi,“ zhodnotil první část letní přípravy Michael.

Jen co vypustí dravou zvěř na led, tak se všichni musí činit. Každý se chopí toho svého. Práce útočníka není stejná jako ta brankářova. „Žádné speciální cviky jsme my gólmani neabsolvovali. Proběhlo jen nějaké protahování. V některých případech jsme měli menší úlevy. Osobně upřednostňuji kolektivní přípravu,“ doplnil dvacetiletý gólman.

Ve Slovanu zatím nedostal mnoho příležitostí. Teď by se však pro Michaela mělo blýskat na lepší časy. Zachytat by si měl jak v barvách žlutomodrých, tak případně v klubu se kterým bude Ústí nad Labem spolupracovat. „Byl bych rád, kdybych ve Slovanu dostal větší prostor. Myslím, že ho plně využiji. Mým cílem je udržet se v kádru. Pokud by tolik šancí tady nebylo, uvítám možnost zachytat si v rámci hostování,“ doufá v možnost zazářit mladičký brankář.

Ať už v dresu Ústeckých Lvů či v jiných barvách bude muset čelit silným soupeřům, kteří nedají svůj skalp zadarmo. Rozklepou se mu snad kolena? „Já naštěstí moc nervózní nebývám, takže se mě to zrovna dvakrát netýká. Minulý rok jsem si dochytal třetinu v přípravných zápasech proti Mostu a Berounu a myslím, že to bylo v pohodě,“ je se sebou zatím spokojený Michael.

Některé zápasy jsou atraktivnější než jiné, můžeme říci lukrativnější a s větším nábojem. Co je to pravé ořechové pro Michaela Petráska? „Letos bych si hrozně rád zkusil zachytat proti Mladé Boleslavi, která myslím bude naším největším soupeřem. Silnými protivníky nám bude i celek Hradce Králové, Olomouce nebo Jihlavy. I proti nim bych se rád postavil,“ nehodlá zahálet ani chvilku.

Ale co když se list obrátí a hostování zažene nadějného gólmana do branky, aby čelil Lvům? „Rozhodně bych se tomu nebránil. Byla by to velká výzva,“ je otevřený všem možnostem naděje ústeckého hokeje.

Hokejový svět prochází změnami. Extraligou i první ligou hýbe rozšíření bojů o místo právě v nejvyšší soutěži. „Vítám tento model širší baráže o extraligu, bude tak větší šance dostat se mezi elitu a také to bude atraktivnější pro diváky. Podle mého názoru z nejvyšší soutěže bude o udržení bojovat Kladno a Litvínov. Naopak ke špičce extraligy budou patřit Pardubice, Sparta a Brno,“ ohlédl se za hokejovými ligami Petrásek.

Na další změnu se můžou těšit i příznivci ústeckého hokeje. Hodování o vánočních svátcích bude zpestřeno hokejovými duely. „Netuším, zda nám bude vyhovovat obnova hraní zápasů mezi Vánocemi a Silvestrem. Doufám, že to nebude mít žádný dopad. Jen je škoda, že si o Vánocích neodpočineme,“ není už tak nadšený maskovaný muž.

S úpravami, které se týkají přímo ústeckého hokeje, se seznámilo již velké množství příznivců Slovanu. Jak tato změna bude citelná? „Já doufám, že budeme někde na špici. Viděl bych to do třetího místa. Myslím, že bychom to mohli vystavět na kolektivu,“ vidí Michael nadcházející sezónu velmi nadějně.

Skončil dril na suchu, dovolené jsou též passé a už v pondělí naskočí hokejisté Slovanu prvně na led. „Třítýdenní volno jsem strávil pod stanem v Doksech. A na led už se těším strašně moc, vždyť kvůli ledu ten hokej hraji,“ poodhalila své nadšení nadějná brankářská síla Lvů.

Již v pondělí 30. července 2012 bude jasné, zda se bruslení opravdu nezapomíná. A na vlastní oči se o tom můžete přesvědčit i Vy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže