V Mladé Boleslavi se hraje hokej už více než sto let. V roce 2001 zaznamenal Bruslařský klub postup do 1. ligy a po šesti sezonách působení v ní nakonec slavil i postup do nejvyšší hokejové soutěže v ČR. Středočeši jsou velkým rivalem Ústeckých Lvů. A není se čemu divit, když se spolu nejednou utkali v baráži o extraligu. Pojďme si připomenout poslední dva roky Mladé Boleslavi v 1. lize, několik let v extralize a podívejme se i na nynější kádr.

Tehdy v 1. lize – část 1. – třetí místo

Píše se sezona 2006/2007. Začátek této sezony však není asi pro Bruslařský klub takový, jaký by si představoval. V prvních čtyřech zápasech totiž utrpěl hned tři porážky. Ani v pozdějších utkáních nepodávala Boleslav nějaké stabilnější výkony. Chvíli nahoře a chvíli dole. Zelenobílí jeden zápas prohráli a druhý vyhráli, což se nějakou dobu střídalo. Výhry byly k vidění hlavně na domácím stadionu, kdežto na ledě soupeře si jednu dobu Mladoboleslavští neuměli poradit. To byly ovšem jen občasné výkyvy. Celkově se Mladá Boleslav radovala z šestatřiceti výher, z nichž čtyři vybojovala až po samostatných nájezdech. Zajímavostí ale je, že pokud dospěl nějaký ze zápasů do prodloužení, skončil buď prohrou Bruslařského klubu, nebo následnými samostatnými nájezdy, ve kterých zase Boleslav vítězila (pouze jedno prohrané utkání bylo výjimkou). Šestnáctkrát v této sezoně opouštěl tým ledovou plochu buď s jedním, nebo žádným bodem. Přesněji tedy – dvanáct porážek v základní hrací době, tři v prodloužení a jedna po samostatných nájezdech. Středočeši nasbírali v základní části 107 bodů a se ztrátou osmi bodů na první Hradec Králové, šesti bodů na druhý Slovan, skončili na třetí příčce.

Ve čtvrtfinále play-off se Boleslav utkala s dalekou Třebíčí. Série začínala právě ve městě automobilů, kde domácí tým suverénně zvítězil v obou utkáních. Na Moravě už ale v prvním mači přišly komplikace. Domácí si totiž vydobyli prodloužení, v němž zelenobílí nakonec padli. To však byla jediná výhra Třebíče v této sérii, protože ve čtvrtém a pátém klání Mladoboleslavští s přehledem zvítězili a hladce tak postoupili do semifinále, ve kterém je čekali Ústečtí Lvi. V semifinálové sérii s Ústím nad Labem narazil mladoboleslavský Titanic na obří kru, která znamenala pro tým ze středních Čech úplné potopení. Žlutomodrým tehdy stačila pouhá tři utkání, aby Boleslav smetli, čímž si získali postup do finále.

Vzájemná utkání

    Sezona 2006/2007
  • 1. kolo 13.9. MB – ÚNL 6:8
  • 14. kolo 25.10. ÚNL - MB 2:1p
  • 27. kolo 6.12. MB – ÚNL 5:4sn
  • 40. kolo 31.1. ÚNL – MB 2:3
  • SF1 1.4. ÚNL. – MB 4:3
  • SF2 2.4. ÚNL – MB 4:1
  • SF3 4.4. MB – ÚNL 4:6
  • Sezona 2007/2008 - baráž
  • B1 11.4. ÚNL – MB 4:0
  • B2 13.4. ÚNL – MB 0:3
  • B3 15.4. MB – ÚNL 4:0
  • B4 17.4. MB – ÚNL 4:3p
  • B5. 19.4. ÚNL– MB 1:7
  • Sezona 2008/2009 - baráž
  • B1 29.3. MB – ÚNL 3:0
  • B2 30.3. MB - ÚNL 2:1
  • B3 2.4. ÚNL – MB 1:3
  • B4 3.4. ÚNL - MB 0:2
  • Sezona 2010/2011 - baráž
  • B1 6.4 MB – ÚNL 0:4
  • B2 7.4. MB – ÚNL 3:2
  • B3 10.4. ÚNL – MB 4:5p
  • B4 11.4. ÚNL – MB 2:4
  • B5 13.4. MB – ÚNL 1:4
  • B6 15.4. ÚNL – MB 3:2
  • B7 17.4. MB – ÚNL 4:1

Tehdy v 1. lize – část 2. – první místo

1. liga se v sezoně 2007/2008 hrála na dvě skupiny – východ a západ. Celkově se ale tato sezona dělí na tři části. V té první se odehrálo celkem čtrnáct utkání. V nich se Středočechům podařilo vybojovat deset vítězství – pouze jedno z nich nakonec až po samostatných nájezdech. Prohru v základní hrací době utrpěli jen jedinkrát. Po jednom bodu už pak získali jednou po samostatných nájezdech a jednou v prodloužení. Se shodným počtem bodů jako tehdejší KLH Chomutov se Mladá Boleslav octla po první části sezony v tabulce své skupiny na druhém místě. Po těchto čtrnácti zápasech se východ a západ spojil v jeden celek. Každý si zahrál s každým, tudíž bylo na programu šestnáct mačů. Mužstvo zelenobílých sice v určené době šedesáti minut třináctkrát zvítězilo a jednou prohrálo; jednou pak udolalo soupeře v nastaveném čase a jednou až v samostatných nájezdech. Jenže to stačilo "až" na třetí příčku v tabulce. Reputaci si Bruslařský klub napravil v závěrečné části sezony. V té totiž získal v každém zápase alespoň bod. Jen jednou tým z města automobilů prohrál, ale to až po samostatných nájezdech. První místo tak jasně ovládl s náskokem třinácti bodů na KLH Chomutov.

Ve čtvrtfinálových bojích narazili bruslaři na Havlíčkův Brod. Na jeho vyřazení jim stačily pouhé čtyři zápasy, které zajišťovaly postup do semifinále. Tam je čekal těžký soupeř, kterým byla Kometa Brno. Semifinálová série už nebyla takovou procházkou růžovým sadem. Brno totiž středočeský klub drtilo a vyhrávalo 3:1 na zápasy. Nikdo však nečekal, že přijde zelenobílá bouře, která otočí sérii na 4:3 pro Boleslav. Ve finále narazili Středočeši na svého papírově nejvyrovnanějšího soupeře, a to na KLH Chomutov. Tato série skončila naprosto jasným vítězstvím pro Bolku. Sice dvě výhry utáhla až po samostatných nájezdech, ale na to se historie neohlíží. V barážových bojích se Mladoboleslavští utkali s Ústím nad Labem, které do baráže spadlo z poslední extraligové příčky a po neúspěšných bojích v play-out. V ústecké Zlatopramen Areně tehdy tým ze středu Čech utrpěl v prvním utkání porážku, ovšem v dalších čtyřech zápasech už jasně dominoval a probil se tak do extraligové rodiny.

V extralize zuby nehty…

Boleslav nepředvedla první sezonu v nejvyšší české soutěži nic světoborného. Stejně jako Slovan totiž skončila na posledním místě v tabulce a v následných utkáních play-out také vyhořela. Je ale pravda, že v jedné věci nebyla stejná jako žlutomodrá parta. Bruslařský klub totiž v baráži o udržení extraligy zvítězil a pojistil si tak další minimálně roční působení v e-lize. Další rok si zelenobílí sice polepšili – skončili na předposlední příčce, nicméně znovu je čekaly zápasy play-out, ve kterých měli opravdu smůlu a museli znovu do baráže. V ní tentokrát ale nenarazili na tým z města nad Labem jako předchozí sezony, nýbrž na Chomutov. Ten si ale vedl v baráži stejně jako Slovan. Zvítězil pouze jednou a Bruslaři se opět zachránili. Sezona 2010/2011 byla obdobná – pouze s tou změnou, že v baráži narazila Mladá Boleslav opět na Ústí. I přesto, že barážový souboj musel rozhodnout až sedmý zápas, žádné překvapení se nekonalo. Středočeši znovu obhájili svůj post v nejvyšší soutěži. Následující rok už ale přinesl zlom. Do mačů o udržení extraligy se totiž dostal opět Chomutov a ten už podruhé svou šanci nepromarnil. Poměrem 4:3 v sérii si Severočeši vydobyli extraligu, kterou si zahrají minimálně v sezoně 2012/2013.

Kádr pro sezonu 2012/2013

Věkový průměr mladoboleslavské soupisky je sedmadvacet let. Nejstarším hráčem je David Výborný. Narodil se v roce 1975 a je jednou z největších opor a hvězd v klubu. Několik sezón totiž působil v NHL, přesněji v týmu Columbus Blue Jackets. Dalšími členy týmu, kteří získali zkušenosti v zahraničí, ale už mimo NHL, jsou brankáři Vlastimil Lakosil a Michal Valent, obránci Ondřej Šmach a Josef Jindra a útočníci Zbyněk Hrdel a David Vrbata. Z hokejistů, již alespoň zlomek kariéry odehráli za extraligový mančaft, ať už s Mladou Boleslaví nebo ne, bychom mohli jmenovat tyto: Petr Chaloupka, Martin Belay, Tomáš Jiránek, Radan Lenc (tito poslední tři hráči mimochodem donedávna působili i v extralize juniorů), Marek Loskot, Tomáš Nouza, Lukáš Pabiška a Radek Procházka. V řadách Středočechů bychom ovšem našli i jména, která bychom před několika lety viděli i na soupisce Ústí nad Labem. Jsou jimi Jaroslav Kasík, Václav Drábek, Roman Němeček, David Pojkar, Martin Koudelka a Milan Mikulík. Bruslařský klub nespoléhá pouze na starší a zkušenější hráče, ale zapojuje do týmu i mladíky, kteří v "áčku" ještě nehráli, ale na soupisce pro letošní sezonu jsou napsáni. Vojtěch Mozík, Jakub Frolík, Jiří Rys a gólman Martin Sejpal – to je čtveřice juniorů, která by mohla zasáhnout do hry prvoligového týmu.
Co se týká trenérů, tak mladoboleslavský tým by měl koučovat František Výborný, který vedl naposledy České Budějovice a pražskou Spartu. Asistenta mu bude dělat Jiří Slabý.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže