Ú s t í n/L. - Lvíček Viktor neodmyslitelně patří k ústeckému Slovanu. Nikdo si už bez něj nedokáže hokej představit. Ale málokdo ví, jak takový lvíček tráví dny, když na stadionu není led a sluníčko svítí o sto šest. Proto jsme se vydali za Viktorem a zjistili jsme, jak vzpomíná na uplynulou sezónu, jak se má a co dělají jeho představitelky, když si dávají „nucenou“ pauzu.

Viktor

Jak zpětně vzpomínáš na uběhlou sezónu?
Rozhodně nebyla špatná. Občas byl sice stadion docela prázdný, ale vždy se našel nějaký malý fanoušek (Maruška), který se mnou tropil hlouposti. Co mě trochu rozesmutnilo, bylo vystoupení chomutovského Picaroona ve scénce cirkusu, kde mojí atrapu honil na řetězu před očima ústeckých fanoušků. A také jsem byl smutný z některých komentářů našich fanoušků, kteří psali, že jsem proti Picaroonovi nudný. Mohli by poslat návrhy, co by ode mne očekávali.

Měl si nějakého oblíbeného fanouška?
Miluju všechny fanoušky, kteří zavítají k nám na stadion. Ale mám i své oblíbence, mezi které paří dva kluci, dvojčátka kolem 5 let. Říkal jsem jim dráčci, podle zelených čepiček, které nosili v zimě. A pak samozřejmě Maruška, která mi nosí obrázky a ještě než vyjdu na plac, už čeká u brány. Provází mě po stadionu, tropí šaškárny a pak mě zas doprovodí „domů“.

Nechybí ti teď už led alespoň trochu?
Chybí a to moc. Každému maskotovi ledního hokeje musí přes léto chybět. Sluníčko je sice velice příjemné, ale s ledem se moc nekamarádí. Už se těším na závěje a další možnosti, kdy budu rozveselovat naše fanoušky a povzbuzovat s nimi hráče.

Jak trávíš léto?
Můj unavený kožíšek si musí trošku ulevit od hlazení a mazlení, takže masáže, koupele a odpočinek (smích). Ale ne, že bych se jen válel někde na sluníčku! Občas proženu nějaké divoké tygry, medvědy a piráty... (smích).

Budeš na zimáku i o přípravných zápasech?
Doufám že ano! Sice tam asi moc fanoušků nebude. Ale kdo ví, třeba se kvůli svému miláčkovi vrátí i z dovolené (smích). I když neočekávám moc velkou návštěvnost, tak se vynasnažím být na všech přípravných zápasech. Když teda nebudu lovit antilopy někde v Africe nebo se válet s Alexem a Melmenem na Madagaskaru (smích).

Chystáš nějaké novinky do další sezóny?
Já osobně nic nechystám. Ale nevím, jak je na tom můj manager. Ten, jak ho znám, určitě kuje nějaké ty pikle. Tak se nechte překvapit stejně jako já (úsměv).

Hokejisté dostávají na další sezónu novou výstroj. Budeš i ty nějak obměňovat „kožich“?
To ještě netuším, nezáleží to totiž na mně. Ale dres určitě změním, abych ladil s hráči. Nebo bych si taky mohl pořídit výstroj. A občas zaskočit za chybějícího hráče na led. To by byla švanda (smích). Stihnu ještě registraci na hokejový svaz? (smích)

Těšíš se už na hokej?
Moc! Moc! Moc! Legrace, kamarádi, výhry, výjezdy, akce klubu (třeba zase budu chodit po obchodech a motat se mezi regály, nebo dělat hamburgery v McDonaldu), skvělí lidé okolo týmu…

Lenka a Bára

Jak vy osobně vzpomínáte na uplynulou sezónu?
Lenka: Já osobně na každou sezonu vzpomínám s úsměvem, takže i na tuto. Byly tam sice chvilky, které nebyly moc hezké, ale i na ty špatné chvilky se musí vzpomínat s úsměvem.
Bára: Pro mě byl velký šok a radost, když mě Lenka zvolila jako dvojku. Byla jsem nervózní, ale všichni byli a jsou moc milí a se vším mi pomohli. I jako fanoušek jsem si jí užila. Jen zamrzel ten konec, ale koho ne. Některé zápasy byly méně záživné, některé více. Byla to už moje čtvrtá sezóna se Slovanem, takže jsem už pár lidí znala a věděla, co Viktor dělá. Ale určitě jsem si to užila.

Máte vůbec něco z hokeje, když jste pořád v převleku?
Lenka: Letos už jsem z hokeje měla víc, protože se střídám s Bárou. A když mám čas a penízky, tak občas vyjedu i na nějaký výjezd.
Bára: Jasně. Vnímat nálady lidí, radovat se, v duchu nadávat, občas zajít do kotle, pozdravit známé, pomuchlat děti známých. Také jsem byla členem fanklubu Lion Patriots, takže jsem občas pomohla s výrobou chorea a samozřejmě jsem jezdila na výjezdy.

Studujete nebo už pracujete?
Lenka: Studovala jsem. Od září už budu pracovat. Tedy aspoň doufám, protože sehnat práci v Ústí, je docela problém. Zatím brigádničím. Chtěla bych nastoupit na dálkové studium. Ale to je ještě ve hvězdách… (úsměv)
Bára: Víceméně oboje. Mám brigádu, ze které živím své koníčky a při tom ještě studuju. Loni to byla Vyšší odborná škola zdravotnická. Letos k tomu přibude ještě sociální práce na UJEPu. Občas je to náročné spojit. Jsem zvědavá na ten letošní rok. UJEP bude jen jednou za tři týdny, tak by to mohlo jít.

Podívaly jste se v průběhu sezóny na jiný stadion na zápas Slovanu?
Lenka: No letošní sezónu ani ne. Nějak nebyl čas a ani penízky, ale v jiných sezónách jsem jezdila např. do Hradce Králové, Kadaně, Benátek, Litoměřic, Liberce, Boleslavi, Chomutova a podobně. Ale z cizích stadionů jsem asi nejvíce času strávila ve Vrchlabí, jelikož pocházím ze Špindlerova Mlýna.
Bára: Ne jednou. I jako fanoušek, i jako fotograf amatér.

Jak dlouho vám trvá, než se obléknete do „Viktora“?
Lenka: Když jsem začínala, tak mi oblékání trvalo cca 10 minut. Ale s praxí už tak maximálně 5 minut. A to jen když se loudám (smích). Když vezmu starý kostým, tak to trvalo 10 – 20 minut.
Bára: První oblékání trvalo asi půl hodiny (smích). Teď to zvládnu i za pět minut, ale mám to raději v klidu. Takže 10-15 minut maximálně. S Lenkou u toho ještě povídáme. Není těžké to na sebe naházet, tím že je kožich v podstatě jeden díl, k tomu hlava a packy.

Co je nejhorší na tom oblékání?
Lenka: Asi přezouvání z bruslí do bot. Občas je to docela únavné. Ale taky mi chvilkama vadí, že mi pořád padá hlava (smích).
Bára: Pro mě asi přezouvání boty/brusle a zpět. A nejhorší z kožichu? Možná na sebe navléknout dres. A také přenášení kostýmu z jedné šatny do druhé.

Jak dlouho už děláte maskota Slovanu?
Lenka: Jestli si vzpomínám dobře, tak od roku, co jsme postoupili do extraligy. Takže jestli to počítám dobře, tak i s nadcházející sezónou je to 6 let.
Bára: Teprve to bude druhá sezóna.

Máte nějakou veselou historku spojenou s maskotem?
Lenka: No veselých historek je spousta, ale nedokážu si teď zrovna nějakou vybrat (smích). I když… v play-off, jak jsou vždy u vstupu do kabin plameny a římské svíce, tak mi jednou málem chytla hříva. Ale to asi není moc veselé. Ale pro všechny diváky by to byla asi zábavná podívaná (smích).
Bára: Třeba, když se na mě malí fanoušci domluvili, povalili Vikiho na zem a váleli se po něm. Každý pokus o zvednutí skončil opět na zemi. Ale skoro na každém zápase mě něco pobaví. A děti nejvíc pobaví, když Viktor upadne, ale vůbec to není v plánu. Což mě už tak nepobaví, ale děláme to přece pro ně, ne?

Jak vůbec trávíte léto? Chystáte se někam na dovolenou?
Lenka: Letošní léto (jako každé jiné), trávím bohužel pracovně. Na dovolené jako takové jsem nebyla tak 7 let. Občas vyjedu na víkend za bráškou a synovcem do Liberce. Nebo do Prahy za nevlastníma sestrama.
Bára: Pracovně. Jsem skoro každý den v práci. A v sprnu se ještě musím doučit na jednu zkoušku. Na dovolené jsem byla týden v jižních Čechách. Bylo nádherné počasí, sluníčko, každý den procházky se psem, výlety, koupání. A ještě jednou bych měla jet na konci srpna.

Chybí vám už hokej?
Lenka: Hokej mi chybí už od konce sezóny (smích) a už se těším, až zase začne. Hlavně i na to, že se zase uvidím se svými kamarády, který jinak během léta nemám možnost vídat.
Bára: Chybí mi hlavně lidé okolo. Letos si hokej jako fanoušek moc neužiju. Když nebudu jako Viktor, tak se asi budu věnovat škole nebo budu v práci. Ale chybí mi led. Já na inline brusle moc nejsem. Možná je to tím, že na nich moc neumím. Jsem zvědavá, jak si klub poradí se situací, která nastala odchodem největšího rivala do extraligy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ú s t í n/L. - Do Ústí nad Labem zavítal soupeř ze Slaného. První zápas vyhrálo Slaný vysoko 11:1. Domácím se však povedlo vytvořit tří brankový náskok, ale hosté jej v závěru během krátké chvíle smazali a v prodloužení vstřelili vítěznou branku. Deváťáci Slovanu tak berou z utkání pouze bod. Poslední zápas nadstavby čeká naše deváťáky v neděli proti Litoměřicím, kdy půjde o přímý souboj o druhé místo, které by nám zajistilo účast v závěrečném play-off o účast v extralize.

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže