Ú s t í n/L. - O jednoho rivala v soutěži Ústečtí Lvi přišli, dalšího získali. Zatímco po pěti letech nedojde v první lize k derby mezi Ústím a Chomutovem, žlutomodří naopak oživí bitvy s dalším odvěkým soupeřem – BK Mladá Boleslav.

Netřeba spekulovat, jak velkým soupeřem je pro Ústecké Lvy Mladá Boleslav. Oba celky se střetávají v důležitých zápasech od roku 2001. V posledních letech se potkávali v baráži o extraligu. A po jarním sestupu Bruslařů z nejvyšší soutěže se po šesti letech utkají i v první lize.

K prvnímu důležitému setkání obou celků došlo v sezóně 2000-2001. Ústecký Slovan bojoval s Bruslaři a Ytongem Brno o postup do první ligy. Slavit mohl jediný tým. Byli jimi Ústečtí Lvi, kteří v rozhodujícím utkání baráže zdolali Středočechy 4:1 a svého soka nechali o patro níže.

Tím začal dlouhý příběh dvou klubů se lvem ve znaku. A také vítězné období Ústeckých, kteří několikrát svého rivala zastínili. Posléze do první ligy postoupila i Boleslav a Ústí se stalo tradičním členem této soutěže. V roce 2005 se kluby střetly v semifinále play-off a vítěz série mohl vyzvat ve finále nadupané České Budějovice s řadu hvězdných hráčů z NHL na soupisce. Slovan semifinále ovládl v 3:1 na zápasy, později padl s Jihočechy 0:3 na zápasy.

Další díl pikantní bitvy se uskutečnil o rok později. Na jaře 2006 se oba kluby setkaly ve finále. Ačkoli Boleslav senzačně vyhrála úvodní duel v Ústí 6:0, v sérii opět padla – a znovu 1:3 na zápasy. Play-off to bylo vyhecované a nepřítelem ústeckých fanoušků se stal tehdy brankář Boleslavi Martin Altrichter.

V sezóně 2006-2007 se soupeři setkali opět v semifinále. Vítěz první ligy postupoval přímo do extraligy, motivace obou celků proto byla zřejmá. Jenže Ústečtí Lvi v těchto letech měli oproti Boleslavi navrch a svého rivala opět zdolali. A to celkem jasně – 3:0 na zápasy. Následně Lvi přehráli ve finále i Chomutov (3:2 na zápasy) a zažili historický postup do extraligy.

Ve čtyřech případech slavili Ústečtí Lvi. Jenže rok na to přišel zlom. A ten trvá dodnes. Slovan svou extraligovou misi nezvládl a zamířil do baráže. V ní rovněž do dnešních dnů drží prokletí. Prohrál čtyři baráže. Poprvé v roce 2006 se Vsetínem, podruhé o dva roky později právě s Mladou Boleslaví. Bruslařský klub Lvy celkem jasně přehrál v poměru 4:1 na zápasy a mezi českou hokejovou elitou ho vystřídal.

A v tu chvíli přišel jakýsi zlom. Přestože se Středočechům v extralize nevedlo o nic lépe než Lvům a každoročně končili v baráži o přežití mezi čtrnácti vyvolenými extraligovými kluby, do baráže načasovali pokaždé lepší formu. Po první úspěšné baráži přehráli žlutomodré rok na to znovu. V roce 2009 dokonce 4:0 na zápasy. Už tehdy v brance Boleslavi čaroval gólman Marek Schwarz, který deptal ústecké střelce i o dva roky později.

Dosud poslední měření sil mezi oběma týmy se datuje do dubna 2011. Slovan za poslední léta sehrál s Mladou Boleslaví nejvyrovnanější partii. Zatímco v předešlých několika pokusech selhal, tentokrát dovedl baráž až do sedmého zápasu. Ten sice prohrál a do extraligy nepostoupil, upozornil však na sebe monstrózní bitkou mezi oběma střídačkami.

I to dokresluje, jakými rivaly oba kluby jsou. Ústecký bijec Zbyněk Sklenička tehdy zlomil nos Borisu Žabkovi, do bitky se zapojil i ústecký masér Brož. Jednalo se o největší šarvátku v českém hokeji za poslední roky.

V posledních jedenácti letech tak Slovan sehrál s Mladou Boleslaví sedm důležitých sérií a celou řadu vypjatých zápasů. Ve vzájemných bitvách sice vede Slovan nad Bruslaři 4:3, naposledy však dokázal Boleslav překonat v prvoligovém play-off 2006-2007. Od té doby v posledních pěti letech hned třikrát dokázal Bruslařský klub zatarasit cestu Lvů do extraligy.

Vylepšit bilanci s tímto soupeřem budou mít možnost Lvi hned v následující sezóně 2012-2013. Znovu bude favoritem Mladá Boleslav, avšak Ústečtí Lvi budou chtít Boleslavi pobyt v soutěži co nejvíce znepříjemnit.

Hráčské přesuny mezi kluby

Ač jsou oba celky rivaly, dochází mezi nimi celkem často k hráčským přesunům. Oba kluby například velmi dobře zná současný ústecký útočník Tomáš Sýkora, který zamířil do Boleslavi v roce 2006, aby se o pět let později znovu stal členem žlutomodrého týmu. V obou klubech působil i Milan Mikulík, který v nové sezóně zamíří do Ústí právě v dresu Bruslařů. Zkušenosti z obou týmů mají i Václav Drábek, Roman Němeček, Lukáš Handlovský , David Pojkar, Tomáš Rod nebo Daniel Boháč.
Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ú s t í n/L. - Do Ústí nad Labem zavítal soupeř ze Slaného. První zápas vyhrálo Slaný vysoko 11:1. Domácím se však povedlo vytvořit tří brankový náskok, ale hosté jej v závěru během krátké chvíle smazali a v prodloužení vstřelili vítěznou branku. Deváťáci Slovanu tak berou z utkání pouze bod. Poslední zápas nadstavby čeká naše deváťáky v neděli proti Litoměřicím, kdy půjde o přímý souboj o druhé místo, které by nám zajistilo účast v závěrečném play-off o účast v extralize.

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže