Ú s t í n/L. - V rámci letního seriálu se podíváme za ústeckými odchovanci, kteří se prosadili ve velkém hokeji. Jedním z nich je i brankář a ústecký rodák Michal Neuvirth.

Čtyřiadvacetiletému brankáři se před nedávnem splnil velký cíl: chytat v NHL. Poprvé se mu to povedlo v sezóně 2008-2009, kdy do ligy krátce nakoukl v pěti zápasech. Tehdy nahradil v brance slavného Kanaďana Jose Theodora a od té doby dostává v zámořské soutěži čím dál větší prostor.

Neuvirth však na sebe upozornil ještě před vstupem do nejslavnější soutěže světa. Dvakrát po sobě se mu totiž podařilo získat Calder Cup. Trofej pro vítěze AHL, druhé nejvýznamnější americké soutěže. Unikát. Neuvirth přepsal historii AHL, tohle žádný brankář dvakrát v řadě nedokázal. Mladý gólman slavil tituly v letech 2009 a 2010 v dresu Hershey Bears, tedy farmářského celku Washington Capitals, kam byl draftován v roce 2006 ve druhém kole.

Po takovém úspěchu bylo jasné, že by Neuvirth měl dostat naplno šanci i v prvním týmu Capitals. Poprvé se výrazněji v NHL ukázal v sezóně 2009-2010, když dostal prostor v sedmnácti zápasech. Měl před sebou těžký úkol. Prosadit se v konkurenci ostříleného vládce brankoviště Theodora a talentovaného Rusa Varlamova. Neuvirth si však na příležitost počkal a dobře udělal.

Střídavě působil v hlavním týmu, na farmě v Hershey, střihl si i krátkou štaci v celku South Carolina Stingrays. Sezónu na to (2010-2011) totiž zažil dosud nejlepší ročník. Za Capitals odchytal 48 duelů a v říjnu 2010 byl vyhlášen hvězdou měsíce. Z konkurenční dvojice Theodor – Varlamov toho najednou odchytal nejvíce. V Americe získal uznání, v lize se s ním muselo začít počítat. A Capitals, kteří dlouhá léta rozhodně nepatřili mezi kandidáty na Stanley Cup, začali být pro soupeře nepříjemným protivníkem, s kterým se v závěrečných bojích musí počítat.

Do uplynulé sezóny proto vkládal velké naděje. Theodor v klubu skončil, do Colorada zamířil Varlamov. Do branky Waschington získal Tomáše Vokouna, se kterým měl Neuvirth vytvořit údernou dvojici. Sezóna však nedopadla úplně podle představ. „Respektuji Tomáše, je to skvělý gólman. Je perfektní být s ním v týmu. Trávíme spolu čas na ledě i mimo něj. Bavíme se spolu o spoustě věcí, pomáhá mi,“ řekl Neuvirth pro klubovou televizi Caps. Jeho tým, který chtěl získat titul, v play-off však vypadl příliš brzy. V prvním kole s NY Rangers.

Neuvirth má však nové cíle. „Těším na další sezónu. Chci v NHL chytat jako první gólman, takže budu přes léto tvrdě trénovat. Nikdy ale nevíte, co se stane,“ dodal pro klubový server.

Nadějný brankář o sobě v posledních dvou letech dal vědět a rád by se v budoucnu zařadil mezi nejlepší gólmany v NHL. Podaří se mu to? Napoví následující ročník.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ú s t í n/L. - Do Ústí nad Labem zavítal soupeř ze Slaného. První zápas vyhrálo Slaný vysoko 11:1. Domácím se však povedlo vytvořit tří brankový náskok, ale hosté jej v závěru během krátké chvíle smazali a v prodloužení vstřelili vítěznou branku. Deváťáci Slovanu tak berou z utkání pouze bod. Poslední zápas nadstavby čeká naše deváťáky v neděli proti Litoměřicím, kdy půjde o přímý souboj o druhé místo, které by nám zajistilo účast v závěrečném play-off o účast v extralize.

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže