Ú s t í n/L. - Řekneme-li lední hokej, vybaví se nám nejrychlejší kolektivní hra v podání mužů. I ženy se ale pohybují po ledové ploše Zlatopramen Areny. Vyzpovídali jsme talentovanou hráčku osmé třídy, budoucí mladší dorostenku a reprezentantku v jedné osobě – Martinu Maškovou.

Martina je od narození sportovně nadaná, do pěti let se věnovala baletu. Poté ovšem přišla osudová změna. Vyměnila baleríny a teplo baletního studia za úplně jiné prostředí. „Balet mě stále bavil, ale cítila jsem, že bych potřebovala změnu, nicméně u sportu jsem chtěla zůstat.“ Další její kroky směřovaly na zimní stadion v Teplicích (tato budova byla v nedávné době zbourána), kde začala hrát, světe div se, hokej. „Víc mě bavil, měla jsem tam hodně kamarádů a byla tam lepší parta lidí.“

Od mala hraje mezi kluky, což jí vůbec nevadí. „Pohybuji se mezi nimi dlouho, vycházím s nimi dobře,“ přikyvuje hlavou. Ve svých začátcích neměla oblíbený post. „Začínala jsem jako univerzální hráčka, čili jsem střídala všechny posty. Až v posledních třech letech hraji v útoku. I dnes ale ráda při oslabení chodím jako bek."

Martina, která by v příští sezóně mohla hrát za mladší dorost, má i mnoho úspěchů. „Hraji v ženské reprezentaci do 15 let. Tento rok jsem byla na olympiádě mládeže, kde jsem reprezentovala ústecký kraj v rychlobruslení. Tam jsem vyhrála jednu zlatou a jednu stříbrnou medaili. Nedávno jsem byla na turnaji World Selects Invitation 2012 v Praze (neoficiální mistrovství U14), kde jsem vyhrála soutěž o nejrychlejší hráčku, a byla jsem druhá nejproduktivnější hráčka turnaje. Také jsme s Litvínovem (ženy) v roce 2011 vyhrály třetí místo."

Jak si vede reprezentace, za níž Martina hraje? „Máme dobré výsledky, skoro vůbec neprohráváme. V Evropě pro nás skoro není žádný dobrý soupeř, těžké zápasy si zahrajeme jen s Kanadou a Amerikou. Každá branka, kterou dám Američankám nebo Kanaďankám, je pro mě hrozně důležitá."

I přes mnoho zápasů odehraných proti nejlepším hráčkám ženského světového hokeje nejsou tato utkání jejím největším zážitkem. „Nejraději vzpomínám na to, jak jsem s hokejem začínala. Na všechny trenéry, kteří mi věřili a nechali mě hrát, a naučili mě to, co dnes umím. Jsem jim za to moc vděčná."

Nadaná hráčka zažila pochopitelně mnoho kuriózních věcí, některé z nich nám prozradila. „Zaznamenala jsem 13 kanadských bodů v jednom zápase, když jsem dala 7 gólů a přidala 6 přihrávek, vyhráli jsme 13: 4. Celý rok jsem v páté třídě hrála za šestou třídu, a to jsem byla určitě jediná holka, která místo za mladší, hrála stabilně s kluky staršími až o dva roky."

Vzhledem k tomu, že odehrála zápasy za mnoho týmů, může jednotlivé styly hokeje porovnat. „V reprezentaci máme úžasný kolektiv, hrajeme hodně rychlý hokej náročný na fyzičku. Hrajeme útočný hokej, hodně střílíme a dorážíme, všechny soupeře se snažíme přebruslit. Hokej v Litvínově za ženy je o dost pomalejší v porovnání s hrou u kluků. V Ústí s kluky je to nejlepší a chtěla bych s nimi hrát do té doby, do kdy budu moct."

Díky své univerzálnosti se někdy stane, že podá lepší výkon než její spoluhráči. „Nevím, jestli jsem lepší než oni, to záleží na názoru trenéra. Jsem rychlá, ale zase nejsem moc dobrý střelec, góly dávám hlavně důrazem v brankovišti. Vždycky hraji pro tým, což někteří kluci nedělají, hrají spíš jen na sebe. Domnívám se, že pokud hraji pro tým, můžu být platnější. Od malinka jsem se musela snažit víc než kluci, abych mohla hrát. Musela jsem vždycky ukázat víc, než stejně starý kluk. Vždy mě stálo hodně dřiny udržet krok se svým ročníkem. Proto za svůj největší úspěch (pro holku) považuji to, že jsem dva roky hrála za vyšší ročník. Díky tomu dnes hraju tak, jak hraju."

Stejně jako kdokoli jiný má své cíle, které se snaží splnit, tak i Martina má svůj sen. „Hrát za národní tým na olympiádě a jít studovat na univerzitu do Ameriky,“ dodala na závěr.

Věřte, že to byl gól...
Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže