Ú s t í n/L. - Nedlouho po nešťastném konci sezóny pro Ústecké Lvy se Martin Šagát vydal na cestu za Honzou Kloboučkem a Dušanem Salfickým. Jejich společným cílem bylo dobýt titul mistra extraligy. A povedlo se. Celé Pardubice stály na nohou a spolu s nimi i 3 ústečáci. "Oslavy byly v Pardubicích na náměstí. Byl jsem tam krátce na to, abych si to extra užíval, ale bylo to určitě pěkné", vzpomínal na svůj závěr sezóny Martin Šagát.

Když Martin balil výstroj, věděl, že před Pardubicemi stojí těžký boj. Pohár se již zřetelně rýsoval, ale stejně tak to mohly být ruce brněnských, které se ho budou na konci dotýkat. "Doufal jsem ve výhru, když mě povolali. Ústí to s Chomutovem nevyšlo, tak jsem doufal, že to alespoň tady ukončíme a nebudeme se zase vracet zpátky, trápit se s nimi", rozpovídal se o svých očekáváních mladý forvard.

České město perníku však nenavštívil talentovaný útočník poprvé. V červenobílém dresu vypomohl na podzim, kdy pardubická marodka praskala ve švech. V osmi utkáních si připsal dva body. "Hrálo se mi tam dobře, hlavně proto, že jsem dostal důvěru od trenéra Pavla Hynka. Hrál jsem toho hodně včetně přesilovek a oslabení. Dokonce jsem s nimi jel i do Salzburgu na Euro Hockey Tour", říká s vděčností v hlase slovenský útočník.

Martin Šagát zjevně zapůsobil velmi dobře, protože právě do Pardubic míří jeho kroky teď. "Tak smlouvu tam podepsanou nemám, sice se to píše, ale já ji fakt doma zatím nemám", se smíchem upravuje informace na pravou míru "Šagy". Jelikož se bude od příští sezóny pravidelně objevovat v nejvyšší soutěži, mohl by se tak objevit v hledáčku slovenské hokejové reprezentace. "V mém věku bych se rozhodně nerozmýšlel", přiznává Martin.

V jeden den zářil v dresu žlutomodrých v první lize, den na to se střetl se soupeři z nejvyšší soutěže. "Výrazná změna to nebyla. Extraligový hokej je trochu rychlejší a přesnější. Člověk se tomu musí přizpůsobit a jde to", popisuje své zkušenosti muž, který v jedné sezóně zakusil obojí. Při finále v Pardubicích opět stanul proti starému známému soupeři – Brnu. Nesčetněkrát se s Kometou střetli v prvoligových utkáních. "Myslím, že výrazná změna u nich nenastala. Diváci je tlačí dopředu. Hrají stejně zarputilý hokej jako vždycky", nevnímá rozdíl ve hře Komety ústecký druhý nejproduktivnější hráč Slovanu.

Ačkoliv druhé finále Martina Šagáta bylo veleúspěšné, z prvního si odnášel pocity zklamání a smutku. Ze sedmého utkání odházeli vítězně Piráti. "Myslím, že bod zlomu nastal když jsme u nich vyhrávali první zápas 3:0 (3. zápas série, pozn.red.), což jsme si neměli nechat vzít. Ten zápas jsme prohráli a to byl podle mě osudný bod zlomu", ohlíží se zpět bývalý ústecký útočník.

Ani v Ústí nebyl Martin Šagát pouze ozdobou týmu. Se svými osmačtyřiceti body byl druhým nejproduktivnějším hráčem Slovanu. První místo mu "vyfoukl" jeho spoluhráč Jarda Roubík. Neskutečných 57 gólů v základní části nastřílela lajna Martina Šagáta, kdy po jeho boku byl právě zmíněný Jarda Roubík a také David Ludvík. "S Jardou se mi hrálo perfektně. Sedli jsme si od prvního zápasu, ve kterém jsme jako lajna dali myslím 4 branky", pochvaluje si spolupráci výborný střelec.

Nebyl v Ústí nad Labem žádným nováčkem. Prožil se Slovanem všechny eskapády od sezóny 2007/2008. Pod hradem Střekov strávil 5 let, což už není možné přepočítávat na góly či zápasy. "Mně se tu líbí. Zvykl jsem si na město a hlavně na diváky. Doufal jsem, že Ústí postoupí a já se tady s tím nebudu muset loučit", smutně poznamenává Martin.

"Diváci v Ústí vytvářejí výbornou atmosféru. Na všechny zápasy chodí plný kotel, vždycky se tu hraje výborně. Fanoušci nás drží a tlačí dopředu", oceňuje podporu fanoušků "Šagy". "Snad bych jen chtěl říct, že jim děkuji za celých pět let, co jsem tu byl. A hlavně doufám, že se ještě uvidíme", adresoval svůj vzkaz téměř dvoumetrový sympaťák.

Oblíbil si město, našel si svou cestu k fanouškům a též si vytvořil vztah ke stálicím ústeckého hokeje. Kapitán týmu, Honza Klobouček, se kterým se tu setkával po celou dobu svého působení, změnil pozici a stal se novou hlavou lví klece. "Vzkázal bych mu, ať se drží. Bude to mít těžké, ale myslím, že je šikovný a vyjde mu to", přeje novému generálnímu manažerovi odcházející Martin Šagát.

A tak pokračuje štace mladého a velmi nadějného útočníka. Ale kdo ví, třeba se vyplní "naše/jeho" přání a bude v budoucnu opět oblékat ústecký dres.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže