Miroslava Macha a Martina Štěpánka stanuli těsně před extraligovou branou. Starší dorostenci ovládli s šestibodovým náskokem základní část Ligy staršího dorostu, ale v baráži, odkud postupovaly do extraligy dva týmy, obsadili žlutomodří předposlední (čtvrtou) příčku. Bilance staršího dorostu ve vrcholové části sezóny činila dvě vítězství a šest porážek. Uplynulý ročník hodnotili oba trenéři.">
Ústí nad Labem - Vrátit zpět do Ústí nad Labem extraligu se kromě "A" týmu snažil i celek staršího dorostu. Ale i mladým nadějím ústeckého Slovanu se sen rozplynul, byť svěřenci Miroslava Macha a Martina Štěpánka stanuli těsně před extraligovou branou. Starší dorostenci ovládli s šestibodovým náskokem základní část Ligy staršího dorostu, ale v baráži, odkud postupovaly do extraligy dva týmy, obsadili žlutomodří předposlední (čtvrtou) příčku. Bilance staršího dorostu ve vrcholové části sezóny činila dvě vítězství a šest porážek. Uplynulý ročník hodnotili oba trenéři.

„Myslím si, že sezóna byla úspěšná. Naším cílem bylo vyhrát ligu, což se nám povedlo. Poté přišla na řadu druhá část soutěže, do které jsme dobře vstoupili. Klíčový okamžik neúspěchu v baráži o extraligu nastal se čtvrtým barážovým zápasem, když jsme na ledě týmu PZ Kladno padli poměrem 1:4. Dá se to označit za zlomový moment. Brankových příležitostí jsme si v utkání vytvořili spoustu, přesto jsme vstřelili jedinou branku. Vzápětí jsme nestačili ani na Kolín, kde jsme prohráli 0:3,“ hodnotil počínání ústeckých hokejistů Miroslav Mach.

„Neřekl bych, že by byla baráž nad naše síly. Bohužel jsme přestali dávat góly, trápila nás špatná produktivita. Vyjma posledních dvou zápasů, kdy nám již o nic nešlo, jsme dostávali málo gólů, měli jsme na kontě nejméně obdržených branek. Bohužel ale i nejméně vstřelených,“ pokračoval se smutným výrazem na tvaři Mach.

Rozdíl mezi týmy ze spodku tabulky nejvyšší soutěže a TOP celků z ligy staršího dorostu byl podle koučů Miroslava Macha a Martina Štěpánka znatelný minimálně. „Jednou z mála odlišností bylo, že extraligové týmy odehrály v sezóně těžší střetnutí, rozdíl byl patrný možná také v rychlosti,“ domnívá se Mach.

„Hráči z extraligy měli více zkušeností. Například Havířov měl excelentní pouze první pětici hráčů, která se prosadila mezi nejlepšími hráči v lize, co se týká kanadského bodování. Tito hokejisté byli trochu někde jinde, ale zbylé dvě lajny nás určitě nepřehrávaly. Pokud bych se měl ohlédnout ještě například za družstvem PZ Kladno, mohl se projevit fakt, že jsme proti Středočechům hráli vždy, když měl soupeř za sebou pauzu. Kladenští tak byli více odpočatí. Na Kladně jsme měli špatný pohyb, domácí zápas bych vůbec nehodnotil. Bitva před vlastními příznivci byla absolutně bez motivace, nedalo by se to přirovnat ani k přátelskému klání,“ hněval se Štěpánek, mistr světa z roku 2000.

Šéf střídačky staršího dorostu Mach dále nastínil, že pokud bude vést starší dorost i v nadcházejícím ročníku, ambice celku zůstanou nezměněny. „Pokud budeme starší dorost dále trénovat, znovu bude naším cílem vyhrát první ligu a postoupit do baráže,“ říká.

S čím budou moct starší dorostenci uspět v případné baráži v příštím roce se pokusil odtajnit Martin Štěpánek, druhý trenér několikrát zmíněné kategorie. „O baráži bych zatím nemluvil, všechno je to ještě hodně daleko. Člověk se nejdříve musí prokousat samotnou ligou. Každopádně musíme zapracovat na koncovce. Šance jsme si v baráži vypracovat dokázali, ale prezentovali jsme se malým důrazem. Špatné bylo i řešení některých herních situací, na to vše se zaměříme,“ sdělil Štěpánek.

Z kategorie staršího dorostu odcházejí hráči narození roku 1994, naopak kádr doplní pro příští rok hokejisté z roku 1996. „Budou nám chybět všichni hráči, co odejdou. Bude to ztráta. Na začátku sezóny se vytvořila výborná parta, která táhla za jeden provaz. Měli jsme čtyři kompaktní lajny,“ nechal se slyšet Mach.

Nyní bývalí mladší dorostenci, respektive čerství starší dorostenci, odehráli už v závěru sezóny staršího dorostu vybraná utkání baráže, ve kterých o nic Lvíčatům nešlo. „Hráči budou na sobě muset ještě hodně pracovat, oni sami vědí, že rozdíl byl velký. Nebyli jsme z nich zklamaní, ročník narození 1996 není jedním z těch silných. Z některých jsme byli překvapení. Je tam pár hráčů, kteří vynikají, ale jmenovat je samozřejmě nebudeme,“ shodují se oba trenéři.

„Hráči mají od 7. dubna 2012 dovolenou, sraz máme 2. května 2012, kdy začneme s trénováním na suchu. Letní příprava bude náročnější než loni, pro hráče je to těžké, ale nezbytné. Probíhat by měla přibližně osm týdnů, poté bude na programu volno,“ prozradil aktuální program hráčů této věkové kategorie trenér Mach.

„Trénovat budeme převážně na Střížovickém vrchu, k dispozici budeme mít také posilovnu na hale UJEP. K dispozici budeme mít dvaadvacet hráčů včetně gólmanů. Velká konkurence nebude, ale hrát budeme pravděpodobně na tři formace,“ uzavřel Štěpánek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ústí nad Labem - Jak jsme Vás již informovali začátkem března ohledně nové identity A-týmu, který v nové sezoně bude vystupovat pod názvem HC Slovan Ústečtí Lvi a zároveň bude mít vlastní webové stránky a sociální sítě. Je potřeba dodat, že stávající web slovanusti.cz, facebookové a instagramové stránky se budou věnovat dění kolem mládeže Slovanu. Budeme Vás informovat podrobně o dění kolem mladých nadějích Slovanu a celkové práce všech trenérů a lidí kolem mládeže.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže