Ú s t í n/L. - Již v neděli 15. dubna startuje šampionát Divize I skupiny A. Bude u toho i ústecký útočník Rok Pajič, který nastoupí v reprezentaci Slovinska. Pajič se tak předvede na domácím ledě, turnaj totiž přivítá slovinské hlavní město Lublaň.

„Kdybychom s Ústím postoupili do baráže o extraligu, turnaje bych se nemohl zúčastnit. Takhle stihnu celý šampionát. Po posledním zápase finále jsem si sbalil věci a druhý den odletěl do Slovinska, kde jsem se připojil k týmu. Na mistrovství se těším. Obzvláště, když se hraje u nás,“ říká Rok Pajič.

Ten dlouhodobě patří k oporám slovinské reprezentace. Startoval již na třech šampionátech elitní skupiny (2006, 2008, 2011). Nadmíru se mu vydařilo loňské mistrovství světa na Slovensku, na kterém dvakrát skóroval proti Rusku a Lotyšsku.

Přestože Pajič zaznamenal povedený turnaj, jeho Slovinsko z elitní divize sestoupilo. Přitom se v základní skupině prezentovalo slušným hokejem a notně potrápilo třeba domácí Slovensko. V následné skupině o záchranu měl výběr kouče Kopitara vše ve svých rukou. Porazil Lotyšsko 5:2, ale boj o záchranu si zkomplikoval překvapivou porážkou s Rakouskem. V posledním utkání pak musel porazit silné Bělorusko, což se mu nepodařilo, a tak následoval sešup z elitní hokejové společnosti.

Na mistrovství světa zazářila řada slovinských hokejistů. Kromě Pajiče se v dobrém světle ukázali Rok Tičar, Andrej Hebar nebo obránce Kranjc. Oporou v brankovišti byl gólman Kristan, který hájí barvy chorvatského Medveščaku Záhřeb. Řada hráčů ve slovinském výběru po šampionátu zamířila do kvalitních evropských soutěží.

V letošním roce budou Slovinci bojovat o návrat zpět mezi elitu. V tom je má podpořit domácí prostředí v Lublani a především podpora fanoušků v nové multifunkční aréně Stožice, která pojme na deset tisíc hokejových příznivců. Hala byla postavena v roce 2010 a ve stožickém sportovním parku také stojí nový fotbalový stadion.

I proto letošní šampionát v Lublani slibuje v rámci Divize I největší událost v historii. Letos se premiérově nižší skupina hraje novým formátem a turnaje se zúčastní šest reprezentací: Slovinsko, Rakousko, Maďarsko, Velká Británie, Japonsko a Ukrajina. Dva nejlepší celky postoupí do elitní skupiny MS.

Mezi favority patří domácí Slovinci s Rakouskem, kteří hráli na posledním mistrovství světa. O dobrý výsledek se však pokusí i Maďarsko, které startovalo na MS 2009. Bez šance není ani Velká Británie, naopak Ukrajina s Japonskem, kteří hráli naposledy na MS 2004 v Praze a Ostravě, by rovněž po letech rádi postoupili výše.

Za několik týdnů by se v reprezentačním týmu měl objevit další hráč Ústeckých Lvů. Francouzský hokejista Sacha Treille, který v Ústí strávil většinu letošní sezóny, by neměl chybět v reprezentačním dresu Francie, která se představí na mistrovství světa ve Finsku a Švédsku. Treille má za sebou povedený poslední šampionát na Slovensku a rád by pomohl Francii k úspěchu. Hokejisté Galského kohouta patří mezi stálé účastníky elitní skupiny a třeba i s podporou bratra Sachy Yoricka Treilleho by hráči Francie rádi konečně proklouzli do čtvrtfinále.

Současně o účast na mistrovství světa v těchto dnech bojuje český obránce Jakub Krejčík, který v letošní sezóně odehrál dva turnaje v rámci Euro Hockey Tour a nyní patří do kádru trenéra Hadamczika při zápasech Euro Hockey Challenge. V jedné sezóně tak za Slovan nastupovala trojice reprezentantů ze tří různých zemí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže