Ústí nad Labem - Marek Laš, hokejista, na kterého vlastní hráčská práva ústecký Slovan, byl jedním z aktérů čtvrtfinálových soubojů ve Zlatopramen Areně. Útočník Horácké Slavie bodovat ve vyřazovacích bojích zatím nedokázal, ale v základní části nastřádal v celku Třebíče za 44 zápasy 33 kanadské body (14+19). Sedm startů si v letošním ročníku odbyl právě ve zmiňovaném týmu Ústeckých Lvů, kde se dokázal jednou prosadil. Aby byly statistiky z letošní sezóny kompletní, opomenout nesmíme extraligové utkání za HC Verva Litvínov, v extraligovém duelu proti Plzni Laš nebodoval.

Ve druhé čtvrtfinálové bitvě podlehla Třebíč favoritovi z Ústí nad Labem vysoko 2:8. O své dojmy z úvodu série se podělil Marek Laš. „Moc dobře se mi naše výkony nehodnotí, když jsme dvakrát vysoko prohráli. Ukázalo se, že kvalita je na straně Ústí nad Labem, ale to neznamená, že musíme odjíždět s třináctibrankovou náloží. Druhé utkání jsme začali mnohem lépe než první. Náš tlak ze začátku zápasu jsme si pokazili zbytečnými oslabeními, a když jsme pomýšleli na zvrat, obdrželi jsme třetí gól při vlastní přesilovce. V tento okamžik jsme měli my vyrovnávat a zápas mohl vypadat jinak. Naopak Ústí nad Labem od tohoto okamžiku mělo zápas pod kontrolou, odskočilo nám o další góly,“ hledal klíčový okamžik ze druhého zápasu pětadvacetiletý forvard Třebíče, jenž se vyjádřil také k tomu, zda byl mezi oběma soupeři tak vysoký rozdíl, když skóre hovoří jednoznačně (13:2).

„Těžko se dá kalkulovat, jestli výsledky tomu odpovídají. V závěru základní části byla nad námi obrovská bublina štěstí, která nyní praskla. Napadalo nám to tam. Říká se, že v play-off se nepovedené zápasy musí hodit za hlavu. Podle mého názoru si my obě utkání budeme muset moc dobře pamatovat, abychom vstoupili do dalšího zápasu úplně jinak,“ ohlédl se ještě jednou za druhým kláním hokejista s devětatřicítkou na dresu.

Třebíč se střetla v základní části s Ústeckými Lvy celkem čtyřikrát a ve všech případech shlédli diváci vyrovnané zápasy. Dvakrát dokonce dokázala Slavia vítěze základní části přelstít. „V první části soutěže byla utkání vyrovnaná. Myslel jsem si, že budou i v play-off. Věřím, že se v domácím prostředí vrátíme k taktice, s jakou jsme hráli celou sezonu. Pokud chceme před vlastním fanoušky proti Ústí nad Labem uspět, musíme hrát defenzivně a zarputile. Nesmí nám chybět bojovnost a nasazení,“ líčil Laš taktiku, se kterou by mohli Horáci v dobře známém prostředí vyhrát.

Hráčská práva na třebíčského odchovance vlastní Ústí nad Labem. Letošní ročník odstartoval Laš v Třebíči, na začátku prosince 2011 se vrátil do kádru Ústeckých Lvů. Žlutomodrý dres oblékl letos sedmkrát. Od 37. kola I. hokejové ligy ČR, které bylo na programu 7. 1. 2012, se vrátil zpět do Třebíče a naděje dohrát sezonu s mužstvem, které usiluje o postup do extraligy, velmi rychle zhasla. „Přál jsem si dohrát sezonu v Ústí nad Labem. Když jsem přišel do kádru Lvů, trenér Rosol mi prezentoval, že v týmu bylo šest levých křídel. Několik let hraji levé křídlo a změna pro mě nebyla jednoduchá. Dostal jsem šanci v kádru Lvů na pravém křídle, tento post mi nevyhovoval. Chtěl jsem ve velké konkurenci bojovat o místo v sestavě a potřeboval jsem, aby mi vše sedlo. Hrát na pravém křídlu pro mě nebylo optimální a výsledkem bylo, že jsem se vrátil do Třebíče. Moc mě to mrzelo, ale na jednu stranu to bylo i pozitivní. V Třebíči jsem opět ožil, rozstřílel jsem se a začalo mi to tam padat, měl jsem také větší prostor na ledě. Náš útok odehraje někdy i 30 minut za utkání, takový „ice-time“ bych na severu Čech nemohl očekávat, byl by třikrát menší a navíc na jiném postu,“ zavzpomínal na působení v celku, který má i letos za cíl postoupit do Tipsport extraligy.

Právě v české nejvyšší hokejové soutěži si letos už Marek Laš jednou zahrál, na střídavý start je napsán v týmu Vervy Litvínov. Možnost zahrát si extraligu se naskytla v utkání 36. kola, kdy Litvínov zajížděl do Plzně. Na svém kontě má Marek Laš celkem 105 extraligových startů, rád by nastupoval v nejvyšší soutěži pravidelně. „Další moje působení v Litvínově v závěru sezony není vyloučené. Střídavý start v Litvínově mám vyřízený, ale tyto věci se řeší ze dne na den. Na to už jsem si zvykl. Počkám, až nám skončí sezona v Třebíči a uvidím. Hodně mě překvapilo, že si mě Litvínov vzal na střídavý start a mohl jsem si jednou zahrát právě proti Plzni. Nebyl to pro mě pořádný zápas, protože jsem se dostal asi třikrát na led. V tu chvíli jsem si říkal, že bych se rád v Litvínově ještě letos objevil a zahrál si mnohem více. V extralize jsem odehrál 104 zápasy za Plzeň. Když jsem měl možnost zahrát si opět extraligu s Litvínovem, uvědomil jsem si, jak extraliga úžasná soutěž je. Byla to pro mě velká motivace a zjistil jsem, že nejsem tak starý, abych se o návrat do extraligy nepokusil, nic tím nezkazím,“ přiblížil si extraligovou premiéru v letošní sezóně, Laš se také vyjádřil k hlavním rozdílům extraligy a první ligy.

„Kromě samotného hokeje se extraliga pyšní lepším zázemím, fanoušky a větší sledovaností médií. Je to soutěž o třídu výše, Ústí nad Labem a Chomutov by se k extraligovému výběru mohly řadit. Je jen otázkou času, kdy se oba celky do extraligy dostanou. Co se týká uzavření nejvyšší soutěže, tam hraje roli hodně faktorů. Musí být řečeno, za jakých podmínek může klub do uzavřené soutěže vstoupit. Stejně to je i v severoamerické NHL, ale to neznamená, že tam nemůže někdo vstoupit. Až se stanoví podmínky uzavření extraligy, kdo a za jakých podmínek může soutěž hrát, můžu se teprve vyjádřit, zda je to dobrý nápad či nikoli,“ uzavřel Marek Laš.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže