Ú s t í n/L. - Až ve středu Jiří Kučný vyjede na led ústecké Zlatopramen Areny v rámci premiéry nového prvoligového ročníku, možná se mu vybaví pět let staré vzpomínky. Právě v Ústí totiž zažil dosud největší zážitek v kariéře. Přitom v dresu Ústecký Lvů předtím nikdy nenastupoval.

Ten okamžik si pamatuje téměř každý příznivec žlutomodrých barev. Ambicózní ústecký tým z jara 2006 disponoval silným vyváženým kádrem, který se poprvé velmi výrazně přihlásil o postup do extraligy. Suverénně vyhrál první ligu a v baráži, poslední cestě před splněním velkého snu, mu stál tehdy zdecimovaný Vsetín. Klub, který připomínal zlatou mašinu z devadesátých let leda tak názvem a síní slávy. Přesto Valaši extraligovou příslušnost uhájili. I díky famóznímu Sasu Hovimu, zkušenému Martinu Jenáčkovi... nebo třeba Jiřímu Kučnému.

Sedmadvacetiletý bek si v prvním kole proti Písku připíše premiérový prvoligový start v organizaci Ústeckých Lvů. V klubu proti kterému před lety bojoval, aby zachránil svůj domovský oddíl, tým ve kterém s hokejem začínal. A mančaft, který se v té době nenacházel vůbec v dobrém rozpoložení. „Vsetín tehdy tvořili samí mladí hráči. Já jsem v té době v podstatě začínal v seniorském hokeji. Dlužili nám pět výplat, bylo to neskutečné. Dřeli jsme a podařilo se nám nemožné. Vždyť Ústí tehdy mělo perfektní kádr,“ vzpomíná Kučný.

Vsetín měl z Ústí respekt, ale skvělé domácí publikum dotlačilo Valachy k záchraně. „Když byl stav série 2:2, věděli jsme, že už to nepustíme. Velkou oporou nám bylo domácí prostředí Na Lapači. Ti fanoušci... Bylo to neskutečné. Hnali nás za vítězstvím. Dali jsme do toho maximum, puky bychom chytali i v zubech,“ usmívá se zpětně.

Kučný považuje tehdejší baráž za svůj dosavadní největší úspěch. „Rozhodně je to můj největší zážitek. Za Ústí chytal Roman Málek, který v té době měl vynikající formu, ale Sasu Hovi ho předčil. V posledním zápase pak rozhodl nájezdem Jenáček a uhájili jsme výhru 1:0, celou sérii pak 4:2 na zápasy. Trénoval nás Rosťa Vlach,“ vysvětluje.

Vsetínský odchovanec později zamířil do sousedního Zlína, odkud si ho v létě vytáhla Sparta. V Holešovicích si pochvaluje nového kouče Jandače. „Je to zatím nejlepší trenér, jakého jsem poznal. Když jsem do Sparty přišel, řekl mi: Máš dva týdny na to, aby ses ukázal, jinak končíš. Za dva týdny přišel a tvrdil: Můžeš podepsat smlouvu. Jedná férově, to se mi líbí,“ komentuje.

„Naopak třeba Venera ve Zlíně mi příliš nevyhovoval. Neříkám, že je špatný, ale nesedli jsme si,“ dodává.

Kučný, který před lety stál na druhé straně barikády proti Ústeckým, nyní bude chtít žlutomodrým pomoct k dobrým výsledkům. A sám věří, že si výkony v rámci hostování v Ústí řekne o šanci ve Spartě. Povede se mu to? První díl uvidíme ve středu 14. září 2011 od 17:30 hod. proti Písku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ú s t í n/L. - Do Ústí nad Labem zavítal soupeř ze Slaného. První zápas vyhrálo Slaný vysoko 11:1. Domácím se však povedlo vytvořit tří brankový náskok, ale hosté jej v závěru během krátké chvíle smazali a v prodloužení vstřelili vítěznou branku. Deváťáci Slovanu tak berou z utkání pouze bod. Poslední zápas nadstavby čeká naše deváťáky v neděli proti Litoměřicím, kdy půjde o přímý souboj o druhé místo, které by nám zajistilo účast v závěrečném play-off o účast v extralize.

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže