Ú s t í n/L. - Nové brusle, rukavice, hokejky. Kompletně celá nová výstroj. To vše přinesly úvodní tréninky Slovanu. Na ledě zimního stadionu se však proháněly i nové tváře, které se pomocí své bojovnosti a talentu snaží prosadit do kádru Lvů. Jedním z hráčů na zkoušku je i sedmadvacetiletý útočník Martin Malát.

První bruslařské krůčky Martina Maláta se spojují s pražskou Hvězdou, kde se umění hokeje začal oddávat. Odtud pak jeho cesta pokračovala do klubu Slavia Praha. „Na Slavii jsem přišel v dorostu a vzpomínám na to rád, jelikož hned první rok na Slavii jsme vyhráli dorostenecký titul. Takže to byl úspěch. A samozřejmě hrát na Slavii, to už je hezké samo o sobě. Bohužel jsem se hned do áčka neprosadil. Pak jsem měl ještě šanci se na nějaký ten rok, tři čtvrtě roku, objevit, ale bohužel se to nepovedlo, takže cestuji všude možně,“ shrnul svůj hokejový život Malát.

A o všudemožném cestování rozhodně nepřeháněl. Hned po Slavii totiž zamířil na sever Čech, kde se mihl v dresu druholigového Mostu a poté se na dvě sezony usadil v největším rivalovi Slovanu, Chomutově. „Ta rivalita mezi Ústím a Chomutovem je, protože ty dva týmy jsou nejlepší v první lize a ještě ze stejného kraje, takže tím se rivalita násobí. Je tedy znát, že ty zápasy jsou zcela jiné, když Ústí hraje s Chomutovem, oproti zápasům s jinými týmy,“ potvrdil náboj vzájemných utkání útočník.

Sympatický bojovník pak zkoušel své štěstí opět na Slavii či v Havlíčkově Brodě, ale nakonec se ukotvil znovu na severu Čech a to v Chomutově a Kadani. Odtud pak již nevedla cesta do žádného českého klubu, ale rovnou do Francie. „Já jsem poslední sezónu v Čechách neměl moc vydařenou, takže jsem hledal jiné angažmá a naskytla se mi nabídka do Francie. Tak jsem to vzal,“ vysvětlil své rozhodnutí Malát a pokračoval: „Ten rok ve Francii byl dobrý, vedlo se mi jak hokejově, tak i po osobní stránce, jelikož jsem poznal jinou zemi. Musím tedy říci, že to bylo hodně zajímavé, a musím to hodnotit jedině kladně. Ten hokej je tam docela kvalitní. Nejvyšší hokejová liga se dá srovnat se spodkem extraligy či vrškem první ligy jako je Ústí či Chomutov. Ta druhá nejvyšší liga je tady jako střed první ligy. Ale je to úplně jiný hokej. Pořád se to tam řeže, je to pomalejší, ale drsnější.“

Ačkoliv hokej ve Francii není na stejné úrovni jako v naší rodné zemi, i tak se útočníkovi s číslem 55 vedlo velmi dobře. Za 33 zápasů nasbíral úctyhodných 47 bodů a sezonu se svým týmem Neuilly-sur-Marne zakončil vítězstvím druhé nejvyšší soutěže a následným postupem do nejvyšší hokejové francouzské ligy. Teď však v Ústí nad Labem usiluje o místo v kádru. „Nabídka přišla od pana Šindela, který mě trénoval v juniorských letech na Slavii, takže mě zná. A jelikož jsem s ním byl v kontaktu, tak jsme se dohodli, že sem přijdu na zkoušku,“ osvětlil svou přítomnost v městě na Labi.

Na prvních ledních trénincích se Malát objevil po téměř stejné době jako jeho spoluhráči a jeho první dojmy byly na chlup stejné. „My jsme ve Francii hráli poměrně dlouho, až do konce dubna, takže od té doby mám pauzu. A člověk se po takové době cítí na ledě, jako když se vše učí poprvé,“ popsal své pocity po prvních trénincích.

A jakou hru můžeme od Martina Maláta očekávat? Sám Martin o sobě skromně pověděl, že je silový hráč, který je důrazný u mantinelu, a jeho prací je vybojování puku a zodpovědnost za něj. A stejné úsudky měl i sportovní manažer Jaromír Šindel: „Martin Malát hrál poslední sezónu ve Francii, takže jsme se na něj chtěli podívat. Je to bojovník, který je nepříjemný na brankovišti. Je to stejný typový hráč jako je Kanko či Sklenička.“

Zdroj FOTO: http://mav94.free.fr/

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ú s t í n/L. - Do Ústí nad Labem zavítal soupeř ze Slaného. První zápas vyhrálo Slaný vysoko 11:1. Domácím se však povedlo vytvořit tří brankový náskok, ale hosté jej v závěru během krátké chvíle smazali a v prodloužení vstřelili vítěznou branku. Deváťáci Slovanu tak berou z utkání pouze bod. Poslední zápas nadstavby čeká naše deváťáky v neděli proti Litoměřicím, kdy půjde o přímý souboj o druhé místo, které by nám zajistilo účast v závěrečném play-off o účast v extralize.

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže