Ú s t í n/L. - Do finále vtrhl nastartovaný Slovan posílený zvládnutými obraty v předchozích sériích. I když byl před sezonou i před samotným finále mírným favoritem sousední Chomutov, Ústí předvedlo úžasnou finálovou jízdu, která nemá v jeho historii obdoby. Jestli se některé věci v průběhu sezony nevedly, pak famózní sestřelení úhlavního soka dalo na vše zapomenout.

Den první: dlouho převaha, pak štěstí v závěru

Téměř bezchybnou defenzivou a trpělivou hrou přehráli Lvi v první partii Chomutov 2:1. V první třetině nevyužili několik zajímavých příležitostí. Soka přestříleli v poměru 21:8 a aktivitu si přenesli i do začátku druhé periody a v ní už udeřili. Nejprve Mikulík, na konci pak Šagát. Až v závěru zápasu si Slovan výhru několikerým vyloučením zkomplikoval. Chomutov však zvládl jen snížit. Pak nevyužil devadesátivteřinovou dvojnásobnou převahu. Výtečný Francouz a obětaví obránci vyrovnání nedovolili.

Trenér Rosol první finále hodnotil slovy: „I když v utkání nepadlo mnoho branek, zápas se divákům musel líbit, protože šance byly na obou stranách, dobře se bruslilo a byl to velmi pohledný hokej. Škoda, že jsme hostům neodskočili již v zahajovací třetině, protože příležitosti jsme k tomu měli. Naopak na konci střetnutí jsme se museli strachovat o výsledek.“

Den druhý: střelecké dostihy s dobrým koncem

Za čtyřiadvacet hodin viděli diváci ve Zlatopramen aréně třikrát více branek. Utkání zase dospělo do nervy drásajícího konce, znovu s vítěznou tečkou pro domácí.

Těm se opět povedl vstup do utkání. Na rozdíl od prvního zápasu se dokázali střelecky prosadit už v první třetině a do kabin šli s dvoubrankovým vedením, když se trefili postupně Hanzl, Kloz a Roubík. Hosté vyrovnávali na 1:1 díky dobré práci Hrušky na brankovišti.

Do druhé třetiny však nastoupil jiný Chomutov. Trenéři stáhli sestavu na tři pětky. Mimo hru zůstal mimo jiné forvard Duda. „Radek Duda odstoupil s ostatními hráči po první části, kdy jsme to stáhli na tři pětky. Je to hráč jako každý jiný, podílel se během prvních dvaceti minut na faulech a nevešel se do sestavy,“ komentoval tah hostující kouč Jaroslav Liška. „Pro nás byl odstup Radka Dudy velký minus, ocenil bych, kdyby pokračoval dále a fauloval, hodně nám pomohl,“ popíchl hostujícího útočníka trenér Rosol. „My musíme udržet nervy na uzdě, hrát tvrdě a důrazně.“

Po polovině zápasu snížil Kraft. A ve třetí části již byli hosté pohyblivější a nebezpečnější. Jenže na každou jejich branku nalezli Ústečtí odpověď. Brzy po začátku třetiny vyrovnal Stránský. V době velkého chomutovského tlaku projel celým hřištěm Milan Mikulík, objel i branku a zamířil pod horní tyčku a nijak tvrdou střelou překvapil hostujícího Hyláka.

Brankář Chomutova zaváhal ještě jednou. Hosté totiž díky Procházkovi znovu vyrovnali. Jenže prakticky hned po vhazování, po jednadvaceti vteřinách, zaznamenal druhou vítěznou střelu finále Martin Šagát Vysoký slovenský střelec z pravého kruhu, ale celkem z dálky, svým typickým zakončením poslal puk do růžku. „Byl o štěstí. Trefil to tak, jako nikdy v životě,“ tvrdil brankář Hylák. Hosté pak závěr nezvládli. Hrdel inkasoval dvojnásobná trest a jejich nápor tak nepřišel.

„Výhra se zrodila se štěstím, Chomutov nás velmi potrápil, každý zápas se nedá odehrát v klidu. Hosté se dostali do tempa, když to po dvaceti minutách hry stáhli na tři pětky, výborná byla "lajna" s Petrem Jírou a Milanem Kraftem,“ okomentoval druhé finále ústecký trenér Rosol. Chomutovský Liška souhlasil: „Výkon byl od druhého dějství výborný a věřím, že pokud to přeneseme i do domácích zápasů, tak můžeme pomýšlet na výhru.“

Den třetí: Třetí skvělý obrat v play off přinesl matchball

Zřejmě zlomovým pro vývoj finálové série byl první souboj v Chomutově. A Ústečtí se k vítězství probili zase díky skvělému obratu. Poté, co se jim povedli mistrné kousky ve Vrchlabí (z 1:3 na 4:3) a Havlíčkově Brodě (dokonce z 1:4 na 5:4), dokázali smazat i dvoubrankové vedení severočeského rivala z poloviny zápasu.

Ve 32. minutě snížil při vlastním oslabení po dobře sehraném přečíslení Rok Pajič. Rozhodující údery si Slovan schoval do období poloviny třetí části. Ve 48. minutě vyrovnal Kamil Černý a o čtyři minuty později rozhodl střelou nad beton Jan Kovář.

„Z naší strany bylo střetnutí od začátku hodně nervózní, byli jsme nepřesní a vyvrcholilo to chybou, když jsme neobsadili ústeckého hráče Kováře. Trefou na 2:2 se Lvi hodně uklidnili,“ hledal příčiny třetí prohry chomutovský Liška. Ústecký Rosol viděl zaslouženou výhru: „Přestože jsme prohrávali, myslím si, že jsme hráli výborně. V úvodu utkání jsme měli tři gólové šance, které jsme bohužel neproměnili. Krátce poté jsme udělali chybu při střídání, ze kterou jsme zaplatili gólem. Domácí se zvedli, ale na šance, jsme zaslouženě vyhráli. V závěru jsme měli štěstí, ale to k hokeji patří.“

Den čtvrtý: rychlý konec

Labutí písni Chomutova ve finále bylo Havířovo přesilovkové vyrovnání v polovině čtvrtého zápasu. Ještě do přestávky ale zvládli Lvi odskočit o dvě branky, když nejdřív od modré také v přesilovce nahodil puk Klobouček a pak doklepl Handlovského střelu Hanzl. Definitivu ústeckému vítězství udělal ve 46. minutě Pajič.

„Výsledek série 0:4 je krutý a neodpovídá obrazu hry na ledě. Takový je ale bohužel sport, my jsme udělali v rozhodujících momentech všech utkání hrubé chyby,“ smutnil chomutovský trenér Kašpárek. „Ani já jsem nečekal, že to skončí 4:0 na zápasy. Ale hráli jsme vážně dobře. Sice jsme první tři utkání vyhráli jen o branku a bylo to trochu o štěstí, ale výhra v sérii je naprosto zasloužená,“ doplnil ústecký Rosol.

Dobře naložený ústecký kapitán Klobouček dodal: „Samozřejmě, že výhru 4:0 jsem nečekal. Všechny čtyři zápasy byly nesmírně vyrovnané. Konečný stav možná ani neodpovídá realitě. Vždyť Chomutov je velmi silný tým. Ale uhráli jsme to a dobře to vypadá. Všechna utkání jsme perfektně zvládli, menší útlum jsme zažili snad pouze ve druhém domácím utkání. Jinak jsme všechno vyhráli o gól. Rozhodovaly maličkosti, každý detail. Proměněné šance. Chtěli jsme to o hodně více, tahali jsme za jeden provaz. Oni jsou spíše žoldáci než parta. Do Chomutova šli za velkými penězi, když je jinde už nechtěli. Chomutov sázel na extraligu, ale nejdříve musel vyhrát první ligu, a to se mu nepovedlo.“

Ústečtí tak po roční pauze slavili zase prvoligový titul. Na cestě play off byli nejproduktivnější forvardi Handlovský (8 branek), Mikulík a Hanzl. Všichni se 13 body. Bilancí 5+6 se pyšnil Jaroslav Roubík a devíti body v devíti odehraných zápasech Martin Šagát. Nejdproduktivnější obranou dvojicí bylo duo Klobouček – Černý. Ten vstřelil tři branky a na obránce předváděl neskutečně čistou hru. Jen jednou poseděl na trestné lavici. V brance zářil Pavel Francouz s úspěšností zákroků nad 94%. Od třetího semifinále, kdy střídal Zdeňka Orcta, svého staršího kolegu už do branky nepustil.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže