Ú s t í n/L. - Cestu za očekávaným severočeským finále neměli Ústečtí Lvi vůbec jednoduchou. Zvláště čtvrtfinálová série s Vrchlabím jim dala řádně zabral. Museli obracet ze stavu 1:2 na zápasy a čtvrtý mač se natáhl až do prodloužení. Od té doby se však výsledky Slovanu zvedly a k vysněnému souboji o titul v první lize nakonec dokráčel.

Handlovský udolal Vrchlabí

Jedenáct dní čekal Slovan mezi posledním kolem základní části a play off. Předkolo mu přikleplo Vrchlabí. To ve čtyřech zápasech (3:1) vyřadilo Beroun, když při všech svých výhrách udržel brankář Koutský čisté konto. A právě Koutský byl největší překážkou, jíž museli Lvi zdolat na cestě do semifinále. Tím, kdo nakonec našel nejlepší způsob na její překonání se jednoznačně ukázal Lukáš Handlovský. V sérii nasázel sedm branek. To nejlepší si schoval do šestého mače…

Slovan začal dobře. První souboj doma zvládl. Na vedoucí branku Bauera z první třetiny odpověděl v polovině zápasu zmiňovaný Handlovský. S Hanzlem pak ještě přidali každý po brance a i když hosté v 58. minutě snížili na 2:3, David Ludvík do prázdné branky pojistil první bod.

Druhý den už bylo hůř. Žádný ústecký šutér nedokázal vyzrát za sedmdesát minut na fantoma v brance celku zpod Krkonoš. Utkání dospělo až k penaltovému rozstřelu a v něm byl jediný úspěšný střelec – vrchlabský veterán Filip. „Koutský chytal fantasticky, na tom je stavěná i celá hra. Podle mě se dnes na domácích podepsala nervozita a nám se podařilo překvapit,“ řekl hostující trenér Josef Řeháček. „Čekal jsem na první Francouzův pohyb, ale žádný nebyl. Tak jsem zamíchal pukem a forhendem ho poslal do branky,“ doplnil úspěšný Filip.

První souboj v hale ústeckého soka zase dlouho čekal na úvodní branku. Až do poloviny zápasu. Pak se trefili domácí, na začátku třetiny si vybudovali dvoubrankový náskok. Na snížení Handlovského brzy odpověděli třetí brankou a Mikulíkova branka přišla příliš pozdě. Lvi vyrovnat nestihli.

S nožem na krku v nervózním čtvrtém zápase sice Slovan už od 9. minuty vedl. Skóroval opět Mikulík. Jenže vyprodaná vrchlabská hala dohnala domácí v půlce mače za vyrovnáním. Podruhé v sérii se muselo prodlužovat. A Ústí konečně zlomilo nezdary v přesilových hrách a prvně v sérii dokázalo hru v početní výhodě využít. Dudáš za velkého nesouhlasu tribun putoval kvůli zdržování hry na trestnou lavici a Ústečtí za půlminutku rozhodli. Typickou přesilovkovou kombinaci zakončoval po Hanzlově pasu zpoza branky Kamil Černý. Lvi mohli vyrazit na cestu domů klidnější. Srovnali stav série na 2:2.

Nejpovedenější představení série odehráli v pátém duelu. Na domácí ledě dominovali a po výhře 5:0 se viděli v semifinále. Zápas ukončil přenádherným blafákem z trestného střílení Jan Alinč.

Jenže ve Vrchlabí místní hokejisté končit sezonu nechtěli. Po dvou třetinách vedli 3:1 a směřovali za vyrovnáním série. Jenže pak zakročila šťastná hůl Lukáše Handlovského. V rozmezí 47. a 51. minuty hned třikrát nasměrovala kotouč za záda dosavadní zdi jménem Koutský a zlomila zápas. „Už před sérií jsem říkal, že to nebude jednoduché. Navíc jsme si situaci zkomplikovali domácím zápasem, kde jsme neskórovali. Vrchlabí pro nás hraje velmi nepříjemně, hráči důsledně plnili trenérské požadavky. Že nevyhrajeme ve Vrchlabí oba zápasy, to jsem věděl. Hrobníkovi z lopaty jsme utekli ve čtvrtém zápase, kdy jsme vyhráli. Nechtěl bych vidět, jak by to dopadlo, kdybychom prohráli. Klukům chci poděkovat za celou sérii a dnes za třetí třetinu,“ hodnotil po postupovém duelu ústecký kouč Petr Rosol.

Generální manažer Robert Kysela dodal: „Vrchlabí nás ve čtvrtfinále potrápilo více, než jsme čekali a k postupu jsme potřebovali pořádnou dávku štěstí. Postup je především zásluhou Hanzla s Handlovským. Chomutov zvládl sérii s Hradcem Králové bravurně, my se hodně trápili. Takže mluvit o tom, jestli play-off směřuje k finále Ústí – Chomutov, je zatím předčasné.“

Čtyři těsné výhry

V semifinále narazili Ústečtí Lvi na pátý celek dlouhodobé části – Havlíčkův Brod. Ten si v předkole poradil s Kadaní (3:1 na zápasy) a ve čtvrtfinále možná trochu překvapivě s Olomoucí 4:2 na zápasy (to už vedl 3:0, po snížení na 3:2 pak v šestém domácím duelu dominoval v poměru 7:2).

Vstup do série se Ústí vyvedl náramně. Po první třetině a třech využitých přesilovkách a brankách Šagáta, Handlovského a Černého vedlo 3:0. Jenže první výhra ještě jistá nebyla. V polovině zápasu by stav 3:2 (snížili Zábranský s Knotkem). Ústečany uklidnil ve 35. minutě opět v přesilovce střelou z levého kruhu Rok Pajič. Od té doby již domácí první výhru celkem v klidu ohlídali. „Jsme rádi, že nám vyšel první krok, výborná byla první třetina. Poté jsme hráče upozorňovali, aby nepolevili, ale dvěma inkasovanými brankami v prvních deseti minutách následující části jsme si to trochu zkomplikovali. Uklidnil nás až gól na 4:2. Havlíčkův Brod hraje trochu jiný hokej, je nebezpečný vpředu, má šikovné útočníky,“ glosoval vstup do semifinále trenér Rosol.

Druhý den se Lvi na výhru nadřeli o poznání více. Po dvou třetinách ztráceli 1:2. Do třetí části zredukovali trenéři sestavu na tři pětky a v závěru narůstající tlak Ústí přinesl ovoce. Nejprve vyrovnal ve 49. minutě Šagát po pěkné kombinaci a s Kloboučkem a Hanzlem. Vítězný gól cílil Rok Pajič, který dokončil dílo kapitána Kloboučka. Ten projel přes půl hřiště a v pádu trochu se štěstím posunul puk mezi kruhy na Pajiče. Výsledek završil Roubík při power play.

Jestliže ve Vrchlabí v šestém zápase otáčeli Lvi dvoubrankové manko, pak ve třetím díle semifinále svůj obrat ještě o jeden zásah navýšili. Ztráceli totiž 0:3 (v 16. minutě) a 1:4 (ve 25. minutě). Pak navíc přežili Meidlovu penaltu! Naději jim dal gól Alinče ze 39. minuty. Ve třetí třetině dokonali obrat třemi brankami. Nejdřív se na gól přiblížili po zásahu Kováře z mezikruží. Poté, co Slovan přežil šance v oslabení, v 52. minutě udeřil sám. Hampl dorazil Vobořilovu ránu. V 57. minutě zaznamenal vítězný úder z předbrankového prostoru Jaroslav Roubík. „Bohužel, myslím si, že jsme zaplatili takovou daň z nezkušenosti těch hráčů. Zápas, ve kterém vedete 4:1 a máte penaltu, byste asi měli vyhrát, ale je to asi náš osud,“ postěžoval si brodský kouč Novák.

Výynamným tahem se ukázal vstup Pavla Francouze do branky po třetí brance Havlíčkobrodských. Do té doby se pravidelně po jednom zápase střídali se Zdeňkem Orctem. Od té doby až do konce play off již mladší z dvojice do branky svého kolegu nepustil.

Ve čtvrtém mači sice Havlíčkův Brod vedl 1:0. Ale jen tři minuty. Vyrovnal Ludvík. Ještě do první přestávky přetočil vedení na stranu Ústí střelou z mírného úhlu Pajič. Na 3:1 zvyšoval v půlce zápasu Jakub Jeřábek. I když Holec ještě ve druhé třetině snížil, zkušenější Lvi si výhru ve třetí třetině pohlídali, naopak ji ještě dvěma zápasy Hanzla a Ludvíka navýšili. „Když jsme zvýšili na 3:1, tak už jsem věřil, že ten zápas zvládneme. Bohužel jsme si to potom ještě zkomplikovali,“ hodnotil trenér Rosol.

Play off 1. ligy:


Předkolo
HC Berounští Medvědi - HC Vrchlabí: 1:3 (0:4, 3:2, 0:3, 0:3)
HC VCES Hradec Králové - SK Horácká Slavia Třebíč: 3:1 (3:1, 5:2,1:4, 4:2)
HC Rebel Havlíčkův Brod - SK Kadaň: 3:1

čtvrtfinále: HC Slovan Ústečtí Lvi – Vrchlabí 4:2 (3:1, 0:1sn, 2:3, 2:1p, 5:0, 4:3)
KLH Chomutov – HC VCES Hradec Králové: 4:1 (3:1, 5:2, 1:3, 5:3, 6:2)
HC Olomouc - HC Rebel Havlíčkův Brod: 2:4 (3:4, 1:2, 2:3, 3:2, 4:0, 2:7)
HC Dukla Jihlava - Orli Znojmo: 4:2 (3:2p, 3:1, 0:1, 0:1, 2:0, 4:1)

semifinále:
HC Slovan Ústečtí Lvi – Havlíčkův Brod 4:0 (4:2, 4:2, 5:4, 5:2)
KLH Chomutov - HC Dukla Jihlava: 4:0 (3:1, 6:0, 5:1, 4:3n)

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ú s t í n/L. - Do Ústí nad Labem zavítal soupeř ze Slaného. První zápas vyhrálo Slaný vysoko 11:1. Domácím se však povedlo vytvořit tří brankový náskok, ale hosté jej v závěru během krátké chvíle smazali a v prodloužení vstřelili vítěznou branku. Deváťáci Slovanu tak berou z utkání pouze bod. Poslední zápas nadstavby čeká naše deváťáky v neděli proti Litoměřicím, kdy půjde o přímý souboj o druhé místo, které by nám zajistilo účast v závěrečném play-off o účast v extralize.

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže