Ú s t í n/L. - V čase letního klidu, hokejové dovolené vzniká tradiční prostor pro ohlédnutí za uplynulou sezonou. V rámci každoročního seriálu, v němž procházíme historii ústeckého hokeje si během července připomeneme nešťastné putování Slovanu za extraligou. V roce 2011 byl opravdu blízko. Odehrál své nejlepší finále v první lize, v play off ztratil jen dva zápasy (lepší byl jen v sezoně 2005/06, to padl jednou, ale hrálo se jen na tři vítězství) a odehrál svou nejlepší baráž o extraligu.

Co naplat, že zase (už počtvrté) neúspěšnou. Žel tři výhry v nervy drásající sérii s tradičním rivalem z Mladé Boleslavi na postup nestačily. A jestli jsme loni touto dobou spekulovali, že se v ústeckém kádru sešel tým, který byl co do výčtu jmen jedním z nejsilnějších, tak ten z jara 2011 jej minimálně v bojovnosti, zarputilosti a umění otáčet zápasy výrazně předčil. Ovšem na toto ani jiné atributy se hokej nehraje. O poražených rozhodují branky a těch v rozhodujícím sedmém zápase baráže vstřelila Boleslav více a postup do extraligy tak Slovanu zase zatrhla.

Ale pěkně po pořádku…

Končí Pšurní

Duben 2010 a ústecký smutek po sedmém finále pomalu střídaly myšlenky na novou sezonu. Začaly tradiční přestupové trejdy. V Ústí zřejmě nejvýraznější ztrátu znamenal konec dvojčat Pšurných. S nimi do Českých Budějovic, jejich nové štace, odešlo 37 gólů. Zamrzel také odchod sympatického Jana Heřmana, který toužil využít šanci v Plzni. Tam také zamířil brankář Dušan Salfický. Dále v Ústí skončili beci Novotný a Gýna. Nepovedly se námluvy s posilou pro finále a místním odchovancem Markem Trončinským, který dal vcelku pochopitelně přednost extraligové výzvě v Liberci. Kariéru skončil Adam Šaffer, ve žlutomodrém se už neobjevili Ondřej Kříž, Martin Heinisch, Pavel Kříž, František Mrázek, Petr Přeučil a Vladislav Vrtek. Do Písku pak zamířil utopený talent Michal Dragoun.

Na začátku května se výraznou postavou realizačního kádru, která měla na starosti právě složení týmu, stal Jaromír Šindel. Zvlášť pro Ústečany kontroverzní postava. Bývalý reprezentační brankář sice naposled působil jako kouč v Třebíči a současně na lavičce národního týmu do dvaceti let. Předtím však jako sportovní manažer v Mladé Boleslavi, které pomohl právě přes Slovan v památné baráži roku 2008 do extraligy. Při její další baráži, už o setrvání v nejvyšší soutěži se na ní podílel dokonce přímo ze střídačky, kde skončil po vyhazovu boleslavských koučů. Pak ale ve městě automobilů možná trochu překvapivě skončil. O další překvapení se postaral dva roky poté svým příchodem do Ústí. A začal posilovat. Přivedl na zkoušku některé mladé perspektivní hráče a zvláště se mu povedly trejdy během sezony.


Na začátku přípravy se hlásily první nové či staronové tváře. Po dvou letech se do ústeckého dresu znovu navlékl potomek slavného otce, obránce Petr Hořava. Dále brankář Pavel Francouz jako jedna z kompenzací za Salfického. Poté forvardi Tomáš Rod, Marek Čurilla a Richard Diviš, zkušený David Ludvík. Smlouvu prodloužil Rok Pajič. Neprosadil se jen ústecký odchovanec Jakub Vojta.

Během července dorazili další noví hráči. Z Plzně Domink Boháč, z Třince Petr Kanko, v srpnu pak Lukáš Poživil, jenž naposledy hrál v Budějovicích. Čilý pohyb v průběhu celé sezony probíhal mezi Ústím a Litoměřicemi, s nimž již ročník předtím Slovan navázal spolupráci a na jejichž překvapivém postupu do první ligy se výraznou měrou ústečtí hráči podíleli. Třeba Jan Kloz byl nejproduktivnějším hráčem play off. V ročníku 2010/11 si v Litoměřicích zahráli vedle Kloze, který tam strávil měsíc, Tomáš Rod a Zbyněk Sklenička. Všichni podobně jako Kloz dostali v nedaleké destinaci prostor pro rozehrání. Naopak až do ledna vypomáhal v obraně nováčka bek Milan Vobořil. Až s koncem přestupního období se vrátil do Ústí a v play off odvedl cenné služby.

Hradecký klenot zářil i v Ústí

Na podzim zkusili Lvi v útoku vítkovického Ondřeje Šedivého, ten si stálejší místo v sestavě nevybojoval a po měsíci se v tichosti vrátil na sever Moravy. Z týchž konců pak dorazil jiný forvard, třinecký Zbyněk Hampl, se již jevil lépe a ve žlutomodrém odehrál několik slušných zápasů. Nakonec i díky zdravotním problémům do rozhodujících bojů nezasáhl.

Tři majstrštyky se však manažeru Šindelovi povedly, to se musí nechat. Před Vánoci přivedl z Mladé Boleslavi Lukáše Handlovského. Ten po chvilce hledání vytvořil úderné trio s Hanzlem a Klozem. Těsně před koncem přestupního období pak defenzivu za zraněného Jiřího Zemana vyztužil táborský Kamil Černý a ve dvojici s Kloboučkem patřili v závěru sezony k nejlepším. Skvělý kauf pak znamenal příchod dlouhodobě jednoho z nejlepších hráčů ligy Jaroslava Roubíka. Kapitán Hradce Králové byl i na severu Čech jedním z nejvýraznějších útočníků. Díky časnému vypadnutí Plzně v extralize mohli Lvi využít služeb beka Jakuba Jeřábka, který v play off zacelil díru po zraněném Romanu Němečkovi, a forvarda Jana Kováře. Ten rozhodl finále play off 1. ligy o rok dříve, tehdy v dresu Chomutova. Lepší bilanci v ústeckém dresu mu však hatily problémy s kolenem.

Jen měsíc žili Ústečtí v domnění, že se ročník obejde bez finále. ČSLH totiž vyrobil model čtyřčlenné baráže dvou nejlepších družstev první ligy a dvou nejhorších extraligistů. Jenže APK posléze na svém zasedání změnu zavrhla a v platnosti zůstala tradiční podoba prolínací soutěže na čtyři vítězné zápasy mezi vítězem první ligy a nejhorším celkem extraligy.

Obhajoba semifinále nevyšla

Téměř přesně čtyři měsíce měli Ústečané zápasový půst. Od posledního prohraného finále ze 4. dubna do úterý 3. srpna. To začaly přípravné duely před novou sezonu zápasem na Kladně.

A tento rok se přípravna utkání Slovanu příliš nepodařila. Zvláště začátek. Po prvních pěti měl na kontě jedinou výhru. Utrpěl vedle debaklu na Kladně příděl od účastníka německé bundesligy Wolfsburgu. V Tipsport cupu pak zvládl také pouze jednou výhru (nad Hradcem Králové) a sny o zopakování rok starého postupu do semifinále pozbyly reálných kontur. Z prvních tří utkání přípravy Lvi inkasovali šestnáctkrát a naštěstí hned zkraje se ukázalo, kde tlačí bota.

Ve druhé polovině porce přípravných soubojů se obranná hra již zlepšila a výsledky byly též výrazně lepší. Náladu a optimismus však zkalila jediná prohra v základní hrací době druhé poloviny přípravy. Slovan padl s Kadaní 1:4 v předposledním přáteláku léta. Aspoň generálka se vyvedla. Výhra v Litvínově zakončila čekání na ostrý start soutěže.

Bilance přípravy:
Výhry – remízy – prohry: 4 – 2 – 5
vs. extraligové týmy
Výhry – remízy – prohry: 1 – 2 – 3

Nejproduktivnějším hráčem v přípravě byl Petr Kanko, který se trefil čtyřikrát (z toho dvakrát v Litvínově) a přidal jednu asistenci.

Zajímavost: Pavel Francouz nastoupil poprvé v ústeckém dresu na Kladně na druhou polovinu utkání a inkasoval čtyři branky, všechny v závěrečných deseti minutách. V druhém svém vystoupení inkasoval sedm branek od Wolfsburgu a po devadesáti minutách v brance svého nového chlebodárce měl hrůzostrašnou bilanci.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže