Ú s t í n/L. - Vrchol sezóny. Když 15. září začínal letošní ročník první ligy, byla baráž vysněným cílem nejen hokejistů, ale hlavně fanoušků a všech lidí okolo ústeckého hokeje. Tedy, tím vysněným cílem byl postup přes baráž. Stojíme před posledním krokem, který rozhodne o úspěšnosti sezóny. A Slovan bude potřebovat podporu! První dva zápasy budou odehrány ve středu 6. a čtvrtek 7. dubna 2011 na ledě Mladé Boleslavi - od 17:40 hod., resp. 18:10 hod.

Baráž bez Boleslavi? To by nebylo ono...

Již to bylo zmíněno mnohokrát, osudovost setkání Ústí a Boleslavi však sluší vzpomenout i zde. Pokud jmenovat dva týmy, které jsou Slovanu souzené, jedná se jistě o Chomutov a právě Středočechy. Za posledních šest let jsou tyto celky nedílným doprovodem žlutomodrých v rozhodujících fázích sezóny. Zejména Mladá Boleslav se stala nepříjemným katem ústeckých nadějí, v posledních třech letech dvakrát. Bude se Lvům dařit do třetice všeho dobrého?

Sezóna Boleslavi

Zapomeňme na chvíli sporné bodové odečty a podívejme se na letošní extraligové působení Středočechů zpříma a jen podle odehraných zápasů. Předně je nutno poznamenat, že dle tohoto úhlu pohledu Slovan v baráži nepotkává nejhorší extraligový celek, naopak. Boleslav odehrála zatím nejlepší sezónu v nejvyšší soutěži. Pohybovala se v relativně klidných vodách středu tabulky a dlouhou dobu se varovala delší série proher. Ta přišla až v druhé polovině listopadu. Zápas s Plzní přinesl start bídného předvánočního období, Boleslav z devíti zápasů vyhrála jediný, a to pouze po nájezdech. Zlepšení přišlo až po měsíci s Litvínovem.

Středočeši by si na konci základní části nestáli nejhůře, fakt bodových odečtů je ovšem nemilosrdně poslal do skupiny o udržení. Stále existovala naděje na přeskočení Kladna a udržení se bez účasti v baráži. Boleslavští sokové však měli ve zájemných zápasech navrch, důležité zápasy si pohlídali a Boleslav se tak opět ocitla v bojích o extraligové bytí a nebytí.

Loňská baráž - varování pro Lvy

Minulý rok postoupil do baráže Chomutov. Po těžkém finále, kdy ve vypjatém sedmém zápase rozhodl Kovář o výhře nad Ústím, byl KLH natěšen na historickou šanci k postupu do nejvyšší soutěže. Cíl do prvních dvou zápasů v Boleslavi byl jasný - vyhrát alespoň jedno utkání. A to se na druhý pokus povedlo. Mladá Boleslav sice vedla, leč Severočeši dokázali trefami Procházky a (v devětapadesáté minutě) Dudy otočit vývoj zápasu. Do domácích utkání mohli vstupovat poměrně klidně a pokusit se využít známého prostředí. To se ovšem Chomutovu trestuhodně nepovedlo. Boleslav oba duely ovládla a již v pátém domácím zápase mohla slavit udržení v extralize. Co z toho plyne pro Slovan? Pokusit se vyhrát v Boleslavi alespoň jeden zápas a využít poté domácího prostředí, to je cesta k úspěchu. Otáčet se Středočechy sérii by bylo nesmírně náročné. Na druhou stranu by Slovanu neměly, narozdíl od loňského Chomutova, chybět síly.

Boleslavské opory

Začněme od jedné z největších hvězd - brankáře Marka Schwarze. Čerstvě pětadvacetiletý brankář je velkou oporou Bruslařského klubu, vychytal již dvě baráže a je svým spoluhráčům velkou jistotou. Pravda, statistiky nemá extrémně oslnivé, vzhledem k průběhu sezóny je to ale pochopitelné. V základní části dosáhl úspěšnosti 91,48 % s průměrem 2,82 gólů na zápas, jeho zástupce Michal Valent byl jen nepatrně horší - 91,39 %, průměr 2,93. Jednoznačný důkaz vyrovnanosti brankářské dvojice.

Statisticky nejvýraznějším obráncem z. č. byl jednoznačně Boris Žabka. Řízný obránce se blýskl devatenácti kanadskými body za tři góly a šestnáct přesných pasů, zároveň ale nejde o žádného hokejového lidumila. Na trestné lavici strávil solidní 121 minutu. Druhý nejproduktivnější obránce, Kanaďan Darrell Hay, na ní poseděl přibližně poloviční čas, na ledě posbíral bodů patnáct (5+10).

Zdravou míru úcty zaslouží i útok. Bodování ovládl Tomáš Divíšek, se šestnácti góly se stal zároveň nejlepším střelcem Středočechů v základní části. Ke všemu přidal i třináct asistencí. Lukáši Pabiškovi seděla naopak více role nahávače. Zaznamenal čtrnáct přesných pasů na spoluhráče, po Žabkovi druhý nejlepší výsledek. Sám skóroval devětkrát. To se povedlo i Davidu Vrbatovi, který ovšem zaznamenal o dvě přihrávky méně.

Všichni se Slovanem!

Jak vidno, Lvy nečeká žádný jednoduchý souboj, naopak. Mají před sebou nejtěžší bitvu letošní sezóny. Ovšem, nač stahovat kalhoty, když je Brod již daleko. I tentokrát platí okřídlené "my můžeme, oni musí". Slovanu do karet hraje i delší regenerace od posledních bojů, obdivuhodná šňůra výher, kolektivní pojetí hry a mocný týmový duch, který z mužstva, zejména ve finále, vyloženě sálal. Žlutomodří se též mohou spolehnout na vyrovnané formace, zapomenout nemůžeme ani na mocnou podporu fanoušků. Kterou budou Lvi mimořádně potřebovat. Vážení fanoušci, je zde vrchol roku a mimořádná možnost postoupit přes baráž do nejvyšší hokejové soutěže. Pojďme hráče podpořit, jak jen to bude možné. SLOVAN!

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ústí nad Labem - Jak jsme Vás již informovali začátkem března ohledně nové identity A-týmu, který v nové sezoně bude vystupovat pod názvem HC Slovan Ústečtí Lvi a zároveň bude mít vlastní webové stránky a sociální sítě. Je potřeba dodat, že stávající web slovanusti.cz, facebookové a instagramové stránky se budou věnovat dění kolem mládeže Slovanu. Budeme Vás informovat podrobně o dění kolem mladých nadějích Slovanu a celkové práce všech trenérů a lidí kolem mládeže.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže