Ú s t í n/L. - Když ho v létě Jaromír Šindel přivedl do Ústí, možná ani sám nečekal, jaký husarský kousek se mu povedl. Pavel Francouz, hvězda letošního prvoligového play-off, načasoval v nejdůležitější fázi sezóny brilantní formu. Ve finále vydeptal hvězdné hráče Chomutova a věří, že Slovan projde přes Mladou Boleslav do extraligy.

Klíč k úspěchu? Francouzovo hostování během sezóny v Třebíči. Na Vysočině se parádně rozchytal, v dlouhodobé části vyhrál statistiky brankářů. A při návratu do Ústí zářil ještě více. Výsledek? Ten přece znáte. Vše dokumentuje jeho pozice druhého nejúspěšnějšího brankáře play-off. Hned za vrchlabským Koutským.

Povězte něco o vaší formě. V play-off a především ve finále jste si počínal parádně...

S každou výhrou během sezóny mi stoupalo sebevědomí a cítil jsem se lépe. Vše vygradovalo v play-off. Ale nezapomínejme na spoluhráče, mají na úspěchu obrovský podíl. Dali do toho všechno, hráli poctivě v obraně i útoku. Obětavě pro tým, padali do střel. A vyšlo to dokonale.

V sezóně i play-off docházelo k rotaci brankářů. Oba dostali stejný prostor. A pak se to zlomilo...

Byl jsem rád, že jsem dostal příležitost. Že jsem dostal důvěru. Šli jsme zápas od zápasu, semkli jsme se, jeden za druhého bychom dali ruku do ohně. To rozhodlo. Že přejedeme Chomutov 4:0 na zápasy, jsem samozřejmě nečekal. Ale když jsme doma úvodní dva zápasy vyhráli, říkal jsem si, že takových 4:1 na zápasy by to být mohlo. Ale 4:0? Úžasné!

Jak jste se dozvěděl, že finále z brankářského pohledu bude na vás?

Trenér mi řikal dva dny před prvním finále, že budu chytat. Rozhodně jsem to ale nepochopil tak, že budu jedničkou nastálo. Potom říkal, že budu chytat znovu, tak jsem šel. Chodil jsem zápas od zápasu a bylo to. Na šanci jsem čekal a byl rád, že přišla.

Nehrála v týmovém úspěchu i marketingová kampaň „Lions at War?“

Určitě. Už u focení jsme se dost nasmáli a pobavili. Byla sranda, i to patřilo k otužování party.

Během sezóny jste putoval do Třebíče, jak na vás tahle štace zapůsobila?

Za hostování v Třebíči jsem byl velmi rád. Začalo se mi tam dařit. Byla tam domácí atmosféra, je to přece jen daleko menší klub než Ústí. Líbilo se mi tam. Odchytal jsem asi patnáct zápasů v řadě, což mi dost pomohlo. S každým utkáním jsem se cítil čím dál lépe. Možná i tohle hostování má nyní vliv na mou současnou formu.

Sledoval jste své statistiky? V základní části jste byl mezi prvoligovými brankáři nejlepší, v play-off patřil ke špičce...

Že bych je nějak extra rozebíral? To ne. O číslech a postavení v tabulce jsem se dozvídal spíše z rozhovorů. Ale samozřejmě jsem za takovou úspěšnost ve statistikách rád. Ale zase nejsou tolik směrodatné. Někdy jde na gólmana deset střel a všechny jsou nesmírně obtížné, jindy jich na vás letí padesát, ale jsou z dálky, od modré a práce tolik nemáte. I statistická čísla mohou zkreslovat.

V létě vás do Ústí přivedl sportovní manažer Lvů Jaromír Šindel. Probíráte s ním své výkony?

Pan Šindel je někdejší úspěšný brankář, takže si od něj samozřejmě rád nechám poradit. V určitých momentech mi jeho rady velmi pomohly.

Generální manažer Kysela i sportovní manažer Šindel jsou bývalými hokejisty. Mají tedy k hráčům blíže, baví se s týmem o zápasech?

Jednou za čas se manažer v kabině ukáže a něco nám poví. Komunikace mezi hráči a vedením je kvalitní. Ne že by byla nějak extra častá, ale mluví s námi.

Ve finále vám kromě posledního duelu kryl záda Zdeněk Orct. Má za sebou dvacet let profesionální kariéry, takže si měl s vámi taktéž o čem povídat, že?

Určitě. Zdeněk toho má odchytáno neskutečné množství a podobné situace, finále i baráž už zažil. Věděl, co mi má říct, čím poradit. Říkal mi také, ať si to užívám. Když nejde o život, nejde o nic, tvrdil. Bavili jsme se, co dělají chomutovští hráči při nájezdech. Na ně nakonec vůbec nedošlo. Říkal mi také, abych si dával pozor na Hrušku. Radil i co se týče zakončení některých hokejistů. Za ta léta už na něj šlo plno střel a ukládá se mu to do paměti.

Pojďme na baráž. Ústí se tradičně postaví Mladé Boleslavi, to už nikoho nepřekvapuje...

Boleslav bude těžký soupeř. Skvělý gólman, má i ofenzivní sílu. Dokázali jsme ale, že můžeme porazit každého. Šanci máme.

Vaším protějškem v brankovišti bude Marek Schwarz. Brankář se zkušenostmi z reprezentace i zámoří...

Podle mého názoru mu nesahám ani po kolena. Ale uvidíme. Bude záležet, jak se s tím popasujeme, jak se budeme prosazovat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže