Ú s t í n/L. - Finálová řež má za sebou první dvě bitvy. Po obou se radovali Ústečané. K úplné radosti je však třeba zvládnout další dvě. Co musí udělat, aby se to povedlo? Jaké ponaučení si musí vzít z prvních dvou zápasů? Sami vědí, že na úspěch v nich vydali spousty sil a že byly velmi těsné. Udělejme krátkou rekapitulaci zatím určujících faktorů žhavého finále. A zkusme předpovědět, co může vést k další výhře v boji na poli nepřítele. Sami budete v sobotu večer moci porovnat, nakolik byl odhad správný.

Den první

Zhodnocení

Lvi byli padesát minut lepší a náskok mohl (či spíše měl) být vyšší než dvoubrankový. Pak zvládli horké minuty v početní nevýhodě (několikrát dvojnásobné). Mimo logické chomutovské převahy v přesilovkách, a to ne, že by nebyla malá, ale vměstnala se tak do sedmi-osmi minut, jsem neměl pocit, že by si Lvi výhru měli nechat vzít.

Rozhodující momenty:

Slovan nepoložily minimálně tři promarněné tutovky z první periody a ve 23. minutě konečně udeřil. Po souhře jednoho z tria přesilovkových komand, které na ledě zůstalo po skončené výhodě si náramně podali kolem branky puk Šagát, Roubík a Mikulík a Slovan vedl.

Druhý úder zasadili Lvi v době, kdy už tolik na ledě nevládli, ale snahy Chomutova tím ještě více přibrzdili. Šagát stál ve správném čase na správném místě.

Jeřábek se vrhl střemhlav po letícím puku, který mířil z hole Hrušky do opuštěné klece, zasáhl jej a zachránil brankáře Francouze a celé Ústí.

Už za stavu 1:2 bránící trojka (Mikulík, Sklenička, tím třetím byl pravděpodobně Gureň) více než minutu odolávala mohutnému náporu chomutovských ostřelovačů. Jen Sklenička za tu dobu snad dvakrát úspěšně padl do rány a přeťal dráhu puku. Zachránil je úspěšným podržením touše v lapačce brankář Francouz po další z nespočetných ran. Nechal spoluhráče vystřídat a další už oslabení bez úhony dohráli.

Vyloučení v závěru. Hosté se fauly a vyhozením puku v závěru zápasu sami připravili o možnost pokusit se o nápor, který by vedl k vyrovnání. Ulevili tak Lvům v konci mače.

Okamžiky, které nakonec nerozhodly, ale příště by mohly:

Dvakrát po sobě vyhozený puk z vlastní třetiny do ochozů. Zvláště v případě Jana Kloze, který jen pár sekund předtím vyběhl z trestné lavice se nezdálo, že by úkol dostat puk z pásma dovoleným způsobem měl být neřešitelný.

Den druhý

Zhodnocení

To už bylo o poznání horší. Slovan byl lepším mužstvem dvacet, možná pětadvacet minut. A ještě mu k tomu pomohly přesilovky, z nichž dvě dokázal zužitkovat (to není výtka, ale pochvala). Své den staré hříchy za dva dvouminutové tresty ze závěru mače splatil Jan Kloz, který první branku mazácky připravil a druhou sám dal. Dvoubrankový náskok, i když jej hosté dokázali smazat, byl odrazovým můstkem k druhé výhře. Od druhé části se soupeř totiž výrazně zvedl, zatlačil Slovan do někdy tuhé defenzivy. Je pravda, že Lvi se snažili podnikat dravé výpady. A když ve výhodnějších pozicích neuspěli, rozhodly nakonec individuální akce střelců předchozího dne.

Rozhodující momenty:

Dvě využité přesilovky Slovanu. I když už v první třetině. Slovan získal náskok, na jehož mazání hosté vydali přespříliš energie. Navíc sami početní výhodu v zápase nevyužili.

Mikulíkův bekhend. Ústecký bojovník zkusil po objetí branky štěstí a nahodil na ní puk bekhendem. Padlo to do sítě. V době, kdy Slovan hrál spíše zatlačen do defenzivy. To byla vzpruha pro Lvy.

Šagátova vítězná tečka. Vysoký slovenský forvard ze své oblíbené parkety zamířil přesně do růžku jen pár vteřin poté, co hosté potřetí v zápase vyrovnali. Další odpověď už najít nedokázali.

Zase vyloučení v závěru. Tentokrát jen jeden hráč hostů šel pykat. Jenže Zbyněk Hrdel za nedovolenou hru vysokou holí inkasoval čtyři trestné minuty a stejně jako den předtím mohli Lvi v převaze lépe hlídat puk na svých holích. K náporu hostů v samém závěru zase nedošlo.

Chyby brankářů. Ač oba maskovaní muži podali během obou utkání výborné výkony a předvedli spousty parádních zákroků, myslím, že tři góly úterního mače nebyly nechytatelné. A zrovna ty rozhodující. Alexandru Hylákovi propadla jak bekhendová střela Mikulíka, tak vítězný tahák Šagáta. Ač oba puky cílily přesně k tyčím, měl chomutovský gólman o dění před sebou dostatečný přehled. Pavel Francouz zase zpytoval svědomí po zásahu Milana Krafta. Jeho únik zakončený bekhendovou střelou byl očekávaný. Troufnu si tvrdit, že kdyby chytal ústecký mladík v klasickém gardu na plachtící touš by lapačkou dosáhl. Zatímco ústeckého gólmana malé zaváhání vůbec netrápí, chomutovský má o čem přemýšlet.

Okamžiky, které nakonec nerozhodly, ale příště by mohly:

Hruškovo brzké vyrovnání. Jen pár vteřin se domácí radovali z úvodní branky. Po akci Dudy se na brankovišti prosadil kanonýr Hruška. Slovan se měl po vstřelené brance více soustředit.

Po jednom z nadějně vypadajících brejků Slovanu propadla obrana. Místo zakončení najetého Jeřábka, přišlo neúspěšné zpracování zpětného pasu a vpřed mířil soupeř Kraft. Trefil se a snížil na 2:3.

Chyby v rozehrávce. Padly po nich první i čtvrtý gól Chomutova a hosté měli i další šance. Pravda pod tlakem se hraje těžko, přesto jich v úterý bylo dost.

Na co si dát pozor v Chomutově? Co může rozhodovat...

Víme, že vedení 2:0 nic neznamená. Smazal je proti Ústí jak Chomutov loni, tak Kometa o rok dříve. Navíc Chomutov třeba dokázal ze stavu 0:2 otočit sérii s Olomoucí v roce 2008.

Další zkušenost z loňska: Chomutovské přesilovky. Také jim loni jim ve finále nešly a šup. Přišlo čtvrté finále a Krušnohorci zužitkovali hned čtyři! V dalších dvou mačích pak vždy po dvou.

Duda. Věčné téma. Byl po první třetině druhého zápasu po dvou vyloučeních stažen ze sestavy. O to větší bude mít motivaci doma. Asi nejde předpokládat, že by ho trenér Kašpárek v Chomutově nepostavil.

Hanuljak. Může to znít bláhově. Do série zatím nezasáhl. I přes mnoho dobrých zákroků jeho brankářského kolegy Hyláka, lze o nasazení fantoma loňského finále díky laciným dvěma gólům spekulovat. (Mimochodem, loni taky naskočil do rozjetého vlaku – v průběhu druhého mače – a stal se jedním ze základů chomutovského úspěchu).

Alinč. Velezkušený forvard ještě nic nevyhrál, proto před loňskou sezonou přišel do Ústí. Na ledě virtuos, když má puk. I když není rychlý jak vítr, dokáže v útoku ještě velké věci. Dal důležité branky v dosavadním play-off, proti Chomutovu se ještě neprosadil. Podle mě je jen otázka času, kdy se pas elegantního bruslaře ujme. Podobně Rok Pajič má čich na důležité okamžiky, což už v play-off dokázal, ve finále také (zatím) mlčí. Třeba se ukáží právě v Chomutově.

Obětavost. Ústečtí ji ukázali doma při bránění svého náskoku. Dá se očekávat, že soupeř se před vlastním publikem nenechá zahanbit ani v tomto ohledu. Zatím mu cosi chybělo.

Obrana. Jak ukázaly i první dva finálové duely, Chomutov je nejzranitelnější právě ve vlastním obranném pásmu. Má spoustu hvězd do ofenzivy a to včetně obránců. Slovan by tedy měl hrát aktivně a co nejvíce se snažit zaměstnávat defenzivu rivala.

Chomutov musí. Je to klišé, ale stav 0:2 je nápor na psychiku. Každá další ztráta může být zlomová. Jenže historie ukázala, že stačí málo a vše je jinak. Jako v roce 2007, kdy Ústí bylo na pokraji konce za stavu 1:2 na zápasy. Ztrácelo i po první třetině, přesto urvalo zápas v prodloužení. Podobně loni Chomutov za krajně nepříznivého stavu ustál prodloužení ve třetím finále a sérii otočil. Tak třeba právě letos se ukáže, že vítězství v základní části podpořené dvěma domácími výhrami ve finále posílí ústecké bojovníky natolik, že už finále nepustí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže