Ú s t í n/L. - Do Ústí přijel soupeř z jiné dimenze. Nátlaková hra, forčeking, důraz v brankovišti nebo rychlost. Tím udeřil bundesligový Wolfsburg na ledě finalisty první ligy. Západoněmecký celek si se žlutomodrými bez problému pohrál a po čtyřech dnech přípravy na ledě si připsal příjemné vítězství. „Povedlo se nám přesně, co jsme chtěli. Chceme proti každému mužstvu hrát svůj hokej, vnutit mu naší hru. A každý tým porazit,“ ohlédl se za pátečním odpolednem český kouč Wolfsburgu Pavel Gross.

Ve Zlatopramen Areně se předvedlo několik hráčů se zkušenostmi z NHL. Hoggan si z domácí defenzivy dělal dobrý den, ostatní spoluhráči udivovali přítomné diváky v koncovce. Souboj předního celku německé nejvyšší soutěže s dlouhodobě nejlepším celkem první české ligy nabídl zajímavý střet. „Ústí hrálo bez první formace. To je nám ale jedno,“ vzkázal ústecký rodák Pavel Gross.

Co vám napověděla konfrontace s Ústím?

Jsme na ledě čtyři dny, bylo to naše první utkání. Můžeme s ním být spokojení. Povedlo se nám přesně, co jsme chtěli. To znamená nátlakový hokej, forčeking, být nepříjemní ve všech třech zónách. Ústí sice hrálo bez první formace. To je nám ale jedno. Chceme proti každému mužstvu hrát svůj hokej, vnutit mu naší hru. A každý tým porazit.

Utkání se povedlo především Hogganovi, který si připsal čtyři kanadské body…

V NHL má na kontě 107 zápasů. Má zkušenosti z Bostonu. Minulou sezónu za medvědy však odehrál pouze několik zápasů. Měl tam pár kafí, jak se říká. Jinak hrál v nižší soutěži za San Antonio na farmě. Přišel k nám před čtyřmi dny, takže nemá ještě kondici a není tolik unavený jako ostatní. Ale byl vidět, což je důležité. Má tah na bránu, hraje tvrdě, umí se prosadit. Je silný při situacích jeden na jednoho, chodí před branku. Kvůli tomu jsme ho koupili a myslím, že nám pomůže.

Jaký má Wolfsburg program v následujících dnech?

Po zápase se vracíme okamžitě domů a pak se připravujeme v Německu. Ve Wolfsburgu, jinam nejezdíme. Máme u nás výborné podmínky, není důvod být jinde. Jinak ještě odehrajeme turnaj a na tři čtyři dny zamíříme do Hannoveru. V neděli hrajeme proti Iserlhornu.

Jak k došlu k domluvení zápasu Wolfsburgu s Ústím?

Je vždy pěkné se vrátit domů, vidět rodinu. Tohle byla parádní možnost to uskutečnit a navíc odehrát zápas proti kvalitnímu celku, jakým Ústí je. Český hokej je vynikající, Slovan měl vždy skvělé bruslaře. Byla to vhodná příprava a příští rok bych měl zájem to znovu uskutečnit. Zavolal jsem vedoucímu mužstva Slovanu panu Mikešovi, že bych měl zájem o sehrání duelu a dojednalo se to. Bez problémů.

Mezinárodní konfrontace je vždy navíc určitě zajímavá, že?

Přesně tak. Byl to příjemný zápas. Jinak třeba nastupujeme v přípravě proti dánským celkům. Také dobře bruslí, jdou nahoru, zlepšuje se jejich liga. Jsem rád za konfrontaci se soupeři z jiných zemí.

Jak často Ústí navštěvujete?

Před několika lety jsem se tu zúčastnil charitativního zápasu, nastoupil i Hejduk nebo ostatní hvězdy. Jinak do města jezdím každý rok, dění v Ústí sleduji. Táta mi referuje, jsem tedy v obraze.

Jaké mátě šance v dalším ročníku domácí DEL?

Máme dobrý mančaft. Když zůstaneme zdraví a doladíme pár detailů, můžeme se znovu umístit na špici bundesligy.

Jakou máte skladbu mužstva? Německé celky povětšinou tvoří hráči ze zámoří…

Je to tak i u nás. V týmu máme Švéda, jinak devět Severoameričanů. Zbytek utváří domácí hokejisté. Američané a Kanaďané vkládají do hry zase trochu něco jiného. Hrají svou hru, jsou tvrdí, mají tah na branku. To je dnes potřeba.

Na nedávném světovém šampionátu obsadil německý národní tým legendární čtvrté místo. Je hokej v Německu na vzestupu?

Byla velká odezva. Věřme, že to nebyl jen takový nedělní výlet, jak se říká. Je potřeba aby to v budoucnu zopakovali. Líbilo se mi, že Němci měli poměrně mladou obranu, která klidně ještě může být doplněna dalšími dvěma mladými beky. Jeden je třeba od nás, druhý je z Berlína. Mají ještě vše před sebou. Tím pádem to nevidím s německým nároďákem tak špatně. Brankáře mají též stabilního. Jedinou slabinou je útok. Německý tým vychází z defenzívy, střílí minimum branek. Plyne to i z vývoje v bundeslize. Góly střílí většinou cizinci a domácí hráči se moc neprosazují. To by se mělo zlepšit, z čehož může těžit i reprezentace.

Pomohl úspěch v Německu k hokejovému nadšení?

Hannover i Kolín měli nyní finanční problémy, s Kasselem to bývá často nejasné. Věřím, že se to zvedne. Co se týče diváckého zájmu, jsou stadiony, které bývají vždy vyprodané a chodí klidně i dvanáct tisíc fanoušků. Návštěvnost není problémem. Ovšem u nás si cestu na zimák nachází málo lidí. Jsme celkem nový klub, v bundeslize jsme čtyři sezóny. K nám chodí povětšinou dva a půl tisíce diváků, což je velmi slabé. Uvidíme. Když budeme mít stejný úspěch jako fotbalisté před dvěma lety, lidé si určitě cestu najdou.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ú s t í n/L. - Do Ústí nad Labem zavítal soupeř ze Slaného. První zápas vyhrálo Slaný vysoko 11:1. Domácím se však povedlo vytvořit tří brankový náskok, ale hosté jej v závěru během krátké chvíle smazali a v prodloužení vstřelili vítěznou branku. Deváťáci Slovanu tak berou z utkání pouze bod. Poslední zápas nadstavby čeká naše deváťáky v neděli proti Litoměřicím, kdy půjde o přímý souboj o druhé místo, které by nám zajistilo účast v závěrečném play-off o účast v extralize.

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže