Ú s t í n/L. - V první části našeho článku jsme si ukázali, jaká je situace v jiných prvoligových klubech. Dnes tomu nebude jinak. Blíže se podíváme na příchody hráčů v rámci projektu 3K, zavítáme i do hokejově historické Jihlavy, podrobně si představíme nováčka první ligy Písek, dozvíme se o ekonomické situaci na jihu Čech, v Táboře, a nakonec navštívíme město v Podkrkonoší. Přestože se přípravné zápasy pomalu blíží, soupiska a situace kolem dvou zmiňovaných klubů stále ještě není zcela jasná.


SPORTOVNÍ KLUB KADAŇ



Sportovní klub Kadaň, KLH Chomutov a druholigový Klášterec nad Ohří. Tři kluby, které mezi sebou v průběhu sezóny spolupracují. Zjednodušeně je tato kooperace nazývána jako projekt 3K a každý klub ze spolupráce těží. Kadaň nemusí vynakládat finanční prostředky na nákupy hráčů – to je totiž úlohou nedalekého Chomutova. Prvoligový finalista posílá své hráče do Kadaně na hostování a kadaňské vedení tak platí hokejistům pouze mzdu. Klášterec naopak plní pro Kadaň zcela opačnou roli – ze začátku sezóny sem vedení dává kadaňské hráče rozehrát. Není tedy divu, že po skončení sezóny přišlo do kabiny Kadaně hned několik jmen, která ještě před několika měsíci drancovala led za chomutovské barvy. Spolupráce se opět projevila.

Nejpříjemnějším momentem pro fanoušky kadaňského hokeje se stalo prodloužení smlouvy trenéra Mikuláše Antonika, který v loňské sezoně dovedl svůj tým až do play off a zasloužil se tak o jeden z nejlepších výsledků historie týmu. Po boku mu bude i letos stát asistent Jiří Rech.

Do těžké letní přípravy se zapojili stejní brankáři, jakými Kadaň disponovala již loňskou sezónu. I letos bude svou klec střežit Kamil Jarina, Tomáš Závorka a Jan Kaššák. V obranných řadách i nadále zůstávají Josef Révay, Martin Szakal, Libor Hlubuček, Jan Zmeškal, Ondřej Mašek, Tomáš Schmidt, Petr Přindiš, Miroslav Kuncl a Michal Žižka. Z nedalekého Chomutova se přesunuli obránci David Všetečka a Jakub Trefný. Ani v útočných řadách nedochází k velkým změnám. Trenér Antonik má ve svém kádru k dispozici Davida Balázse, Jakuba Bauera, Ladislava Bouška, Jiřího Charouska, Tomáše Bursíka, Jakuba Mužíka, Tomáše Rohana, Jakuba Hofmeistera, Jana Topinku, Jakuba Marečka, Martina Kalinoviče a Martina Kadlece. Novými posilami, které vloni hájily modrobílé barvy Chomutova, jsou zkušení útočníci Václav Eiselt a Stanislav Mikšovic, kterým nebyla v mateřském klubu prodloužena smlouva.

Kadaňští příznivci se naopak museli rozloučit s pětatřicetiletým útočníkem Jiřím Gombárem, kterému vedení neprodloužilo smlouvu. Ze stejného důvodu skončil i obránce Zbyněk Spitzer a útočník Martin Malát. Aktivní hokejovou kariéru ukončil devětatřicetiletý obránce Martin Ťupa, který se přesune do role jednoho z trenérů. Na zkoušku do Chomutova naopak byli posláni mladí útočníci Filip Seman, Marek Sikora, Petr Freiberg a Karel Ton.



HC DUKLA JIHLAVA



Neúspěch Jihlavy v loňské sezóně vzal za své a dosavadního trenéra Romana Mejzlíka vystřídal Petr Vlk. Nový trenér přišel do jihlavského celku z Olomouce, která vyřadila Duklu ve čtvrtfinále první ligy. Jak pikantní výměna. Asistentem Petra Vlka bude Patrik Augusta a brankářů se ujme Petr Jaroš (Který sice přijal nabídku na angažmá v KHL, ale s Duklou bude i nadále udržovat telefonické kontakty a pomocí svého asistenta Jana Dršaty udávat směr tréninků).

Brankářské duo zůstává stejné i letos. Fanoušci Dukly si mohou oddechnout, jelikož brankář Milan Řehoř podepsal smlouvu na další rok. Pátému nejlepšímu gólmanovi první ligy bude krýt záda objev loňské sezóny, mladičký Marek Benda. Dvacetiletého Vratislava Vajnera si vyhlédl prvoligový Tábor.

V obranných řadách nadále zůstává Tomáš Ficenc, Rostislav Malena, Ondřej Posmyk, Petr Šidlík a Jan Zelený. Novou smlouvu s jihlavským vedením podepsal i bek Jiří Dobrovolný a Pavel Staněk. Výměnou za útočníka Davida Dolníčka putuje z Třebíče do krajského města bek Tomáš Kaláb. Z týmu naopak odešel Milan Takáč, Jan Kašpar a Marek Chvátal.

Konec sezóny přinesl příznivcům dresů s ježkem na hrudi mnoho překvapení. Několika útočníkům vypršel dosavadní kontrakt a vedení jednalo s hráči o podpisu nové smlouvy. Fanoušky tak čekal jeden šok za druhým. Příjemným překvapením bylo podepsání nové smlouvy s kapitánem Oldřichem Bakusem a pokračování Daniela Hodka, nejlepšího střelce loňského ročníku první ligy. Modlitby fanoušků však byly vyslyšeny i u Tomáše Čachotského, který byl stavebním kamenem jihlavské Dukly a podepsal smlouvu na dalších pět let. Hvězdné trio doplňuje ještě Jaroslav Mareš, který však stále trpí zraněními a nemocemi. Zajímavým příchodem zaujal i exchomutovský hráč Michal Jeslínek, který do Jihlavy přichází na roční hostování. Útočné řady dále doplní Libor Bezděk, Lukáš Krupka, Jiří Man, Pavel Suk, Michael Polcar (syn bývalého kapitána Aleše Polcara), Anatolij Protasenja a Adam Zeman. Na zkoušku si krajské město půjčuje Martina Hollého a situace se vyřešila i kolem třicetiletého forvarda Aleše Padělka, který nakonec v Jihlavě působit bude. Na druhou stranu už na soupisce Dukly neuvidíme Ladislava Rytnauera, který směřuje do Havlíčkova Brodu, a Vladimíra Říhu, jenž směřuje do Znojma.



IHC KOMTERM PÍSEK



Město s nejstarším kamenným mostem v České republice není nováčkem první ligy v tom pravém slova smyslu. Písecký klub ve druhé nejvyšší soutěži v minulosti působil a to přesně od roku 1994. V sezóně 2004/2005 však již potřetí dospěl do prolínací baráže a tentokrát už své působení v první lize neobhájil. Druhou ligu tak hrál pět let a teprve letos se píseckým hráčům povedlo nepředstavitelné – na konci dubna oslavili postup zpět do první ligy. Hlavním trenérem klubu od řeky Otavy bude i nadále Rudolf Suchánek. Za svého asistenta si vybral Davida Míku, který na střídačce vypomáhal už v závěru loňské sezóny.

Ani na postu brankářů se nebudou dít žádné velké změny. Trenér Suchánek i nadále počítá s Michalem Pinkasem, jenž bude společně s Jaroslavem Jágrem (Jágr přišel z Hradce Králové) tvořit brankářské duo. Výkony mladičkého Šimona Hrubce trenéra natolik přesvědčily, že písecký klub o něj projevil zájem i tuto sezónu (Hrubec v Písku působil od ledna na střídavý start z Českých Budějovic). Nad jeho působením však stále visí otazník. Čtveřici gólmanů by měl uzavřít junior Lehečka.

Zatímco spousta prvoligových klubů hledá po skončení sezóny nové tváře, nováček ligy staví svůj kádr na hráčích, kteří se podíleli na postupu. Soupiska týmu tedy zůstává víceméně stejná. Jmenovitě se jedná o útočníka Petra Šulčíka, Josefa Slavíka, Josefa Rezka, Ondřeje Ježka, Milana Kořánka, Karla Mošovského, Vladimíra Nováka, Josefa Urbance a Milana Bláhu. Původní kádr byl rozšířen o budějovického Vladimíra Stejskala, který v Písku dohrával loňskou sezónu a zasloužil se o postup. Nově také s týmem trénují Stanislav Polodna (hrající vloni v Táboře) a Jiří Ferebauer, jenž dohrával sezónu v extraligové Boleslavi. Největším překvapením je pro písecké ale i ústecké fanoušky jméno Jiřího Kudrny, který působil čtyři sezóny v Ústí nad Labem a pomohl Slovanu do extraligy. Nyní se Jiří vrací do města, ve kterém s hokejem začínal. Do letní přípravy se připojili i junioři Sýbek, Vlček, Silbernágl a Vaniš. Na zkoušku přišli Kamil Vávra se zkušenostmi ze slovenské extraligy a Adam Mikšovský a Jan Divíšek z Vrchlabí. Konkurenci píseckého týmu mohou ohrozit i David Kellner z Karlových Varů a Lukáš Matějka, který poslední rok odehrál v chomutovské juniorce a na své konto si může připsat i zkušenosti z nižších zámořských soutěží.

Stejně tak jako na postech útočníků, ani u obránců tomu nebude jinak. Sestava zůstává stejná i tady. Své místo a šanci v klubu si zasloužili David Mazanec, Lukáš Vomela, Robert Procházka, Vladimír Kalečík a Pavel Procházka. K nim se připojil ještě Roman Vráblík z budějovické juniorky a Jan Kašpar z Jihlavy. Významnou posilou by mohl být Jan Němeček, jenž hrával v Karlových Varech nebo Českých Budějovicích, má zkušenosti ze zaoceánské NHL a v posledních letech působil v Itálii. Na zkoušku má klub od Otavy slovenského mladíka Martina Gajdoše. Před několika dny se k týmu přidal i hráč jihlavské Dukly Petr Novák.

Nynější písecký kádr čítá šest kompletních formací, ale jihočeský management klubu má stále v hledáčku několik hráčů. Celkově po skončení sezóny odešli z týmu Tomáš Květoň a Radek Hovora, kteří kvůli pracovnímu vytížení nestíhali prvoligový režim. Hostování skončilo i několika dalším hráčům, mezi nimiž bych zmínila již ústeckého Tomáše Roda, který sice Písku k postupu pomohl, ale ve svém rodném městě již nezůstal.



HC TÁBOR



Stejně tak jako stadion v Chrudimi se s finančními problémy potýká i několik desítek kilometrů vzdálený jihočeský Tábor. Rozdílem je však skutečnost, že zatímco město na východu Čech svého investora našlo, situace na jihu je stále nedořešena a nad setrváním hokejového klubu v první lize visí otazník. Tým se ale i přes tuto skutečnost připravuje na novou sezónu.

Po skončení trenéra Jaroslava Pařízka se vedení letní přípravy ujal nový asistent trenéra Arpád Györi. Za několik týdnů však situace okolo hlavního kouče byla vyřešena a hlavním mužem na táborské střídačce se stal Vladimír Kýhos, známý jako několikaletý kormidelník konkurenčního Chomutova.

Do přípravy nastoupilo napoprvé jen dvanáct hokejistů. Mezi brankáři to byl Tomáš Klestil a nově příchozí Vratislav Vajner, kterého si v nedávných dnech vyhlédl Tábor až v Jihlavě. Z obránců nastoupili Jan Kudrna, Jan Kanov, Jozef Lukáč a Petr Zíb. Z útočných řad na trénincích nechyběli Jaroslav Kocar, Milan Kostourek, Ivan Padělek, Zdeněk Šperger a Luboš Voříšek. K mužstvu se dále připojil i forvard Vojtěch Mrkvička a také mladý českobudějovický junior Jaroslav Šaršok. Do tréninkového procesu se později připojil i táborský odchovanec Jakub Krätzer (kmenový hráč Sparty).



HC VRCHLABÍ



Aleš Kmoníček, sportovní ředitel klubu, zhodnotil vrchlabskou loňskou sezónu jako neúspěšnou. Místo bojů o špičku prvoligové tabulky musel do posledních vteřin bojovat o účast v play off. Tam se však musel se svými fanoušky brzo rozloučit. Změny v kádru a na postu trenéra byly tedy nezbytné. Pro nadcházející období dostal důvěru Josef Řeháček, kterému bude asistovat Radoslav Svoboda, jenž působil v Havlíčkově Brodě a nyní nahrazuje Jindřicha Setikovského.

Situace kolem gólmanů je v Podkrkonoší vskutku zajímavá. Po skončení sezóny se vrchlabské vedení rozloučilo s brankářem s bohatými extraligovými zkušenostmi Radovanem Bieglem a odchod čekal i mladého Petra Ševčíka, který dal přednost lukrativnější nabídce. Před několika dny se však na internetu objevil s Petrem rozhovor, ve kterém sdělil, že s Vrchlabím podepsal roční smlouvu. Na oficiální vyjádření klubu se však stále čeká. Vrchlabští trenéři naopak potěšili fanoušky příchodem mladého pardubického gólmana Vladislava Koutského, který drží bronzovou medaili z MS „20“ z roku 2005. Sportovní manažer byl po sezoně dohodnutý i na příchodu Filipa Landsmana, který ale nakonec zůstává v Chrudimi, jenž se první ligy nevzdala. Management sice Petra Ševčíka jako brankáře Vrchlabí nepotvrdil, ale v nejbližších dnech bude jistě vydáno oficiální prohlášení, ve kterém celou situaci ohledně gólmanů vyjasní.

V obranných řadách došlo hned k několika změnám a na soupisce týmu se po skončení sezóny objevují Jan Bendík, Petr Chaloupka, Jan Hanzl, Jiří Matějíček a Tomáš Pácal (hostování z Plzně). Ze spolupráce s Litvínovem vytěžil tým z Podkrkonoší řízného beka Ondřeje Poživila a z Pardubic se do Vrchlabí přestěhoval na roční hostování Petr Mocek a Lukáš Poskočil. Z kádru ohlásil odchod pouze Lukáš Chmelíř a Aleš Vála, který bude bojovat v Benátkách nad Jizerou.

Branky budou v letošní sezoně střílet Bronislav Andres, Patrik Beck, Michal Bezouška (sparťanský hráč), Tomáš Bláha (roční hostování z Pardubic), Martin Filip, Radek Hubáček, Vladislav Kubeš, Jaroslav Mádle, Štefan Rusnák, Kamil Tvrdek, Tomáš Urban a nově příchozí David Zíma (roční hostování z Litvínova) a Jakub Drábek (příchod od Ocelářů na zkoušku). Na zkoušku si klub zajistil ještě Ondřeje Látala a Františka Bakrlíka, který se vrátil ze zahraničního angažmá. Na soupisce odchodů se naopak objevil Adam Mikšovský, Tomáš Klimt (odchod do Benátek nad Jizerou) a Stanislav Procházka, přičemž s prvně jmenovaným byl klub spokojen nejméně. Otázka stále visela i nad forvardem Ladislavem Gengelem, který bude prozatím hostovat v Kladně.



Použité foto TOP: www.fotozletadla.cz, město Tábor.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ú s t í n/L. - Do Ústí nad Labem zavítal soupeř ze Slaného. První zápas vyhrálo Slaný vysoko 11:1. Domácím se však povedlo vytvořit tří brankový náskok, ale hosté jej v závěru během krátké chvíle smazali a v prodloužení vstřelili vítěznou branku. Deváťáci Slovanu tak berou z utkání pouze bod. Poslední zápas nadstavby čeká naše deváťáky v neděli proti Litoměřicím, kdy půjde o přímý souboj o druhé místo, které by nám zajistilo účast v závěrečném play-off o účast v extralize.

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže