Ú s t í n/L. - Analýza. Vloni je zastavila baráž, tentokrát je přetlačil ve finále první ligy Chomutov. Ústečtí Lvi ani ve druhé sezóně pod vedením generálního manažera Roberta Kysely nepronikli do vysněné extraligy. Ústecký boss se v první části rozsáhlého rozhovoru ohlíží za uplynulým ročníkem a současně už přemýšlí o skladbě týmu pro nadcházející sezónu.

Tohle zklamání z něj jen tak nevyprchá. Ústecký Slovan prožil famózní prvoligovou jízdu, kterou ovšem neokořenil postupem do baráže. Přestože ve finále vedl už 2:0 a posléze 3:2 na zápasy, extraligová brána znovu zůstala uzavřená. „Boleslav bychom potrápili více než Chomutov,“ přemýšlí s odstupem času. Nyní ho čeká nová výzva: sestavení kádru pro další ročník s cílem postupu do baráže. Smlouvu prodloužil obránce Gureň a trenérská dvojice Rosol – Skrbek. Pravděpodobně se do města na Labi vrátí bek Petr Hořava a navrch probíhají intenzivní jednání s dvojčaty Pšurnými.

Slovan s přehledem ovládl základní část, ale do extraligy se mu znovu nepodařilo proklouznout. Cítíte stále zklamání?
Zklamání dolehlo, ale není to propadák. Naším jasným cílem musí být první ligu vyhrát a postoupit do baráže. Ve finále proti nám však stálo velmi silné mužstvo a podle mého názoru by sehrálo solidní roli i v extralize. Naši kluci s Chomutovem sehráli vyrovnanou partii. A to Chomutov během sezóny neustále doplňoval kádr, když kupoval drahé volné hráče. Bohužel jsme nezvládli rozhodující sedmý domácí zápas. Salfovi propadla do branky nešťastná střela Kováře. Je to neúspěch, ale ne tragédie.

Jaký máte ze sezóny pocit?
Když ji budu hodnotit jako celek, byla pěkná. Navíc jsme v konfrontaci extraligových celků postoupili až do semifinále letního Tipsport Cupu, když jsme vypadli až v semifinále se Spartou. I takový úspěch sezónu zpříjemnil. Play-off bylo taktéž dobré. S herní kvalitou, složením mužstva a předváděnou hrou mohu být spokojen, ale celkový výsledek sezóny nemůžu hodnotit kladně.

Překvapilo vás, že Chomutov padl v baráži s Mladou Boleslaví už po pěti zápasech?
Projevila se na nich absence pěti hráčů, kteří měli vyřízené střídavé starty v play-off první ligy. Myslím, že Kovář, který rozhodl sedmý zápas, může nakonec být i v konečné sestavě národního týmu pro MS v Německu. Ztráta takového hráče byla pak v baráži znát.

Trenérské duo Rosol – Skrbek prodloužilo smlouvy. Odvedli tedy dobrou práci?
Ano. Vnesli do našeho herního systému více útočného pojetí. V ofenzivě jsme byli kreativní, vstřelili jsme oproti minulé sezóně více branek. Na druhou stranu jsme více gólů inkasovali…Je škoda, že jsme do baráže nepostoupili, protože věřím, že bychom Boleslav potrápili více než Chomutov. Měli jsme čtyři vyrovnané formace, na rozdíl od Chomutova, který spíše spoléhal na jednotlivce. Nechci ovšem polemizovat o tom, zda bychom do extraligy pronikli. Ale mrzí mě to, protože jsem mužstvu věřil.

Jaké proběhnou změny v kádru?
Budeme se snažit tým oživit. Chceme více dát šanci mladým hráčům a odchovancům než v minulosti. Příležitost dostanou hráči, kteří toho letos tolik neodehráli jako třeba Honza Kloz, Ondra Havlíček nebo Robin Hanzl. Ten důvěru získal, bohužel ovšem zkraje sezóny marodil. Do tohoto seznamu patří i Ondřej Holomek s Vláďou Brožem. Nevylučuji i příchody nových hráčů.

Smlouvu prodloužil Miloslav Gureň…
V play-off se osvědčil. Do vyřazovacích bojů jsme potřebovali získat kvalitního obránce. Gureň úlohu splnil. Navrch pravděpodobně přijde Petr Hořava. Záleží však na dohodě s jeho mateřským klubem.

Naopak odešel Andrej Novotný…
Podle jeho agenta se chtěl vrátit zpět na Slovensko. Bohužel poslední dvě tři sezóny ho pronásledovala zranění a trošku zůstal za očekáváním. Takže jsme s ním už do budoucna stejně nepočítali. Končí u nás i Vladimír Gýna. Je to jiný typ hráče než Andrej Novotný. Neměl sice špatnou sezónu, ale objevovaly se u něj určité nedostatky. Ve vyhrocených zápasech play-off neobstál.

Zůstanou dvojčata Pšurní, kteří prožili famózní sezónu?
Jedná se o nich. Mají nabídky z extraligy, ale probíhají složitá jednání. Především s jejich mateřským klubem ze Zlína. Rozhodne se během týdne. Naštěstí jsou to kluci, kteří chtějí trénovat a začlenit se do týmu hned od začátku sezóny.

Vyjasnila se situace se Spolchemií, hlavním partnerem klubu?
V loňské sezóně se Spolchemie potýkala s řadou problémů. Smlouva s nimi byla uzavřena v menším rozsahu, což přineslo drobné problémy. Podařilo se je vyřešit. Jednání se Spolchemií v ohledu na příští sezónu jsou na programu v období června a července. Doufám, že Spolchemie na hokej nezanevře a podpoří ho.

V úvodní části exkluzivního rozhovoru generální manažer Ústeckých Lvů rozebíral sportovní stránku uplynulé sezóny. V následujících dnech se dozvíte jeho názor na fungování farem v první lize, na ostře sledovaný systém baráže, „rivalitu“ ústeckých fotbalistů s hokejisty nebo věčné téma druhé ledové plochy. Navíc přidá postřehy na adresu ústeckých fanoušků.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ú s t í n/L. - Do Ústí nad Labem zavítal soupeř ze Slaného. První zápas vyhrálo Slaný vysoko 11:1. Domácím se však povedlo vytvořit tří brankový náskok, ale hosté jej v závěru během krátké chvíle smazali a v prodloužení vstřelili vítěznou branku. Deváťáci Slovanu tak berou z utkání pouze bod. Poslední zápas nadstavby čeká naše deváťáky v neděli proti Litoměřicím, kdy půjde o přímý souboj o druhé místo, které by nám zajistilo účast v závěrečném play-off o účast v extralize.

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže