Ú s t í n/L. - Pozornost na sebe sice kolem ústeckého hokeje přitahuje spíše příprava na sezonu 2004/2005 a rekonstrukce zimního stadionu, my vám ale přinášíme ohlédnutí za minulým ročníkem, ve kterém se stalo mnoho zajímavého. Ať už se jedná o příjemné či méně příjemné pohledy do minulosti, máte možnost si o tom přečíst v deseti okamžicích a situacích, které se zapsaly do pomyslných dějin první ligy sezony 2003/2004.
Letní posílení mužstva
Už od konce loňské sezony se soupiska Ústeckých Lvů začala rázně formovat a největší přestupy se zrodily těsně před začátkem ligy. Jednalo se o promyšlený tah vedení mužstva. Vlastní hráč projevuje větší oddanost klubu a bojuje pro sportovní výsledky. Přišli, jak se později ukázalo, velké opory mužstva, např. Sáblík a Buďa. Celková koncepce se zformovala a tým byl připraven na vstup do sezony 2003/2004.




Zastavení rozjetého vlaku z Chomutova
Ústečtí Lvi vstoupili do ročníku dobře. Třikrát za sebou vyhráli. V porovnání s tím se ale Chomutov do svých soupeřů pustil mnohem lépe než dobře. 11 zápasů neprohrál a počínal si jako adept na extraligovou baráž a porážel jeden tým za druhým. Jeho cesta však skončila ve 12. kole, když na led chomutovského stánku zajeli Ústečtí. Svěřenci Vladimíra Kýhose nešetřili sebevědomými výroky, ale Sáblíkovi nevstřelili ani gól a prohráli 0:2 i díky trefám posil Slovanu. Začala tak celosezónní regionální bitva mezi oběma soupeři. Celkem se utkali čtyřikrát a třikrát odešli vítězně hokejisté z krajského města se znakem Lva na prsou. I tato rivalita je důležitým faktorem a dodává celému ročníku správnou chuť.


Velký návrat Daniela Tvrzníka
Po dvanácti letech odehraných ve žlutomodrých barvách odešel do italské ligy okusit zahraniční angažmá. Někteří jeho odchodu litovali, jiní ho přivítali. Jenže HC Gröden Selgas, kde působil, se po patnácti kolech pohyboval v sestupových vodách a tak se jeden ze dvou Čechů v týmu rozhodl k návratu, podepsal v Ústí nad Labem novou smlouvu a znovu se začal připravovat jako jeden ze Lvů. Při svém „debutu“ si Daniel Tvrzník připsal 3 body za 1 gól a 2 asistence a jeho tým po špatném vstupu do utkání v Prostějově vývoj otočil a vyhrál 2:5.


Ve dvanácti zápasech 31 bodů a následný pád
Daniel Tvrzník vstřelil svou druhou branku v druhé české nejvyšší soutěži hned v dalším kole proti Kadani. Poté Lvi podlehli Boleslavi, doma porazili Beroun a v Opavě znovu narazili. Jenže v tu dobu měli na svém kontě jen jednu porážku v základní hrací době na vlastním ledě a forma šla nahoru. V rámci 23. kola přijel na horký ústecký led Písek a nedokázal odporovat – 4:1. Následujících 7 týdnů dokázaly Ústeckým Lvům uzmout body pouze dva týmy. Nyní již extraligová Dukla Jihlava pokořila soupeře 6:3 a druhý finalista ligy Beroun si doma nechal jeden bod za remízu 3:3. Vítězná šňůra skončila až prohrou 6:3 na ledě Třebíče. Celkově se jednalo o 12 zápasů. ze kterých Lvi vyhráli 10 a získali do tabulky 31 bodů. Po této krásné sérii však přišel útlum. Do konce nadstavbové části zbývalo 6 duelů, ze kterých odešli žlutomodří pětkrát se svěšenými hlavami. "Byla to letargie a ukolébání celého mužstva. Psychická vyrovnanost po celou sezonu je znamením profesionality. V tomto případě to mužstvo jako celek neukázalo, řekl generální manažer David Šaffer.


Kříž a Drábek zraněni při autonehodě
Na začátku této herní krize byla ale ta nejsmutnější zpráva z celé sezony. 2.2.2004 se po tréninku rozjeli hráči domů, ale druhý den už se ve stejném složení nesešli. Václav Drábek a Ondřej Kříž se poblíž Litoměřic srazili s protijedoucím autem a jejich stav byl vážný. Václav Drábek byl umístěn na JIP, ale s pohmožděným hrudníkem a zlomeným žebrem byl z nemocnice po několika dnech propuštěn. Jeho spoluhráč ale podstoupil jednu operaci v litoměřické nemocnici a poté byl k další převezen do svého klubového města. Ani jeden z nich už Lvy ve zbytku ročníku nenastoupil. Pro tým znamenala tato událost velkou ránu, ale kolektiv nabral druhý dech se začátkem vyřazovacích bojů. "Mezník celé sezóny! Zranění dvou klíčových obránců nás stálo spoustu sil a nervů. Nikdy bychom nevěřili, že to může mít takový dopad. Kdyby k té nehodě nedošlo, mohla sezóna dopadnout třeba úplně jinak, dodal David Šaffer.


Setikovský odvolán
Vedení klubu se rozhodlo před play-off k nevídanému kroku. Nový impuls mělo mužstvu dodat odvolání hlavního trenéra Setikovského. Podle slov generálního manažera jednalo o situaci kolem hlavního trenéra představenstvo klubu během sezony třikrát. Těsně před play-off vše vygradovalo a tak se klub s panem Setikovským rozešel. Po špatných výsledcích nahradil jeho post do tehdejší doby asistent Vít Borůvka. Ten měl před sebou jasný úkol v nelichotivé situaci. I při absenci Drábka a Kříže bylo nutností postoupit přes ambiciózního nováčka v soutěži Olomouc ve čtvrtfinále play-off. Svůj úkol spolnil na výbornou.




Čtvrtfinálové drama s Olomoucí
Do vyřazovacích bojů vstupovali Lvi se značně nalomeným sebevědomím díky předešlým pěti porážkám v řadě. Chyběly dva základní kameny obranných řad - Drábek a Kříž. Celá série byla nesmírně vyrovnaná, přesto tomu výsledky nenasvědčují. První duel vyzněl lépe pro Ústecké, o výsledku 7:2 se ale rozhodlo až v závěrečných minutách dle starého známého pravidla nedáš-dostaneš. Druhá bitva ale zdaleka tolik branek nepřinesla. Olomoučtí přehráli Lvy 1:2, když jedinou trefu domácích zařídil z trestného střílení kapitán Hodek. Zlomem třetího klání bylo rozmezí 12. a 13. minuty, kdy se Moravští prosadili třikrát a nakonec uhájili výsledek 6:3. Další dramatický zápas zakončený hromadnou bitkou podle podobného scénáře jako v prvním duelu v Ústí vyhráli 1:4 hosté ze severu Čech a schylovalo se k posledními zápasu. Ten s přehledem a za pomoci Zikmundova čistého konta vyhráli 3:0 a proklouzli do dalšího kola. Zavzpomínat můžete i u amatérským záběrech pořízených při pátém utkání na domácím ledě:
Jiří Kudrna: UNL - OLO 1:0 (1,2MB)
Daniel Tvrzník: UNL - OLO 3:0 (2 MB)


Vyřazeni s Berounem
K prvním dvěma měřením sil semifinále zajíždělo Ústí do Berouna, který vyhrál základní část ligy. Prognózy ale tomuto faktu moc důležitosti nepřikládaly, favorit se hledal těžko. Hra o postup do finále byla ale kratší, než kdokoliv předpokládal. První utkání se rozhodovalo až při jedenácté sérii pozápasových samostatných nájezdů, kdy Gengel Zikmunda prostřelil, zatímco Lipina na druhé straně puk za záda Kameše protlačit nedokázal. Druhé klání domácí vyhráli zaslouženě 4:0 a v tu chvíli jim stačilo vyhrát jeden ze dvou zápasů na ledě Ústeckých Lvů. 27.2. však Beroun vyhrál už první z nich šťastně 3:4. Ačkoliv tím sezona v Ústí nad Labem skončila, mnozí fanoušci na tento zápas vzpomínají jako na třešničku na dortu, jehož patra symbolizovalo všech 48 kol včetně play-off. Takový trhák ústecké publikum nezažilo dlouho. Od 6. minuty vedli Berounští, ale na začátku třetího dějství vyrovnal Hodek. Ve 46. minutě získal vedení na stranu Berouna Besser, ale Hodek to o 108 sekund později opět odmítl. Kapitán hostí v 55. minutě znovu poslal Medvědy do jednobrankového náskoku a domácím bylo úzko. Hodek se nadechl, skočil na led, dokonal svůj hattrick a strhl všechny ostatní k boji o vzplanutí jiskřičky naděje. Drama nepřestávalo. Radost z vyrovnání netrvala déle než 75 sekund, kdy znovu rozvlnil domácí síť Horčička. Hodek poté střelce přetáhl hokejkou, vyfasoval pětiminutový trest + osobní trest dokonce utkání, zkomplikoval spoluhráčům boj o další vyrovnání a zastínil tak svůj bez pochyby největší výkon sezony. Po závěrečné siréně bylo vidět na zimním stadionu hodně smutných tváři, ale hráči se dočkali potlesku ve stoje jako dík nejen za uplynulou sezonu, ale za jeden z nejhezčích zápasů, jaký mohl ústecký divák v posledním letech zhlédnout.


Rekonstrukce stadionu
15.3. se po ukončení ročníku mládeže rozpustil led a následovala demontáž plexiskel a mantinelů. Začala tak dlouho očekávaná rekonstrukce, která zasáhne i začátek sezony 2004/2005. Změny se promítnou takřka všude. Nově se budují všechny šatny, ledová plocha se může pyšnit modernějším chladícím systémem a strojovnou, své výměny se dočkají také sedačky a jedna z tribun bude prodloužena blíže k ledové ploše. Rekonstrukce zasáhne i střechu, kterou by mohla zdobit světelná kostka.


Pavel Hynek angažován na post hlavního trenéra
Posledním velkým krokem klubu v uplynulé sezoně bylo jmenování nového trenéra, Pavla Hynka, který má extraligové zkušenosti ze Sparty a Litvínova. Vedení HC Slovan představilo Pavla Hynka 14.4., kdy byla podepsána smlouva na jeden rok s jednoroční opcí. Trenér se ihned pustil do práce s novým kolektivem a spolu se svým asistentem Vítem Borůvkou začali pracovat na modelu přípravy. Více se dočtete v rozhovoru ze 14.4.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže