Ú s t í n/L. - Jednou z posil ústeckých Lvů je dvaadvacetiletý útočník Jan Švík, který přišel na roční hostování z Plzně. Mezi hokejisty je tak trochu anomálií. Ze školy nosil samé jedničky, už od druhé třídy si vede v úhledném „sešítku“ detailní statistiky a hlavně – naprostou raritou je fakt, že se jako plzeňský odchovanec prosadil z plzeňských mládežnických kategorií dlouhodobě do kádru plzeňského A-mužstva. To se v posledních deseti letech stávalo spíše výjimečně.
V loňské sezóně však Švíka zbrzdilo zranění i přetlak v plzeňském útoku, a tak byl nyní uvolněn do Ústí nad Labem. “Hlavní cíl je hrát stabilně v základní sestavě, abych se vyhrál. Když nastoupím na jednu třetinu, do zápasu se nedostanu. V Ústí očekávám, že budu hrát celé zápasy a doufám, že se mi bude dařit,“ věří Švík.

Mladý útočník v první chvíli příliš nadšený odchodem do nižší soutěže nebyl. “Je tady míň špičkových hráčů než v extralize. Tam je vidět větší profesionalita. Přesto musím říci, že se mi tady v Ústí docela líbí. Příprava je tu docela náročná. Řeklo by se, první liga, ale příprava je tu docela těžká,“ řekl uznale. Zhodnotil i samotné město. “Ústí je samozřejmě průmyslové město. Má pěkné centrum a účelové sídliště, ale když jsme vyrazili na kole do kopců v okolí, tak to tam bylo pěkné. Našel jsem si tu byt, bydlím v podnájmu v bytě 1+1. Občas sem za mnou přijede přítelkyně,“ popisuje.

30. června končí hokejistům Slovanu suchá část letní přípravy. Po dovolené se znovu sejdou 26. července. „V přípravě jsme se hodně věnovali jízdě na kole, běhání a posilování. Po dovolené budeme asi dva týdny dojíždět kvůli rekonstrukci do Děčína. Čeká nás spousta přípravných zápasů,“ popsal Švík program. Sám se nyní chystá jeden týden relaxovat u moře. „Ještě musím něco konkrétního vybrat. Zbytek dovolené strávím v Plzni.“

V Ústí nad Labem působilo několik hokejistů z Plzně už v minulé sezóně. Švík ovšem s nikým situaci v Ústí neprobíral. “S nikým jsem o tom nemluvil. Pouze s Michalem Důrasem, který v Ústí dlouho hrál, jsem si v poslední době vyměnil jednu SMS zprávu, ale netýkala se Ústí,“ zasmál se. I v nadcházející sezóně budou na severu Čech působit hokejisté, které Švík zná z Plzně – David Mazanec a Ondřej Kubeš. “Je určitě dobře, že tu znám lépe dva hráče a můžeme si lépe pomoci. Výhoda to bude také v otázce dopravy.“

Když se Jan Švík dozvěděl, že ho Plzeň hodlá uvolnit na hostování, toužil původně po extraligovém angažmá. „Začal jsem si shánět nový klub a doufal jsem v extraligu. Ústí ale bude hrát na špičce, takže si myslím, že to nebude tak špatné.“ Svůj cíl si pro ústecké angažmá stanovil jasně. “Rád bych se probojoval do základní sestavy a stabilně nastupoval. Také bych si přál, aby se mi vyhnula zranění. Když budu v základu, tak by bylo také vhodné přidat nějakou tu branku. Co se týká mužstva, bylo by dobré, kdybychom skončili po základní části do 4. místa. Pak se v play-off uvidí, na co máme.“

Mladý útočník věří, že by mohl pravidelně nastupovat ve třetí útočné formaci. “Jsou tu dvě pětky plné zkušených hráčů. Tam mě asi trenéři nezařadí. Rád bych se usadil ve třetí pětce, ale je mi jasné, že zadarmo to nedostanu,.“ dodal na závěr Jan Švík.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ú s t í n/L. - Do Ústí nad Labem zavítal soupeř ze Slaného. První zápas vyhrál Slaný vysoko 11:1, Domácí se povedlo vytvořit tří brankový náskok, ale hosté jej během krátké chvíle smazali a v prodloužení vstřelili vítěznou branku. Další zápas čeká hráče v neděli proti Litoměřicím.

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže