Ú s t í n/L. - Aby věděl, že je pět hodin ráno, na to nepotřebuje budík. Přesně v tu dobu se pravidelně probouzí a ozývají dva půlroční synové Marek a David. Jejich otec Milan Hejduk, excelentní hokejista Colorada Avalanche, se ve čtvrtek poránu stihl chlapcům věnovat, poté se slavnostně stal čestným občanem Ústí nad Labem a ještě odpoledne předal mladým talentům čtyřicet kompletních hokejových výstrojí.
„Získat tak velké ocenění je pro mě obrovská pocta. Nečekal jsem to,“ řekl Hejduk skromně po převzetí listiny. Přesvědčilo ho uznání, aby se vrátil po skončení kariéry trvale do zdejšího města? „Vypadá to, že asi jo. Přemýšleli jsme s manželkou, jestli sem nebo do Pardubic, teď to vypadá na Ústí.“

Jak jste sledoval mistrovství světa v Praze? S Coloradem jste byli v průběhu šampionátu vyřazeni a kdyby reprezentace postoupila přes USA, posílil byste ji. Prožíval jste to?
Sledoval jsem mistrovství na internetu a občas si volal s Martinem Škoulou. Byl jsem připravený přijet a rád bych našemu mužstvu pomohl. Všichni říkali, že vládla skvělá atmosféra. Hrát mistrovství světa na domácí půdě se nestává často, řekl bych dokonce, že se to podaří jednou za kariéru. Mě docela mrzí, že jsem si v Praze nezahrál.

Národní tým čeká Světový pohár. Přizpůsobil jste akci přípravu?
Určitě se těším, protože to bude hokejový svátek. Doufám, že uspějeme. Připravuji se tak jako na jakoukoliv jinou sezonu.

Začne nový ročník NHL? Máte informace, co se děje v zámoří?
Nemám, pořád nikdo nic neví. Nemyslím si však, že se jednání hýbají. Smlouva vyprší k 15. září, až se tento termín bude blížit, pak bude vyvíjen větší tlak.

Pokud opravdu ke stávce v NHL dojde, budete hrát v Pardubicích?
Ještě o tom uvažuji. Mám nabídku ze švýcarského Davosu. Vůbec nejlepší varianta by byla, kdyby se NHL rozběhla a byl by klid. Doufejme, že se strany domluví.

Do Colorada přišli před sezonou s cílem získat Stanley Cup hvězdy Karyia, Selänne. Proč to nevyšlo?
Celou sezonu jsme nepředváděli očekávané výkony. Na to, jaké jsme měli mužstvo na papíře, to nebylo v základní části ono. V prvním kole play-off jsme přešli přes Dallas, ale potom vypadli se San Jose, které později prohrálo s Calgary.

Složení finále bylo překvapivé...
Docela překvapení, zvlášť ze Západní konference ve finále Calgary nikdo nečekal. Na Východě přece jen Tampa vyhrála základní část. Hráli solidní hokej celou sezonu.

Nedoplatili jste na to, že jste byli možná až moc hvězdný tým?
Je pravda, že se na nás chtěla mužstva vytáhnout a docela se jim to dařilo, ale to nemůže být výmluva. Prostě zřejmě celek nebyl dobře poskládaný do lajn. Někdy moc dobrých hráčů po kupě také nedělá dobrotu. Přeci jen jsou ti hráči zvyklí z jiných mužstev strávit na ledě víc času. Jenže čas je limitovaný, hráči potom nehrají hokej, na který jsou stoprocentně navyknutí.

Dotkl se tento problém i vás? Loni jste byl nejlepším střelcem NHL...
Nevím, jestli to byl konkrétní důvod, proč jsem nedal tolik gólů, ale na ledě jsem byl míň stejně jako všichni ostatní. Aby trenér vyhověl všem, musí hráče nasadit rovnoměrně. Dřív jsme spoléhali na jednu pětku, teď se to hrálo na víc lidí.

Nepoznamenal výkon týmu předsezonní odchod brankáře Patricka Roye?
Také jsme si před startem mysleli, že by to tak mohlo být. David Aebischer začal sezonu a nebylo to úplně ono, ale v dalším průběhu se rozchytal a musím objektivně říct, že v něm chyba nebyla. Chytal dobře, na něj se neúspěch svádět nedá, spíš jsme nedávali moc gólů.

Sledujete fotbal na Euru?
Samozřejmě. Měli jsme do Portugalska jet s Honzou Čalounem na semifinále a finále, ale nastaly problémy s letenkami. Lety byly plné, nechali jsme to až na poslední chvíli. Mysleli jsme si, že nebude problém je zamluvit a byl.

Zajímáte se i o ústecký hokej, který je na vzestupu? Myslíte, že někdy proklouzne do extraligy?
Myslím, že když to půjde nadále stanoveným směrem, tak bych tomu docela věřil. Ideální by to bylo postoupit následující sezonu, protože co jsem slyšel, tak Jihlava do extraligy pomalu ani nechtěla. Uvidíme, jak se jim v ní bude dařit, kolik seženou peněz. Pokud by se Slovanu povedlo první ligu vyhrát a hrát s Jihlavou baráž, kdo ví? Ale asi i České Budějovice budou chtít zpátky do extraligy co nejrychleji.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže