Ú s t í n/L. - Dlouho před koncem základní části bylo jasné, které kluby to s útokem na baráž myslí vážně. První čtyřka se výrazně oddělila od zbytku startovního pole a po Vánocích se jen řešila otázka, kdo bude načínat vyřazovací boje z výhodnější pozice. Slovan nakonec díky vlastní vítězné šňůře po Novém roce a zaváhání Komety Brno z přelomu roku urval první místo což, jak se později ukázalo, mělo podstatný vliv v samotném play off.

Lovení posil

Základní část končila poněkud nešťastně ještě před koncem přestupního období, a tak největší adepti na titul v první lize před rozhodující fází sezony měli čas mocně zbrojit. Kometa třeba získala Petera Puchera s Jaroslavem Komou z Pardubic, Chomutov zase Jakuba Grófa z Karlových Varů, Ústečtí také nezůstali pozadu, jejich jména však takový zvuk neměla. Stanislav Procházka sice odehrál mnoho úspěšných sezon v extralize, Michal Pšurný je šancí pro budoucnost a Ondřej Kříž patřil v době působení trenéra Hořavy ve Znojmě k jeho vyvoleným. Všichni se na konci ledna přestěhovali posílit Lvy, nikdo však výrazněji do osudu Ústí v sezoně nezasáhl. Na střídavé starty byl zapsán z Litvínova bek Karel Kubát, který se nakonec objevil po vypadnuté chemiků z play off extraligy ve finálové sérii.

Jestliže dlouhodobá část druhé nejvyšší hokejové soutěže v zemi byla zvláště v jejím závěru trochu nudná, play off vše vrchovatě vynahradilo. Na konci základní části zajímavější boje probíhali pouze na spodku tabulky, kde se kluby chtěly vyhnout baráži a vybojovat postup do play off, kam se podívala hned dvanáctka nejlepších. Týmy na 5. – 12. místě sehrály předkolo na tři vítězné zápasy a hned se urodilo velké překvapení, které určilo i soupeře Ústeckým pro první kolo. Bezstarostné Benátky, které se do play off protlačily doslova za pět minut dvanáct si vyšláply na soubor trenéra Martina Hostáka a po třech zápasech jej poslaly na dovolenou. Dvanáctý celkem tak vyřadil pátého, to první liga nepamatuje.

Čtvrtfinále

Pro Slovan se tak narýsoval papírově velmi přijatelný sok, dalece nejhůře postavený proti soupeřům spolufavoritů. Jenže paradoxně ani Chomutov ani Kometa neztratily s Jihlavou resp. Olomoucí byť jediný zápas, Ústečtí museli postup vybojovat až v pěti utkáních. Připomeňme, že od čtvrtfinále se play off hrálo na čtyři vítězné duely.

Ústí načalo sérii vysokou výhrou. Na vítězství 6:1 se podílelo šest střelců, třikrát využilo přesilovku a když v polovině zvyšoval Němeček na 3:0, bylo o první bodu série rozhodnuto. Den poté se Slovan na vítězství nadřel o poznání více. „My jsme se nemohli dostat před bránu a nedávali jsme jasné šance, za což nás hosté vytrestali,“ vysvětloval trenér Miloslav Hořava. Po čtyřiceti minutách bylo skóre srovnané a až v 45. minutě převážil zápas střelou po vyjetí zpoza branky kapitán Jan Čaloun. V závěru definitivně pojistil druhou výhru Špirko.

Na ledě soupeře nečekala Ústecké žádná lehká práce. Úvodní duel ještě se štěstím zvládli. Domácím se sice podařilo zlikvidovat dvoubrankový odstup. Rozhodující branku ale vstřelil ve 46. minutě ústecký odchovanec, dvacetiletá naděje Robin Hanzl.

Druhé utkání v Benátkách už Lvům hrubě nevyšlo. Po patnácti minutách ztráceli po třech využitých přesilovkách soupeře tři branky. Když se minutu před koncem druhé třetiny počtvrté trefil Hruška, vybojoval snaživý nováček první ligy první čtvrtfinálové vítězství.

Rozhodnutí tak přineslo až páté utkání v Ústí. Benátky do města na Labi však dorazily značně oslabené a prořídlá sestava nedokázala favoritu vzdorovat. Za první třetinu nasázeli Lvi čtyři branky, dvakrát mířil do černého Hanzl. Ve druhé třetině pokračovali v kanonádě. Hattrick zaznamenal Jan Heřman. Hosté v závěru trochu zmírnili debakl, i tak jim poslední duel sezony poněkud zhořkl po kruté porážce 9:3. Slovan si díky ní zajistil místo v semifinále a fanoušky nakonec byli za další domácí utkání rádi, to se opravdu vyvedlo se vším všudy. „Benátky dnes přijely bez důležitých hráčů, takže si myslím, že konečný výsledek je trochu zkreslený. Nebylo to totiž mužstvo, které hrálo proti nám předchozí čtyři zápasy,“ mírnil optimismus trenér Hořava.

I ústecký forvard Rastislav Špirko vysekl snaživému soku poklonu: „Benátští dokázali hrát velmi srdnatě. My jsme je zase svým způsobem v některých situacích podcenili. Oni neměli moc co ztratit a šli do zápasů opravdu na doraz. Měli jsme s nimi dost problémů, těžko jsme se dostávali přes střední pásmo. Různé situace jsme řešili zbytečně komplikovaně, individuálně jsme puk natahovali do pásma a podceňovali osobní souboje. Z těch soupeři vycházeli vítězně, vznikala přečíslení, čímž nás ohrožovali“

Na soupeře pro boj o finále si Lvi počkali dva dny. Nejvyrovnanější čtvrtfinálovou sérii Hradce Králové s Vrchlabím rozhodl šestý zápas. Trochu překvapivě se do semifinále nepodíval čtvrtý celek základní části Vrchlabí. „My musíme přejít přes kohokoliv, pokud chceme dojít co nejdále,“ zopakoval otřepanou formulku ústecký kouč.

Semifinále

Jestliže čtvrtfinále i přes ztracený zápas, nebylo až tak složitou překážkou, v semifinále si už Lvi sáhli téměř na dno. Nervózní série s Hradcem se protáhla na šest zápasů a mohlo být hůř…

Už v prvním měřením nebyl poznat rozdíl mezi ústeckým a východočeským soupeřem, který po dlouhodobé fázi činil bezmála čtyřicet bodů. Slovan v počátku promrhal dvojnásobnou přesilovku a soupeř jej trestal. Do poloviny utkání vedl o tři branky. Šok pro Ústecké. Vzali si dokonce time out. „Potřebovali jsme nějaký impuls. Takže si kouč vzal oddechový čas. Bylo třeba se uklidnit. Pauza nám pomohla a následně jsme hráli lépe,“ říkal po zápase Milan Mikulík. Lvi v zápase sice bojovali, ale na hokejky se jim vkrádala nervozita. Přesto aspoň do druhé sirény zvládl snížit právě Mikulík. V závěrečné dvacetiminutovce pak domácí hýřili aktivitou, Václav Novák vstřelil kontaktní gól. Soupeře dál zasypávali sprškou střel (poměr ve třetí část 20:2!), ale i přes drtivý tlak srovnat nedokázali.

I o den později hráli Lvi příliš nervózně. Nepomohlo jim ani dvakrát vybojované vedení. Hosté na branky Kloboučka i Němečka dokázali vždy odpovědět. Oba ústečtí obránci se prosadili při přesilových hrách. Ten druhý dokonce při dvojnásobné, podobně podsaditý hradecký forvard Fořt srovnával při nerovnoměrném stavu hráčů na ledové ploše. Zápas dospěl až do samostatných nájezdů.
Šťastný konec zápasu a o něco klidnější cestu k odvetám do Hradce Ústeckým zajistil kapitán Jan Čaloun proměněným rozhodujícím nájezdem ze čtvrté série úspěšně provedeným forhendovým blafákem.

„Dnes jsme měli hodně štěstí. Vyhráli jsme na nájezdy a to je pokaždé loterie,“ uznal trenér Hořava. „Hradec hrál výborně a bylo to velmi těžké utkání. Celá série je velmi vyrovnaná. Bude to boj až do konce. Od minulého zápasu jsme se zlepšili v obraně. Nedělali jsme fatální chyby při střídání a nebylo tam tolik zmatků.“

V prvním souboj na východě Čech sice Lvi soka zase přestříleli, ovšem branku dát výtečnému Vladimíru Koutskému nedokázali. A protože domácí stejný úkol zvládli v druhé polovině druhé dvacetiminutovky hned dvakrát. Nejdřív do střely Milana Karlíčka vložil hůl Patrik Fořt. Dušan Salfický nedokázal na změnu směru letu kotouče zareagovat. O necelou minutu později mohlo být všechno jinak. Jan Klobouček měl na holi vyrovnání, ale svou střelu nasměroval pouze do natažené lapačky Vladislava Koutského. Druhý zásah tak přidal střelou z dálky Martin Koudelka. A Hradečtí šli v sérii znovu do vedení.

“Na našich hráčích je nějaký pocit zodpovědnosti a nemohou se ho zbavit. Navíc Hradec hraje velmi dobře a je v sérii hokejovějším týmem. Zítra se pokusíme vyhrát a srovnat stav série, ale víme, že to bude velice těžké,“ sliboval ústecký kouč.

A těžké to bylo. Lvi se aspoň konečně dokázali brankově prosadit. Střelu Jana Zemana šikovně tečoval Jan Heřman. Další velkou šanci na zvýšení náskoku měli v 15. minutě. Po dvou hradeckých faulech totiž hráli téměř minutu a půl přesilovou hru pět na tři. Nakonec však výhody dvou hráčů v poli využít nedokázali a přišla odpověď na druhé straně kluziště. Jan Hruška posunul kotouč na Daniela Volrába, který překonal Salfického střelou mezi betony. Rozhodující úder přišel na konci druhé třetiny. V přesilovce viděl Heřman dobře postaveného Rastislava Špirka, který se ocitl před Koutským na dlouhou chvíli osamocený a hradeckého brankáře bez větších potíží překonal. V poslední dvacetiminutovce Lvi Hradec prakticky nepustili do žádné vážnější šance a srovnali stav série.

Páté pokračovaní na domácím ledě měli prakticky celé pod kontrolou. Vedli už od sedmé minuty po střele Jana Heřmana, která proklouzla mezi Koutského betony. Hosté sice na začátku druhé třetiny v přesilovce zásluhou kapitána Jaroslava Roubíka srovnali, ale jen na krátko. Exkluzivní akci Davida Pazourka, který v nájezdu dvou na jednoho soupeře přelstil po naznačení střely kličkou a předložil Pavlu Janků před prázdnou branku. Chvíli poté využití vhazování v útočném pásmu předvedla čtvrtá formace Slovanu. Puk se dostal na modrou, odkud vypálil Zeman. Jeho ránu šikovně tečoval Michal Dragoun a usměrnil kotouč do horního růžku. Slovan se poprvé v semifinále ujal vedení

Zpočátku to nevypadalo, že by souboj v Hradci měl být posledním. Domácí na začátku druhé třetiny už vedli o dvě branky a to Lvi mohli děkovat Sapfickému v brance, že rozdíl nebyl vyšší. Pak se však jako mávnutím kouzelného proutku vše otočilo. David Pojkar lehce nahodil kotouč na hradeckou branku a nachytal Koutského, jenž si kotouč srazil do své branky – 1:2. Pak přežili půlminutové oslabení tří proti pěti a sami v samém závěru třetiny udeřili a hned dvakrát. Brejk dvou na jednoho zakončil po krásné přihrávce Michala Dragouna Petr Macháček. A deset sekund před koncem střelu Jana Heřmana dorazil za bezmocného Koutského zkušený Pavel Janků. Hradec byl ve čtyřiceti minutách lepším týmem, ale snad poprvé v sérii byli produktivnější Lvi. Třetí třetina přinesla ještě pět branek, ale Slovan si celou dobu hlídal jedno až dvoubrankové vedení. V čase 58:54 si domácí trenér Pazourek vyžádal oddechový čas a nechal brankáře Koutského na lavičce. Hradec se však v power play nedostal k žádné šanci a v čase 59:40 pečetil postup do finále střelou do prázdné branky Jan Heřman.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže