Ú s t í n/L. - Dělat rozhovory s Markem Hovorkou je radost. Jinak tomu nebylo ani první červencový den, kdy neušel vyzpovídání po úspěšné Ledové 60. Sympatický slovenský rodák se stal jediným hokejistou na akci, který nemá vazby k Ústí a nejbližšímu okolí. I když - o tom by se již dalo polemizovat...
Marku, loňská sezona byla pro Slovan bezpochyby úspěšná, jedinou kaňkou je prohraná baráž, kterou jsi velmi prožíval. Mohl bys uplynulý hokejový rok zhodnotit ze své pozice?

Zklamání už svým způsobem přebolelo, přestože je stále těžké si na ty okamžiky rozvzpomínat. Ale prostě jsme Boleslav nedokázali ani jednou porazit, byli ve všech činnostech lepší.

Má sezona nezačala dobře. Na Slovensku jsem byl zklamaný, ztrápený z toho, co všechno se tam dělo. Když jsem se dozvěděl, že o mě má zájem Ústí, začal jsem pracovat na tom, abych se mohl vrátit. Jsem strašně rád, že se to povedlo a že na mě lidé nezapomněli. Bylo pro mě – a nejen pro mě – úplně neuvěřitelné, jak mě přijela podpořit až na Slovensko dost početná skupina fanoušků z Ústí. Lidé na Slovensku nemohli uvěřit tomu, že dokázali vážit tak dlouhou cestu kvůli jedinému zápasu a jedinému hráči. O to víc mě mrzelo, jak mi to někteří lidé v Martině znechutili. Ale k tomu už se víc nechci vracet. Po příchodu do Ústí jsem herně ožil a měl úplně jiný projev na ledě, než jsem měl v Martině. Jednoduše je hráč nulový, pokud není v optimální psychické pohodě. Místami jsem byl už úplně zoufalý a doslova zakopával o led. Ale jak bylo v jednom známém filmu, čo bolo, to bolo...

Někteří hráči se po sezoně se Slovanem rozloučili. Bude ti někdo z nich nějakým výraznějším způsobem chybět?

Určitě tato odpověď nebude překvapující, protože nejvíc mi bude chybět Špiro (Rastislav Špirko). Známe se už velmi dlouhou dobu a je to můj výborný kamarád. Velmi mu přeju, aby se mu v Pardubicích dařilo minimálně tak, jak se mu dařilo v Ústí. Samozřejmě jsme ve stálém kontaktu. Voláme si, jak se máme, trochu si postěžujeme, pochválíme se... (smích)

Suchou přípravu máte za sebou, musí přijít klasická otázka na to, jak ji zvládáš.

Tato část sezony je vždy to nejhorší období pro hokejistu, každý by jistě byl radši na ledě, ale jinak to prostě nejde. Neznám hráče, který by letní přípravu vyloženě zbožňoval. Mě osobně nejvíc trápí dlouhé vytrvalostní části tréninků, to znamená dlouho běhy, dlouhé etapy na kolech a podobně. Jinak mě, dá se říci, všechno svým způsobem baví.

Jak si užíváš volna?

Teď máme do dvacátého volno a pak jdeme na led. V pátek (rozhovor vznikl ve středu 1.7.) odjíždíme s přítelkyní na týdenní dovolenou do Itálie, poté se pojedeme ještě na pár dní podívat za příbuznými na Slovensko. Volno uběhne jako voda a opět začne ten devítiměsíční kolotoč se zápasy. A já pevně věřím, že tentokrát už s vítězným koncem.

Říkáš, že se podíváš za rodinou – jak se jí daří, jak moc jste nyní v kontaktu?

Rodina se má dobře, zrovna včera jsem přijel z domova. Trochu jsem si popovídal s rodiči, oddechovali jsme, relaxovali. A jak jsem říkal, po dovolené v Itálii se tam opět vrátím, abych byl s rodinou co nejvíc, dokud se to ještě dá.

Do Slovanu se vyskytuje větší množství nových tváří. Hráči, trenéři..

Noví hráči zapadli do kolektivu velmi dobře. Nicméně všechno se ukáže až na ledě a ve vypjatých chvílích, jak se kdo zachová. Teď je to stále více méně takové seznamování se. Pocit z obou trenérů mám velmi pozitivní, působí na mě klidným dojmem, což v důsledku uklidňuje i mě jakožto hráče. Jsem podle mě typ, který rád maká, ale na druhou stranu mám rád i nějaké ty legrácky a myslím, že trenéři nejsou ty typy lidí, kterým by to překáželo.

V Čechách se diskutuje o tom, že jde kvalita hokeje poslední dobou dolů. A to nejen klubových soutěží, ale i reprezentace. Sleduješ to nějakým způsobem?

Pokud se v Česku hovoří o snižování kvality lig, tak potom se podívejte na situaci na Slovensku. Tady hrají samí profesionálové i v první lize, zatímco u nás jsou tak jeden, dva kluby, kteří mají celé mužstvo profesionálů. O rozdílné kvalitě svědčí i to, že hráči z místní první ligy jsou schopni hrát na Slovensku bez problémů extraligu. Už jen to je na zamyšlení. Porovnávat pak obě nejvyšší soutěže snad ani nebudu.

V první lize bude letos chybět čerstvě extraligové Brno, z ostatních celků bude téměř polovina „farmou“ extraligových mančaftů. Očekáváš, že bude letošní ročník oproti loňskému méně atraktivní, jak se někteří fanoušci obávají?

Jsem si jistý, že první liga svou kvalitu mít bude. Extraligová mužstva mají nabité kádry kvalitními hokejisty a kdo se nevejde do základu, jde se rozehrávat do prvoligových mužstev a bojuje o místo v extralize. Když ještě ke všemu vidím, jak celky v první lize posilují, jsem si jistý, že letošní ročník bude ještě kvalitnější, než loňský. I bez Brna.

Máš za sebou sraz s fanoušky, který se konal na Lidickém náměstí, jaké z něj máš pocity?

Atmosféra byla příjemná. Přestože jsou prázdniny, sešlo se hodně lidí. Ještě štěstí, že jsme s klukama dopředu podepsali kartičky, fanoušci by nás asi jinak zavalili. (smích) Ale ne, všechnoi dopadlo dobře a jsem rád, že se taková akce konala.

Chtěl bys závěrem fanouškům něco vzkázat?

Ano, hlavně poděkovat za výbornou minulou sezonu a ještě jednou za to, jak mě přivítali zpět v Ústí.Chtěl bych jim popřát pevné nervy, fungující hlasivky, aby fandili z plných plic. Také aby nám byli věrní a bylo jich co nejvíc!

Děkuji za rozhovor

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže