Ú s t í n/L. - Během sezóny už Lvům vypomáhal, tentokrát už jim patří definitivně! V pravém smyslu slova nejostřílenější gólman extraligy Zdeněk Orct je dalším „šperkem“ bezkonkurenčně nejzkušenějšího ústeckého brankářského tria první ligy. „Za Ústí jsem rád, mám to blízko z Litvínova. Znám všechny lidi z klubu, včetně generálního manažera Roberta Kysely,“ vypráví devětatřicetiletá ikona ligového hokeje.

Který gólman se může pyšnit takovým extraligovým rekordem? Zdeněk Orct bezesporu ano! Za svou proklatě dlouhou kariéru ze všech brankářů pochytal nejvíce puků, když už dávno překročil hranici 14 tisíc zpacifikovaných střeleckých pokusů. Měl na to i fůru času. Za svou kariéru totiž toho na ledě zažil více než dost. A proto když z nejvyšší scény mizí, může začít bilancovat. „Po jedenadvaceti letech opouštím extraligu. Debutoval jsem v Litvínově, v sezóně 1988-1989. Tehdy se mnou hráli Arnold Kadlec, Jordanis Karagavrilidis, Franta Procházka i Petr Rosol s Vláďou Růžičkou,“ připomíná, s jakými legendami se na ledě pohyboval.

Do velkého hokeje dnes už devětatřicetiletý veterán vstupoval se skromnými ambicemi. „Když jsem nastupoval do extraligy, bylo mým cílem odchytat nějakou tu sezónu. Že se mi podařilo vydržet tak dlouho, to je jen bonus navíc,“ povídá.

Jméno Zdeňka Orcta je především spjato s litvínovským klubem. Největší část ze své bohaté hokejové cesty odkrojil liberecký rodák právě ve žlutočerném dresu. „Nejlepší vzpomínky mám na Litvínov. Tam jsem prožil svá nejlepší léta. Mám dvě stříbra z let 1991 a 1996,“ vypráví. Kariéru mohl okořenit i titulem. Ač tomu byl ve dvou případech blízko, na extraligový Olymp však nevyšplhal. „Mrzí mě, že jsem si nesáhl na titul. Ale nebyl jsem v mužstvech, která jsou schopna extraligu vyhrát. Taková byla realita,“ ví gólman.

Celou kariéru prožil v nejvyšší soutěži. Mimo pár letošních nastřádaných startů v Ústí jen jednou musel hrát o patro níž. To, když v baráži před sedmi lety vyšoupl z extraligy jeho Kladno klub, ve kterém s hokejovou dráhou začínal – Liberec. „V extralize jsem chytal dvacet let, vlastně jen, když jsme spadli s Kladnem, jsem byl o soutěž níž. Takže to není dobré vzpomínání,“ ujišťuje.

Tím se dostává ke kladenskému tématu, kde po sezóně zjistil, že je nežádoucí. Z branky ho vytlačil brankářský kolega Kopřiva a na něj už místo nezbylo. Očekávali byste patřičné rozloučení s několikaletou oporou? Zbytečně! Orct se dozvěděl, že s ním ve středočeském celku nepočítají, z médií ! „Loučení s Kladnem nebylo žádné. Zkrátka nic. Prostě smutná tečka,“ konstatuje nešťastný konec v dresu Geusu.

Příznivci klubu však na něj nezapomněli. „Pouze fanoušci mi zavolali, z čehož jsem měl radost. S týmem ani vedením neproběhla žádná komunikace. Po skončení sezóny jsem se dozvěděl, že končím z novin a teletextu. Nikdo nebyl schopen zvednout telefon a říct, děkujeme a pro příští rok s tebou nepočítáme. Ukřivděný z toho nejsem, ale je to trošku smutné.“

Musel se tak poohlédnout jinde, kde by nadále mohl prokazovat své brankářské umění. „Měl jsem nabídky ze zahraničí, konkrétně z Běloruska, ale nakonec to nedopadlo. Z extraligy se už nikdo neozval. Za Ústí jsem rád, mám to blízko z Litvínova. Znám všechny lidi z klubu, včetně generálního manažera Roberta Kysely. V komunikaci žádný problém nebyl. Přestup mi zařídil agent Spálenka, který se o mně velice dobře stará,“ hodnotí.

Husákovské dítko ročníku 1970 se tak bez starostí mohlo vrhnout do další suché letní přípravy s pořadovým číslem 22. „Příprava je rok od roku pro mě horší. Pokud se ale gólman udržuje fyzicky a nemá problémy s koleny a třísly, tak se může dlouho vydržet. Z příští sezóny vědu nedělám. Chci si jí užít, protože může pro mě být jednou z posledních. Přípravě se proto věnuji víc než zamlada,“ říká odhodlaně.

Z aklimatizace na první ligu si hlavu nedělá. „Rozdíl mezi extraligou a první ligou určitě bude, ale beru to jako realitu. Prostě ale nechci ještě končit s hokejem,“ uzavírá strážce brankoviště přezdívaný Ori.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže