Ú s t í n/L. - Dva úvodní zápasy baráže jsou za námi a Mladá Boleslav vede nad Ústeckými Lvy 2:0. Přesto jsem klidná. Není to snad proto, že bych byla fatalistkou a svěřovala vše do rukou všemocnému osudu. Ten dobrý pocit se ve mně usídlil z jiného důvodu. Slovan hraje s posledním týmem extraligy vyrovnanou partii. A to je pro mě možná důležitější než vítězství. Tým, kterému fandíme, se neblamuje, drží tempo a je schopen Boleslav porazit. Doufejme, že se mu to povede hned v následujících domácích utkáních, na něž se můžete těšit ve čtvrtek 2. a pátek 3. dubna od 18 hodin.

V sérii nepadá moc gólů

Z předchozích střetů baráže je více než zřejmé, jak klíčovou úlohu hrají oba brankáři. Na straně Boleslavi udržel Marek Schwarz hned v prvním zápase čisté konto. V klání druhém pronikl za jeho záda jediný puk. Dohromady čelil jedenašedesáti střelám. Ústečtí se skutečně objevovali ve vyložených šancích, ale jediným receptem na překonání gólmana se zámořskými zkušenostmi se stala větší podpora útoku z řad obránců. Jiří Zeman byl tím bekem, který sjel až na hranici brankoviště a po jehož akci se puk odrazil až k Pavlovi Janků, aby ho doklepl do odkryté branky. Ale pozor – i tentokrát v tom hrálo roli štěstí, Schwarz si na puk sáhl a chybělo málo, aby pokryl i tuto akci. Nízká produktivita ústeckého útoku vede k tomu, že každý gól v síti Lvů je může stát vítězství. Zřejmé to bylo už v prvním duelu. Hosté rychle inkasovali, a přestože se snažili srovnat stav utkání zbylých padesát šest minut, než je dvěma rychlými góly spláchli Vrbata s Důrasem, nepodařilo se jim vstřelit branku. V druhém zápase byli Lvi vítězství ještě blíže. Došli až do prodloužení. O výhru z nepřátelského ledu je připravila nešťastná situace, zaváhání v rozehrávce, statická obrana a opět Důras. Dušan Salfický pustil tedy za svá záda pět puků, přičemž čelil šedesáti čtyřem střelám. Bez jeho skvělých výkonů, záchranných robinsonád a pohotové lapačky by ale gólový rozdíl mohl vypadat mnohem hrozivěji.

Elitní útoky

Na straně Ústecký Lvů vynikali bodově v play of především Rastislav Špirko (nejlepší střelec) s Janem Heřmanem (nejproduktivnější hráč). Stejný počet bodů si připsal i Pavel Janků. Jenže ve dvou duelech v Boleslavi byl Špirko přítomen na ledě při třech gólech soupeře, Heřman při dvou. Sami nevyprodukovali ani bod. Zatímco Janků je jediným hráčem Lvů s plusovou bilancí. 1 kladný bod je výsledkem vstřeleného gólu a faktu, že za jeho přítomnosti na ledové ploše nepadl puk za záda Salfického. A to navzdory tomu, že v posledním utkání se na ledě často potkával s nejproduktivnějším útokem Boleslavi.

Klimenta – Boháč – Důras. To jsou jména, která musí ústeckého fanouška děsit ve spánku. Tato formace se postarala o čtyři z pěti gólů Bruslařského klubu. Boháčův útok si vedl více než dobře už v play out. Dohromady posbíral třicet sedm bodů. Pokud nechceme připustit, že Ústí sestřelí v barážové bitvě jedno útočné trio, musíme se spolehnout na to, že trenér Hořava konečně najde způsob, jak nebezpečnou lajnu ubránit.

Přesilové hry

Jedním z důvodů solidních průměrů brankářů budou bezpochyby žalostné výkony obou celků v přesilových hrách. Jednoho pobavilo, jak vehementně se tento fakt pokoušeli vysvětlit komentátoři ČT. Nakonec dospěli k verdiktu nervozita a strach vzít odpovědnost na sebe. Zjištění, že pro Ústecké Lvy není přesilovka výhodou, ale spíše trestem, nám předeslali jako novinku. Tuhle novinku ale všichni dobře známe. Ne, nechci být kritická. Každý tým hraje to, co mu druhý dovolí. Tak to pojďme obrátit. Barážoví soci nemají špatné přesilové hry, ale výborně hrají v oslabení. Jsou aktivní, přistupují k protihráčům, padají do střel, pohotově vyrážejí puky, a když je možnost tak zaútočí. Ale teď vážně, Boleslav je vylučovanějším týmem, kdyby se Lvům dařilo prosadit se při jejich trestech, hned by vyrovnanost zápasů dostala i gólové vyjádření.

Suma sumárum

Statistika je jedna věc, realita jiná. První zápasy si byly podobné jak vejce vejci. To ale neznamená, že s přesunem série na ústecký led zůstane vše stejné. Můžeme předpokládat, že nepadne moc gólů, ale ruku do ohně za to nikdo nedá. Dalo by se mávnout rukou nad přesilovkami a třeba jich zrovna bude většina využita. V zápisu o utkání budeme chtít nejčastěji hledat Důrasovo jméno, jenže on skórovat nemusí. Tady se zkrátka začíná znovu, na jiném stadionu za jiných podmínek, s jinou diváckou podporou. Jediné, co zůstává stejné, je vedení Boleslavi 2:0. Chce-li Slovan bojovat o návrat do extraligy, musí bezpodmínečně vyhrát oba domácí zápasy. Snad je k tomu dožene vyprodaná Zlatopramen Arena.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže