Po roce čeká Ústí nad Labem znovu baráž s týmem BK Mladá Boleslav. Nyní však z pozice opačné, z pozice mistra první ligy! Přípravy na první střetnutí jsou již v obou týmech v plném proudu. Jak hodnotí dosavadní průběh sezóny trenér Miloslav Hořava? Jak je tým Lvů na svého soupeře z města automobilů připravený? Jak se těší na samotnou baráž hráči? Spoustu otazníků zodpoví následující rozhovory uvnitř článku.

Miloslav Hořava

Ústí se stalo mistrem 1. ligy, ačkoli do sezóny nastupovalo s jistou pokorou. Očekával jste, že se Vašemu týmu podaří dojít tak daleko a jak byste zhodnotil dosavadní průběh sezóny?

Tak já si myslím, že ještě není čas na to, abychom hodnotili sezónu. Ústí vyhrálo ligu v posledních 5 letech čtyřikrát, takže to je takový dílčí úspěch. My jsme šli od zápasu k zápasu a já jsem to tak cítil a chtěl jsem, aby to tak brali i hráči. Samozřejmě je dobré, že se to vyhrálo, ale nic to neznamená.

Soutěž pro Slovan ale ještě neskončila. Tentokrát neznamená vítězství v nižší soutěži automatický postup o jednu výš, Lvy čeká baráž, a to opět s Mladou Boleslaví. Co se od ní dá očekávat?

Já doufám, že to bude tuhý boj a že vyhraje ten lepší.

Z médií se ozývá pověstná věta: Do roka a do dne sejdeme se na soudu božím, lze vůbec srovnávat loňský konec sezóny s tím letošním?

Já si myslím, že ne. Loňská baráž byla hodně poznamenaná tím, co se tady loni dělo, a to si myslím, že bylo hodně neobvyklé, včetně toho sestupu.

Poslední baráž, která se Slovanu povedla, byla ta o záchranu v 1. lize. Dvě poslední se nevyvedly. Nabízí se otázka: co tentokrát udělat jinak?

Vůbec nevím, to je historie. My uděláme všechno pro to, abychom byli úspěšní.

Vnímáte jako velkou nevýhodu to, že se začíná v Boleslavi?

Já v tom nevidím žádnou nevýhodu ani výhodu. Já si myslím, že baráž bude těžká a jestli se začíná tam nebo tam, to je úplně jedno.

Z úst boleslavských trenérů zní, že mají hru Ústí přečtenou, čím je Váš tým může překvapit?

Nevím. Ti trenéři jsou skvělí, že nás mají přečtené a uvidíme, jak se to odrazí ve hře.

Zvýhodňuje něco Slovan nebo byste naopak jako favorita viděl Boleslav?

Myslím si, že ne.

Jak jsou na tom Šagát s Heřmanem, naskočí od prvních zápasů? Nastanou nějaké změny v sestavě?

Zranění některá máme, ale nechceme o tom mluvit, protože by to znělo jako výmluva a my se vymlouvat nechceme. My jsme připravení k boji a až tam se ukáže, kdo bude lepší. Změny v sestavě oznámíme hráčům až zítra.

Milan Mikulík, Jan Čaloun, Marek Hovorka, Ondřej Havlíček

Lvi prošli první ligou až k branám baráže, v níž se opět střetnou s Mladou Boleslaví. Co se od tohoto tradičního duelu dá očekávat tentokrát?

Milan Mikulík: Série bude určitě těžká. Oba dva týmy jsou silné a hrají dobře od obrany. Myslím si, že série bude dlouhá a když k ní přistoupíme tak, jako jsme přistoupili k play-off, mohli bychom postoupit.
Jan Čaloun: Já bych to ani nesrovnával s loňskou sérií. Nyní jsme v opačných pozicích, než to bylo loni. A co má divák očekávat? Já si myslím, že to bude hodně vyrovnaná série, protože mužstva jsou hodně vyrovnaná. My jsme hráli špičku první ligy, oni spodek extraligy. Budou rozhodovat maličkosti.
Marek Hovorka: Nyní je to úplně naopak. Boleslav musí a my můžeme získat. Uvidíme, co nám série nabídne.
Ondřej Havlíček: Boleslav má ve svých řadách dost zkušených hráčů, což my máme také. Myslím si, že to bude hodně vyrovnané a rozhodnou maličkosti.

Jak vidíte šance obou týmů?

Milan Mikulík: Myslím si, že šance jsou pro oba týmy stejné. My máme dobrého brankáře, oni také. My dobré útočníky, oni také. Bude to určitě vyrovnané.
Jan Čaloun: Vidím je stejně. Samozřejmě chceme vyhrát, ale ty šance obou týmů jsou stejné.
Marek Hovorka: Myslím si, že Boleslav je trošku ve výhodě, protože hrála celý rok extraligu. Ale nám to tak vyhovuje a jsme plně odhodlaní.
Ondřej Havlíček: Nechci to nějak hodnotit předem, protože to bude hodně těžké. Já pevně věřím, že to budeme my, kdo tu sérii vyhraje.

Celé play-off Lvi začínali na domácím hřišti. Baráž však začnou venku, je to velká nevýhoda?

Milan Mikulík: Tak určitě to můžeme brát jako nevýhodu, když začínáme venku. Vždycky tým hraje lépe doma a my se musíme pokusit jet k soupeři urvat jednu výhru. To si myslím, že bude krůček k tomu, abychom v baráži uspěli.
Jan Čaloun: Celé play-off jsme začínali doma, ale když si vzpomenu, tak první zápas s Hradcem jsme doma prohráli, pak s Brnem dvakrát vyhráli. Na druhou stranu to může být výhoda, protože Boleslav ty první dva zápasy musí vyhrát, protože je extraligová a bude na ni tlak.
Marek Hovorka: Myslím si, že ne. Určitě od nás přijede hodně fanoušků a vytvoří nám domácí atmosféru.
Ondřej Havlíček: Nemyslím si, že by to měla být nevýhoda. Samozřejmě oni budou doma a budou chtít vyhrát, ale my se budeme snažit, aby se tak nestalo.

Boleslav měla v této sezóně žalostnou bilanci domácích zápasů, lze toho využít?

Milan Mikulík: Určitě budou mít v hlavách, že doma se jim až tolik nedařilo a my toho musíme maximálně využít a odvézt si alespoň jedno vítězství.
Jan Čaloun: Abych se přiznal, tak to jsem vůbec nesledoval, jestli to tak je. Ale možná, když Boleslav přijela někam ven, mohl ji soupeř podcenit a Boleslav toho využít.
Marek Hovorka: To je sice pravda, ale baráž je baráž. To je o něčem jiném.
Ondřej Havlíček: Moc jsem Boleslav nesledoval, ale myslím si, že baráž je něco jiného než zápasy v sezóně. Bude to určitě moc těžké a rozhodnou maličkosti.

Budete něco měnit ve své strategii?

Milan Mikulík: Nebudeme. Budeme hrát pořádně stejně svůj hokej dobře z obrany a pokusíme se dát z nějakého brejku gól. Když se nám tohle povede, tak určitě minimálně utkání vyhrajeme.
Jan Čaloun: Já si myslím, že systém bude stejný. Samozřejmě budeme reagovat na soupeře, ale nic výrazně měnit nebudeme.
Marek Hovorka: Myslím si, že nebudeme nic měnit. Co si říkají trenéři soupeře, je mi úplně jedno, my si jdeme za svým.
Ondřej Havlíček: Celou sezónu hrajeme nějaký systém a ten se budeme snažit dodržovat. Když si budeme dobře držet pozice, tak věřím, že vyhrajeme.

Máte za sebou náročné play-off,je na tom v tomto ohledu soupeř lépe?

Milan Mikulík: Boleslav hrála v play-out do posledních kol o naději. Určitě to nemělo takový náboj jako play-off u nás, ale určitě to bude hrát pro nás, že jsme byli více v zápasovém tempu a to by nám mohlo vyhovovat.
Jan Čaloun: Samozřejmě play-off bylo těžké, ale vyhrálo se. Mužstvo má sebevědomí a vnitřní sílu. Díky tomu není únava tolik znát. Horší to bylo loni, kdy jsme pořád prohrávali a tým neměl tolik psychické a fyzické síly.
Marek Hovorka: Uvidíme. Měli jsme dostatek času, abychom se připravili.
Ondřej Havlíček: Nemyslím si. Teď byla nějaká doba na regeneraci a jsme dost odpočatí.

Čeho se můžete ze strany soupeře nejvíce obávat?

Milan Mikulík: Určitě Richarda Krále. Hraje perfektně celé dvě minuty přesilovky a ten tým se toči kolem něho. Myslím si, že on je takový jejich strůjce a musíme si ho pohlídat.
Jan Čaloun: Já jsem je neviděl hrát, ale mají tam zkušeného Krále. Těžko hodnotit, jejich mužstvo neznám.
Marek Hovorka: Mají tam hodně zkušených hráčů, kteří toho hodně odehráli, takže určitě to. Baráž je ale o úplně o něčem jiném.
Ondřej Havlíček: Nevím, nesledoval jsem jejich hru. Trenéři nás určitě na něco upozorní.

Atmosféra zřejmě bude vzhledem ke střetům obou týmů v minulosti víc než napjatá. Co udělat, aby se Lvi příliš nepřemotivovali, nevyhecovali?

Milan Mikulík: Určitě nějaká větší motivace tam je, každý chce postoupit. Ale myslím si, že už finále s Brnem bylo hodně vypjaté a zvládli jsme to dobře. Takhle musíme přistoupit i k baráži.
Jan Čaloun: To záleží na každém z nás, jak je namotivovaný. Samozřejmě ta motivace nemůže být moc velká, protože pak se nám stává, že létáme bezhlavě po ledě a pramení z toho chyby. Já doufám, že u nás to bude zdravá motivace.
Marek Hovorka: Těžko říct. To se uvidí až v zápase na ledě, jak kdo zareaguje.
Ondřej Havlíček: Bude to vyhrocené a my se budeme snažit udržet nervy na uzdě.

Vyplní se pověstná věta: Do roka a do dne sejdeme se na soudu božím?

Milan Mikulík: Kdyby se tak stalo, to by bylo perfektní. My se musíme soustředit na každý zápas a snažit se ho vyhrát. Když k tomu přistoupíme zodpovědně, tak máme šanci postoupit.
Jan Čaloun: Je to tak, je to do roka a do dne. Všichni si přejeme, aby to tak dopadlo, ale série bude těžká.
Marek Hovorka: Já pevně věřím, že ano. S tímhle cílem jsem do týmu přišel.

Pociťujete zvýšenou motivaci?

Milan Mikulík: Motivaci mám takovou, že je chci vyřadit tak, jako jsem minulou sezónu chtěl vyřadit Ústí.
Marek Hovorka: Určitě mám! Chci jim to vrátit, tak jako oni vyřadili nás minulou sezónu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže