Ú s t í n/L. - Absolutní vrchol letošní sezóny se nezadržitelně blíží! Lvi už prvoligovou soutěž ovládli, přesto ještě jeden krok zbývá. V cestě za extraligou na ně číhá poslední překážka. A není ledajaká. Historie se opakuje. Téměř do roka a do dne se Slovan o extraligovou příslušnost popere s tradičním rivalem, Mladou Boleslaví. Série nemá jasného favorita. Ostrá bitva startuje v neděli 29. března a v pondělí 30. března na středočeském ledě.

Porovnání týmů

20-7-6-31 celková bilance 32-6-2-6
14. postavení v tabulce 1.
80 získané body 110
163:168 skóre 152:77
R. Král; 42b nejproduktivnější hráč R.Špirko; 48b
D.Kazionov; 99 nejtrestanější hráč Z.Sklenička; 135
M.Schwarz - 94,89% úspěšnost brankáře D. Salfický - 91,50%
M.Schwarz- 1.78 průměr inkas. branek D. Salfický - 2,13

Ve zpětném zrcátku

Posaďte se, drama začíná. A slibuje vzrušující podívanou. Hokejový osud nemohl vymyslet lepší finiš sezóny. Uplynulo rovných dvanáct měsíců a ústecký tábor znovu válčí o extraligu. A znovu s nikým jiným než s Mladou Boleslaví. Role se však obrátily, tentokrát přívlastek „extraligový“ budou hájit právě Středočeši. Pryč jsou loňské chmury, kdy boleslavští bruslaři ústecké šelmy totálně zesměšnili. Uběhlo mnoho času a Lvi se hlásí o návrat zpět mezi elitu.

A jsou na dobré cestě. Nedávno se stali vládcem první ligy. Již potřetí během nedávné minulosti. Ústeckým nadmíru podle mnohých vyhovovala pozice třetího vzadu. O barážových ambicích Chomutova a brněnské Komety by se daly psát příběhy. „My jsme nikdy nekřičeli do světa, že chceme vyhrát první ligu a play-off,“ připomněl po finálové sérii s Brnem zkušený útočník lví smečky Václav Novák. A hle, stalo se. Slovan kráčel krok po krůčku až na prvoligový Olymp dosáhl. Vítězství v základní části a v následném play-off dokazují, že trofej pro šampiona druhé nejvyšší soutěže je v dobrých rukou.

Těšme se i na další vlnu hokejového boomu, který dosud provázel vyřazovací část druhé nejvyšší soutěže. Beznadějně vyprodané arény, mediální zájem, přímé televizní přenosy, to jsou poznávací znamení bitev na hraně vstupu mezi čtrnáct nejlepších klubů u nás.

Extraligová pouť Mladé Boleslavi

Bojovala, bojovala, leč nedobojovala. Ano, Mladá Boleslav drápala na stupínek spásy znamenající záchranu až do konce skupiny play-out. Přesto na ni černý Petr zbyl. V nekonečném maratonu O2 extraligy si přesto nevedla zas tak špatně. Sice se od začátku sezóny zařadila mezi týmy spodní poloviny tabulky, přesto na své soupeře v blízkosti pásma sestupu měla solidní dohled.

V základní části nasbírala 59 bodů, ve skupině o záchranu si připsala na konto dalších 21. Nebyla moc silná na domácím ledě, kde strhla na svou stranu jen sedm vítězství. Na soupeřových kolbištích to z jejího pohledu paradoxně vypadalo o trochu lépe.

Parta z města škodovek si první body připsala v 7.kole, kdy pokořila třinecké Oceláře. Tehdy ještě Šejbův výběr si dozajista oddechl. Do té doby musel skousávat tradiční „nováčkovskou daň“. Výsledek ? Šest porážek o gól. Do bídného období zabředli bruslaři v druhé polovině prosince. V tomto období si vylámali zuby na šesti soupeřích v řadě, což mělo za následek jedenáctibodovou ztrátu na předposlední tým tabulky. Že to je dost velké manko znamenající už jen malé naděje na zvrat nepříjemné situace? Jak pro koho. Mladoboleslavští do nového roku vstoupili v raketovém stylu, z půltuctu střetnutí odešli jako vítězové. Zlepšenými výkony patřičně rozvířili situaci na spodku extraligového pelotonu.

Každopádně do neoblíbeného play-outu vstupovali z poslední pozice. Bylo o co hrát, o účastníkovi baráže se rozhodlo až dvě kola před koncem. V tečce uzavírající letošní extraligové vystoupení Mladá Boleslav sfoukla v utkání rekreačního pojetí Znojemské Orli 5:0.

Opory Mladé Boleslavi

Lukáš Zíb, Tomáš Klimenta, Richard Král, Jan Novák. Z těchto jmen srší přirozený respekt. Prvně dva jmenovaní donedávna patřili k tradičním postavám libereckých Bílých Tygrů. Zíb(12+16;3) má napočítáno 413 startů v extralize, stihl vyzkoušet angažmá v Rusku, Německu a Finsku. Obrany soupeřů nebezpečně prohání produktivní formace s Klimentou (11+14;2), Důrasem (9+22; 4) a Boháčem (12+11;5). V klubu jsou, co se týče shánění kanadských bodíků nejpilnější. Opomenout se nemůže ani zkušený matador Richard Král (14+28; 9), jenž v zelenočerném dresu kroutí již třetí sezónu. Oporou v brance je Marek Schwarz. Ke konci sezóny šla jeho forma strmě vzhůru, ve skupině o udržení se mohl pyšnit nejlepšími statistikami.

Do série proti Ústeckým Lvům Boleslavští nastoupí v plné zbroji, zdravotní patálie nikoho netrápí. Nemůže se jen počítat s dlouhodobě zraněným Václavem Drábkem a Josefem Jindrou. Do baráže kvůli nesplnění patřičného počtu odehraných zápasů nezasáhnou Jonáš Fiedler a Jozef Lukáč.

Na obou stranách...

Pikantní mohou být souboje pro hráče nebo trenéry, kteří v minulosti hájili barvy obou soků. Ústecký Milan Mikulík se loni bil v baráži za Boleslav. Oproti tomu v letošním kádru Mladé Boleslavi figuruje na soupisce Tomáš Sýkora, dřívější plejer Lvů.

Ústečtí Lvi s Mladou Boleslaví během nedávné minulosti sehráli čtyři série v rozhodující fázi sezóny. Čas ubíhá a hráči se mění. Přesto by se pár našlo, kteří zasáhli do všech čtyřech vzájemných bitev. Jsou to Tomáš Nouza a Václav Drábek, který během této doby dokonce vystřídal oba kluby.

V obou klubech působil i nynější hlavní kouč Ústí Miloslav Hořava i jeho asistent Jan Votruba, jenž jako šéf středočeské střídačky téměř za skandálních okolností na přelomu let 2007 a 2008 přešel do řad lví smečky.

V roli soupeřů se zase po čase střetnou mistři světa ze zlatého domácího světového šampionátu z roku 1985, vůdce ústeckého týmu Miloslav Hořava, jeho protějšek Jaromír Šindel i Jiří Šejba. V reprezentaci s nimi prožil dobré časy i současný boleslavský asistent Leo Gudas.

Kádr Slovanu

Taktéž ústecký tým vstoupí do baráže téměř v plné síle. S největší pravděpodobností stihne úvod série Jan Heřman, jenž při předposlední finálové bitvě prodělal otřes mozku. Naopak do baráže podle generálního manažera Roberta Kysely nezasáhne Martin Šagát, jenž v semifinále s Hradcem Králové utrpěl vážné zranění oka. Stejně tak brankář Zdeněk Orct, který od úterý leží v ústecké nemocnici s bolavými zády. Nastoupit nemohou ani Karel Kubát a Michal Pšurný, kteří neodehráli potřebný počet zápasů v první lize.

Předpokládané sestavy

HC Slovan Ústečtí Lvi: Salfický - Macháček, Němeček, Klobouček, Zeman, Kříž, Pojkar, A. Novotný, Tůma, Bolf - Šaffer, Hovorka, Špirko - S. Procházka, Janků, Pazourek - V. Novák, Dragoun, Mikulík - Sklenička, Hanzl, Čaloun - Heřman.

BK Mladá Boleslav: Schwarz - J. Novák, Kočí, J. Moravec, Zíb, Mocek, R. Bauer, Čížek - Nouza, R. Král, Handlovský - Klimenta, Boháč, Důras - Padělek, D. Vrbata, Benda - R. Pšurný, Kazionov, T. Sýkora.
Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže