Ú s t í n/L. - Úvodní zápas finále první hokejové ligy se brněnské Kometě nevydařil. V souboji o vítěze soutěže se hostům hrdě postavili Ústečtí Lvi. Nic na tom nezměnil ani Kamil Brabenec, autor dvou branek pátečního večera.
Premiérový díl vrcholu druhé nejvyšší soutěže se udál v režii Ústeckých Lvů. O scénáři střetnutí mezi dvěma dlouhodobě nejlepšími celky výrazně napověděla první třetina. V té hokejisté z moravské metropole selhali. „Začali jsme zakřiknutě, bez pohybu, předvedli jsme málo naší zarputilosti. Hráli jsme, jako kdybychom si přišli zahrát na rybník. To zkrátka nejde. Museli jsme si v kabině něco říct a vzchopit se,“ tvrdí důrazně Brabenec.

Rozmluva v kabině po lehce hororové první dvacetiminutovce náramně zafungovala. Ač zpočátku to tak nevypadalo. Po gólu do šatny totiž studená sprcha pokračovala. Poté, co v samém úvodu druhého úseku hry zvyšoval na rozdíl tří branek Heřman, vypadal zápas na jasnou záležitost Lvů.

Vyprávějte to však hráčům Komety...Těm na smazání hrozivé ztráty stačilo pár sekund. Rázem ožili a průběh prostřední třetiny zrežírovali ve svůj prospěch. „To zamává s každým týmem, když dostane dva góly v jedné minutě. Samozřejmě nás to nakoplo a začali jsme hrát lépe, byl nás plný led,“ všímá si Brabenec.

A pokračuje v rozboru příčin porážky jeho týmu. „Jeden inkasovaný gól byl při domácí přesilovce. K tomu se těžko dá něco říct. Všechno bylo pokryté, byl nahozený puk. Prostě šťastný gól. U třetího to samé. Nahazoval to tam zpoza branky, zase náhoda. Spíš rozhodlo, že jsme špatně pokryli hráče dozadu. Toho se musíme vyvarovat. Každý si má svého hráče hlídat a sledovat. I když protihráč vystřelí, tak ho musí pokrýt a ne to vynechat a jen se dívat, jak soupeř doráží. V tom ale naše prohra není. Spíš rozhodla z naší strany zakřiknutá první třetina,“ vysvětluje Brabenec.

A lituje neproměněných příležitostí. „Bohužel se nám nepodařilo proměnit šance, které jsme měli. Dojem je takový, že dvě třetiny byly z našeho pohledu dobré. Od toho se jsme se měli odrazit.“ A současně prohodí:„My jsme zkušený mančaft, takže doufám, že se úspěšně odrazíme do dalších bojů a pátek napravíme.“

Čisté utkání. Tak lze definovat páteční souboj. Hráči určení na přesilovky si moc nezahráli. „Férové to opravdu bylo. Ke konci zápasu se nechci vyjadřovat, ale určitě tam byly zákroky, které se pískat daly. Jinak se hrálo čistě, z obou stran nebyly žádné zákroky zezadu, což je samozřejmě dobře. Tvrdý hokej to byl, ale to k play-off patří. Každopádně se nechci na nic vymlouvat,“ pochvaluje si Brabenec.

Že Ústečtí nastoupili bez dvou základních kamenů sestavy, si Brabenec nevšiml. Absence kanonýrů Čalouna a Šagáta ho vůbec nezaujala. „Na to, kdo za ně bude hrát se nedívám. To je jejich věc, koho nasadí,“ tvrdí rázně.

Brabenec potvrzuje svou úlohu střelce. Ne nadarmo se může pyšnit prvenstvím v průběžném bodování brněnského klubu. I v zahajovacím zápase finále přidal do své sbírky další dva gólové exempláře. „Dostává se mi hodně herního prostoru. Mám dobré spoluhráče. Nyní branky dávám já, ale příště je může dát kdokoli jiný. Na to se nehraje. Já hraji za Kometu Brno a ne za Brabence. Když ty góly dám já a vyhrajeme, tak je to super, když prohrajeme, tak jsou k ničemu. Takže klubové statistiky vůbec neřeším.“

Příčina přísunu kanadských bodů do Brabencových statistik? Hraje v prvním útoku s Pucherem a Korhoněm, extraligová lajna. „Trenér nás dal dohromady, měli bychom mančaft táhnout a góly se od nás očekávají. Kdo jiný by je měl dávat než my, co už něco odehráli a můžeme tak předat zkušenosti mladším hráčům. Kluci to tak berou, takže když dostaneme více prostoru my, tak nikdo neremcá. Máme zde jeden společný cíl, ať je to Petr nebo Pavel a prostě se musíme odrazit k lepším výkonům.“

První zápas nezvládli. Poznamená to nějak Kometu v dalším průběhu finále? „Vůbec. V sobotu hrajeme znovu, kdy můžeme stav série srovnat. Prostě jsme prohráli, ale to je jen dílčí výsledek, ne celé série. Ještě je před námi plno zápasů a my chceme jít dál. I pro Ústí je to jen jeden krůček a k úspěchu je třeba mít těch krůčků víc,“ podotýká.

V semifinále po sedmi zápasech zdolali Chomutov, nyní na ně číhá další severočeský celek. Zaznamenal Brabenec nějaké rozdíly mezi druhým a třetím kolem vyřazovacích bojů? „Určitě. Oproti Chomutovu je to s Ústím jiný hokej. Ústí je více hokejovější. Nechci říkat, že byl Chomutov zákeřný, ale jsou víc zarputilí, bojovní. Zatímco Ústí je více kombinačně založené, snaží se hrát hokej. To si myslím, že i nám více vyhovuje, ale paradoxně jsme na to dneska dojeli,“ uzavírá.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže