Tři sezóny po sobě, třikrát změna v mládežnických soutěžích. Ta poslední, která by měla začít platit od sezóny 2009/2010, se zaměří hlavně na juniorské a dorostenecké ligy. Ruku v ruce však dojde i ke změnám v žákovských soutěžích, aby přechod do dorostu byl co možná nejplynulejší. Nejviditelnější změnou bude opětovné zavedení mladšího a staršího dorostu, zrušení 9. tříd a soutěž 1. až 4. tříd bez započítávání bodů.

Po nepříliš úspěšných výsledcích mládežnických reprezentací z posledních let se začalo stále více nahlas mluvit o nevhodnosti současných soutěží v kategorii dorostu a juniorů. Jedním z hlavních problémů bylo to, že hráči, kteří by měli reprezentovat Českou republiku v kategorii do 18 let, byli jako prvoročáci v juniorských týmech často předurčeni do čtvrtých pětek nebo se dokonce do týmů nedokázali prosadit. Přechod z dorostu mezi juniory je poměrně velký skok a hráči, kteří v zápase odehrají nějakých osm střídání tak těžko mohou být oporami reprezentace. Jistě, existují i výjimky. Sedmnáctiletý ústecký junior Ondřej Havlíček se prosadil nejen do reprezentace "18", ale pravidelně nastupoval i za první tým Ústeckých Lvů. Jenže ústecká juniorka má více reprezentantů této kategorie. Za tu slovenskou nastupuje poměrně pravidelně Jozef Kentoš, ale například Jakub Grin nebo František Humpolíček, kteří také nakoukli mezi českou reprezentaci osmnáctiletých, se ve svých mateřských týmech tak často na led nedostávali...

Přeskupení soutěží by tak mohlo tyto problémy odstranit. Rozdělením dorostu na starší a mladší by tito hráči, jako druhoročáci ve starším dorostu, hráli prim ve svých klubech, což by jistě bylo přínosem i pro reprezentaci.

Kategorie juniorů se zúží na dva roky a opět bude platit výjimka tří hráčů do 21 let. Sedmnáctiletí a osmnáctiletí hokejisté budou bojovat ve starším dorostu a mladší dorost vznikne z hráčů ve věku 15 a 16 let, což znamená, že zaniknou 9. třídy. Další otázkou je, jak budou vypadat jednotlivé soutěže. V juniorské extralize by mělo po sezóně 2009/2010 dojít k ráznému zeštíhlení, a to až na 18 mužstev. Pád o ligu níž se tedy bude týkat minimálně čtyř mužstev. V kategorii mladšího dorostu by mělo nejvyšší soutěž hrát celkem 30 mužstev, starší dorostenci pravděpodobně zůstanou u současného počtu.

Co se týče žákovských lig 5. až 8. tříd, tam žádné velké změny nenastanou. Kámen na kameni však nezůstane u těch nejmladších. Zásadní změnou bude, že se nebudou počítat body to tabulek. Soutěž bude rozlosovaná jako obvykle, ale nikde se nebudou uvádět tabulky. Trenéři často hráli jen s hrstkou dětí pouze na výsledky a je potřeba říci, že ve velkém procentu k tomu byli nuceni samotnými rodiči těch "nejlepších". Záměrně zde uvádím uvozovky. Každé dítě prochází trochu jiným vývojem a nezřídka se stává, že ti nejlepší ve 3. nebo 4. třídě už od 7. či 8. na své vrstevníky nestačí. Ti je svým výkonem totiž často dokážou dohnat i předehnat. Na druhou stranu je škoda znechutit hokej někomu, kdo je v této kategorii méně výrazný a nedat mu tak šanci hokejově růst. Smyslem této radikální změny bude zapojit co nejširší okruh hokejového potěru, aby se nestávalo, že od 6. třídy bude mít trenér k dispozici deset dětí.

Doufejme tedy, že tyto zásadní proměny mládežnického hokeje přinesou v brzké době zlepšení nejen na poli mezinárodním, ale že přinesou úspěchy i v samotných klubech.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže