Ústí n./L. - S odstupem přibližně jednoho měsíce, kdy už zklamání z vyřazení v semifinále play off odeznělo, jsme se sešli s generálním manažerem HC Slovan Ústí nad Labem Davidem Šafferem a sportovním manažerem Janem Janderou, abychom je požádali o obšírnější zhodnocení právě uplynulé sezóny. Současně jsme oba požádali, aby fanouškům stručně nastínili výhled na sezónu nadcházející.">

Ústí n./L. - S odstupem přibližně jednoho měsíce, kdy už zklamání z vyřazení v semifinále play off odeznělo, jsme se sešli s generálním manažerem HC Slovan Ústí nad Labem Davidem Šafferem a sportovním manažerem Janem Janderou, abychom je požádali o obšírnější zhodnocení právě uplynulé sezóny. Současně jsme oba požádali, aby fanouškům stručně nastínili výhled na sezónu nadcházející.

Jak byste teď, po uplynutí přibližně měsíce, zhodnotili minulou sezónu?
Šaffer: O play off už bylo řečeno dost, ale nyní s odstupem času lze říci, že cíl daný před sezónou byl splněn. Po 10 letech jsme se opět dokázali dostat do semifinále, takže můžeme hovořit o úspěchu. Na druhou stranu bychom neměli usínat na vavřínech. Z toho tedy v zásadě vyplývá koncepce na příští sezónu. Celkově mohu říci, že 1. liga se stále zkvalitňuje. Osobně mě totiž velmi překvapil sestup Českých Budějovic. Jihlava se po 5 letech vrátila do extraligy a nám nezbývá, než se prát o nejvyšší místa v tabulce právě i s Budějovicemi.
Jandera: Co se týče mého názoru, tak já si myslím, že sezóna dopadla celkem dobře. Bylo tu úplně nové mužstvo, které se tuto sezónu teprve sehrávalo a bylo vlastně otázkou, co s hráči provede nové prostředí. Jestli si zachovají svou výkonnost a jestli se stanou takovými tahouny celého týmu. Řekl bych, že ve většině případů se to povedlo.

Letos opustila 1. ligu hned dvě mužstva. Jihlava vybojovala postup a Prostějov zažil pád do 2. ligy. Jak jste obě mužstva viděli?
Šaffer: Jihlava. To byl takový zakuklenec celé ligy. Oni sami přiznávají, že sezóna byla všelijaká, nicméně u nich došlo k zásadní věci, a to bylo to, že v play off se mužstvo obrovsky semklo. Netrápilo je ve větším množství zranění a hlavně, což je neméně důležité, je to také o patriotismu. Přeci jen mají v kádru stále dost Jihlavanů a ti, když měli šanci vyhrát baráž, dali do toho všechno. A to všechno bylo podpořeno fantastickým výkonem Suchana, kdy se potvrdilo, že play off je hlavně o brankařích. Na druhé straně je Prostějov, což bylo asi letošní největší zklamání. Tam začali před několika lety smělou koncepci. Sehnali slušné hráče, ale podle mě to tam skončilo na financích. Možná i nějaká strnulost ve vedení. Já osobně věřím, že pokud tam učiní správné závěry, za rok se do 1. ligy opět vrátí.

Máte už nějaké konkrétní představy o nadcházející sezóně?
Šaffer: Myslím, že v příští sezóně těch ambiciózních týmů bude podstatně více. Patřit k nim kromě letošních semifinalistů a Budějovic budou minimálně ještě Boleslav, Hradec, Olomouc a Třebíč. V Chomutově navíc došlo k výměně vedení, takže od něj můžeme opět očekávat atak na nejvyšší místa v tabulce. Bude to pro nás velice těžké a po zhodnocení uplynulé sezóny začínáme opět s tím, že si stanovíme cíl dostat se do play off. Divák v Ústí samozřejmě očekává, že minimálně zopakujeme letošní umístění nebo se ještě zlepšíme. Důležité také bylo, že tato sezóna nás vrátila zpět na zem. Řeklo se tu spoustu věcí a jako klub jsme to celou sezónu měli od všech i s posměchem na talíři. Já samozřejmě nikomu neupírám právo na názor, ale český národní sport je závist, pomluva a snaha uškodit. My jsme se z toho už snad poučili a nyní nás čeká jen a jen tvrdá práce.

Letos se vítěz 1. ligy opět probojoval do extraligy. Sledovali jste baráž? Co si o tom myslíte?
Šaffer: Mrzí mne, že valná většina hráčů z extraligy, které se jejich mateřské oddíly rozhodnou vytrejdovat nebo poslat na hostování do 1. ligy, bere toto jako svou potupu. Tím samozřejmě klesá i jejich výkon a myslím, že i to se tady u nás trochu projevilo. Souvisí to také s tím, že 1. liga je oproti extralize dost přehlížená. S tím souvisí i ten fakt, že ten model, který byl vymyšlen a který by měl znesnadňovat postup z 1. ligy už několik let selhává. To si letos budou muset sami zažít i Budějovice. Já osobně jsem přesvědčen, že kdyby tu byl přímý postup a sestup, umožňovalo by to daleko více konkurenční prostředí. Jsem sám velice zvědav, jestli se v této situaci bude letos vůbec otvírat otázka uzavření extraligy.

Je všeobecně známo, že obě mládežnická mužstva po ročním působení sestoupila z extraligy. V čem vidíte hlavní problém?
Šaffer: Mládež v Ústí prožívá porodní bolest. To vyplývá z určité nehomogenity jednotlivých mužstev, z lidí, kteří se kolem mládeže pohybují. Za sebe mohu říci, že poslední rok jsem byl členem Výkonného výboru Občanského sdružení a měl jsem určité představy o fungování. Mám pocit, že ve spoustě věcí jsem nebyl schopen dotáhnout to do vítězného konce. Tzn., že i já se přihlašují ke svému dílu odpovědnosti za sestup dorostu i juniorů. Největší díl vždy ale padne na trenéry a hráče. Byli tu kvalitní hráči, ale prostě to nevyšlo. Pokud se na to ale podíváme i z jiného úhlu, tak naši junioři dosáhli v roli nováčka historicky nejvyššího počtu bodů. S Plzní jsme se prali o udržení až téměř do samého konce soutěže. Tím narážím i na to, že jsme byli upozorněni na určité praktiky a vztahy souvisejícími s lobbingem. Například dohody typu proti tomu ten hráč smí nastoupit a proti jinému ne. Jsme sice stotisícové město, ale na Prahu ani na Plzeň nemáme. Budeme se prostě dál snažit dostat se zpět.
Jandera: Letos se také ukázalo, že tu příliš nefunguje systém sportovních tříd tak, aby produkovaly kvalitní hráče do dorostu a juniorů. Vloni byl ten počet takový, že jsme museli shánět nové hráče odjinud. V tom je, podle mne, právě ten zakopaný pes. To je otázka práce ne roku, ale určitě 3, 4 let, kdy se ten systém nastolí a který potom díky provázanosti živí dorost, juniory a právě i první mužstvo. V tomto ohledu nás i občanské sdružení čeká ještě hodně práce. Nelze to dělat tak, že ve 3. třídě jsou třeba Mistři republiky, ale hrají to jen na 2 lajny a když přijdou do 9. třídy, zbude tam 1 hráč.

Neméně důležitou otázkou jsou sponzoři. Blíží se už doba, kdy se objeví někdo, kdo by dokázal ulehčit městu s rozpočtem klubu?
Šaffer: S výhledem do budoucna rozhodně počítáme my i město Ústí nad Labem s tím, že sem přijde silný a kvalitní generální sponzor. V současnosti tu podmínky pro to, abychom vyhráli baráž a hráli extraligu, nejsou. To říkám na rovinu. Finanční stabilitu a kvalitní zázemí jsme v podstatě odstartovali v uplynulé sezóně. Velice intenzívně hledáme partnera, který ulehčí městu sponzoring. Nicméně mám informaci, že město má zájem si nechat nějakou zlatou rozhodující akcii, která by se měla použit v momentě prodeje ligy, prodeje klubu ap. Nemůžeme, ale ani nechceme živit klub přibližně ze 60% rozpočtu z veřejných financí. Zatím je zde tradice taková, že sponzorské smlouvy se uzavírají na rok. Pro dlouhodobější stabilitu musíme docílit toho, že smlouvy se budou uzavírat na 2, 3 roky, ne-li déle. Ve spolupráci bychom dále chtěli pokračovat s firmou Drinks Union i ostatními dosavadními partnery. Příští týden snad proběhnou nějaká jednání s některými zástupci z průmyslové zóny. Uvidíme. Určité signály jsou tu i o tom, že letos by mohla proběhnout jednání i se Spolchemií, která má údajně zájem podporovat ústecký hokej.

Letos by konečně měla přijít ona toužebně očekávaná rekonstrukce zimního stadionu. Můžete trochu přiblížit co se teď v hale děje a na co se mohou fanoušci už letos těšit?
Šaffer: Plánovaný začátek rekonstrukce stadionu je konec března nebo začátek dubna. Led se už ale rozpouštěl 14. března, takže došlo k určitému předstihu. Já osobně dostávám denně spoustu dotazů a mailů, že se tu nic neděje a jak to chceme všechno stihnout. Musím zdůraznit, že harmonogram prací je dán smlouvou. Pokud by generální dodavatel nakonec termín nestihl, jsou ve smlouvě sankce. Samozřejmě někteří mohou pochybovat, zda by se plnily, ale já si myslím, že město jako investor bude postupovat vcelku striktně. Ještě před koncem března byla kompletně demontována a vyčištěna plocha a je připravena pro začátek prací. Počítám, že letos se stihnou obě dvě plánované fáze. První fáze je ledová plocha, mantinely, střídačky, strojovna, chlazení a zázemí kolem plochy. Druhá fáze jsou sedačky, zázemí pro hráče a kabiny, tak, aby hala měla standardy 21. století. Pokud by zbyly nějaké finance, tak se uvažuje i o koupi světelné kostky se zpětnou projekcí nad ledovou plochu. Další fáze je teprve v návrhu a bude řešena v dalším roce. Jsou v Ústí i hlasy proti tomu, že sem jde nějaká dotace, ale je třeba si uvědomit, že celková rekonstrukce bude stát kolem 50 mil. Kč a že to je jen zlomek ceny rekonstrukce např. Duhové, T-mobile nebo Budvar arény. Je třeba si také uvědomit, že zimní stadion je největší budova v majetku města, 35 let se do ní neinvestovalo a jednou by to stejně muselo přijít.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže