Ú s t í n/L. - Jak trenér slíbil, tak i učinil. Šikovný a rychlý bojovník Lvů má vyřízené střídavé starty do extraligových Pardubic. V prvním utkání v pardubickém dresu, které se hrálo v Liberci, se uvedl velmi dobře. Ovšem rozhovor se samozřejmě točil i okolo skončené základní části první ligy. „Nemůžeme být uspokojení z vyhraných zápasů, ale brát si ponaučení z těch prohraných,“ zamyslel se Špirko po zápase s Mostem.
Po vyhraném zápase s Mostem se k utkání vedle Petra Macháčka vyjádřil i slovenský reprezentant Rastislav Špirko. Opět poukazoval na problémy se zakončením, ty má ostatně ústecký celek delší dobu. „Podařilo se nám neinkasovat, přesto to byl těžký zápas, dlouho jsme se trápili v koncovce, nemohli jsme dát gól. Naštěstí se nám to ve druhé třetině podařilo a zápas jsme zvládli. První gól nám hodně pomohl. Hraje se pak o mnoho lépe, hra se zklidní,“ vystihl průběh zápasu rychlý útočník.

Hlavní téma rozhovoru se ovšem točilo spíše okolo střídavých startů ústecké jedenadvacítky do extraligových Pardubic. „Uvidíme, na jak dlouho to bude. Já doufám, že se to prokombinuje se zápasy Ústí a já budu moct odehrát co nejvíce zápasů tady i v Pardubicích. A zároveň na tom byl dobře fyzicky, nebyl z toho vyřízený,“ zamyslel se Špirko nad úskalím hraní za dva týmy. „Tichá dohoda mezi trenéry byla a je, že budou dbát na to, aby se nestalo, že budu hrát čtyři zápasy za týden. Já se to budu pokoušet skloubit tak, aby byly spokojené obě dvě strany. Teď v prosinci bude v první lize delší přestávka, během které bude extraliga dále pokračovat. Takže tam budu mít prostor o mnoho větší,“ rozhovořil se ústecký forvard o svém prosincovém herním programu, kdy se zřejmě naučí poznávat každý patník na silnici mezi Ústím a Pardubicemi.

V prvním utkání, kdy oblékl dres Pardubic, se uvedl ve velmi dobrém světle. Jeho dva proměněné nájezdy a jedna asistence v Liberci mu zjevně udělaly radost. Narozdíl od domácích fanoušků. Jak se vůbec k druhému nájezdu dostal? „Podíval jsem se na trenéra, ten hledal mezi hráči někoho, koho by zvolil. Nakonec se podíval i na mě, zeptal se mě, jestli chci jít, jestli půjdu. Já jsem kývnul. Jsem nesmírně šťastný, že se mi podařilo oba nájezdy proměnit,“ zářil Špirko ještě několik dní po zápase.

Rychlonohý útočník si stihl všimnout i rozdílnosti kvality soutěží ve městě perníku a městě chemie. A následně se s gustem rozhovořil o přijetí v pardubické kabině. „Zásadní rozdíl je už ve výbavě hráčů, v jejich techničnosti, v celém pojetí hry.

Kluci mě přijali výborně, povzbuzovali mě, což mi dost pomohlo. Přece jen jsem tam pár dní byl a mužstvo už trochu poznal. Nakonec jsem nešel do neznámého prostředí. Znám Rado Somíka, který je také z Martina. Už v Pardubicích poznávám všechny hráče, takže zápas v Liberci pro mě v tomto ohledu nebyl ničím novým,“ stačil se Špirko rychle etablovat v novém prostředí.

Ale zpět ke Slovanu. Skončila základní část, což je dobrá záminka k menšímu hodnocení uplynulých třiceti zápasů. Špirko nebyl proti. Vládne tedy s druhým místem spokojenost? „Určitě. Byly zápasy, které jsme prohráli a ztratili tím zbytečně dost bodů. Podobně ale na druhou stranu byly zápasy, kdy jsme nebyli zrovna lepším mužstvem a ty jsme nakonec vyhráli. Tím se to lehce vykompenzovalo. Myslím, že máme dobrou výchozí pozici do dalších zápasů, do dalších bojů. Ale nejdůležitější bude každopádně play off,“ vzpomněl útočník nejpoužívanější a zároveň nejpravdivější hráčskou mantru.

Nad slunce jasným faktem je, že pokaždé je (nejen) v hokeji co zlepšovat. To samozřejmě ví i Špirko a neopomněl to řádně zdůraznit. „Je co vylepšit, máme prostor jít dál. Pro nějaké uspokojení ze hry není místo. Nemůžeme být uspokojení z vyhraných zápasů, ale brát si ponaučení z těch prohraných. Ve kterých jsme byli i horším mužstvem,“ zdůraznila nakonec jedna z největších hvězd týmu, že je dobré sice hledět kupředu, ale střízlivým pohledem.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže