Ú s t í n/L. - Po dvou nepovedených zápasech mohl ústeckého fanouška pohled na Slovan znovu těšit. Lvi bez vážnějších problémů přehráli lídra soutěže z Havířova. Výraznou postavou žlutomodrých byl nestárnoucí Pavel Janků, který se po zranění pomalu dostává do provozní teploty. „Pokud budeme takhle hrát dál, tak to bude dobrý,“ lakonicky komentuje zápas Janků. Do boje proti šelmám ze Slezska vedl Lvy Rastislav Špirko. „Chtěl bych klukům poděkovat,“ říká.
Doyena ústecké kabiny Pavla Janků výrazná výhra nad Havířovem po dvou předchozích neutěšených výkonech potěšila. „Dnes jsme podali výbornej výkon. Dobře jsme hráli už ve Vrchlabí, akorát nám tam nevyšla jedna třetina. Tenhle výkon jsme proti Havířovu ještě zlepšili. Pokud budeme takhle hrát dál, tak to bude dobrý.“

Panteři přijeli na sever Čech jako lídr tabulky, na ledě však jejich postavení v lize nebylo znát. Domácím nekladli výraznější odpor. „Havířov byl těžkej soupeř. Měli jsme z něho respekt. Ale hráli jsme svojí hru a řekl bych, že jsme Havířov do ničeho nepustili,“ hodnotí zápas Janků.

Proti Havířovu se Slovan zbavil neduhu zpackaných druhých třetin. Před utkáním měli Lvi bilanci prostředních částí hrozivých 0:8. Ústí proti Panterům ve druhé dvacetiminutovce nejen že neinkasovalo, ale zároveň navýšilo svůj náskok. „Bavili jsme se o tom. Náš problém byl v tom, že jsme vždycky trochu polevili a soupeř se dostal na koně. Dnes jsme si to pohlídali a věřím, že to takhle bude pokračovat.“

K důležitému vítězství přispěl nejzkušenější hráč Lvů dvěma body. Pro Janků to byl ve třetím zápase po zranění první zápis. „Jsem za to strašně rád, protože jsem to potřeboval. Těší mě hlavně, že to pomohlo týmu,“ nezapomene připomenout týmový duch rodák ze Šumperka.

Janků sám načal střelecký účet zápasu. V mlýnici před brankou nastavil hokejku tím správným směrem a šikovnou tečí usměrnil nahození Kloboučka do sítě. „Tečí jsem dal za kariéru jen pár gólů. Není to moje typický zakončení. Byla to spíš náhoda, trenér nás nabádal, abychom chodili do brány a mně se to povedlo. Jsem rád za každý gól.“

Janků brázdil led ve trojici s Pazourkem a Novákem. Lajna zkušených byla u dvou gólů, na třetí branku Lvů dosáhl po ráně Janků od modré rovněž tečí Pazourek. Osvědčené duo se začíná pomalu připomínat i letošní sezonu. „S Davidem jsem hrál loni i předloni. Rozumíme si a na ledě o sobě víme. Máme stejný hokejový myšlení. Uvidíme, co trenéři vymyslí příště. Chtěli bysme spolu hrát i dál,“ přeje si bývalý reprezentant.

V příštím kole se Lvi vydají potvrdit dobrý výkon proti Panterům do Jihlavy, která je zatím o dva body před Slovanem. „V Jihlavě se budeme držet své hry. Máme výborně propracovanej systém, a když se nám daří ho dodržovat, tak to přináší úspěch. Doufám, že uděláme nějakou šňůru vítězství, kterou potřebujeme.“

Výkon proti Havířovu dal zapomenout na ostudný výprask od Chomutova. Ten se však od exhibiční výhry na půdě Slovanu hledá. V Mostě prohrál podruhé za sebou. „Radost máme, ale spíš se soustředíme na sebe. Chomutov hrál u nás fantasticky. Kdyby se mu takhle dařilo hrát celou sezonu, tak bude obrovskej favorit. Ale já tomu nevěřím. Sezona je dlouhá a v polovině to může bejt naopak,“ míní Janků.

Cennou výhru po dvou nepovedených mačích si pochvaloval i slovenský legionář Rastislav Špirko. „Dva zápasy za sebou jsme nevyhráli. Proti Havířovu jsme se snažili hrát celých 60 minut a nepolevit. Minulé zápasy se nám dařil hrát náš hokej jen první třetinu, pak jsme začali vymýšlet a přestali jsme hrát. Potom jsme vždycky inkasovali. Tenhle zápas byl důležitý, abysme tohle protrhli. A to se nám povedlo,“ raduje se Špirko.

Že Havířov přijel do Ústí hájit pozici lídra soutěže, mohlo mnohé překvapit. První příčky měli podle předpokladů okupovat úplně jiné celky. Špirko však postavení v tabulce na úvod sezony nepřeceňuje. „Je začátek sezony. Každé mužstvo má hodně sil, ale tabulka se bude krystalizovat až za pár týdnů. Mužstva se dostanou do formy postupně. Myslím, že v polovině sezony ta tabulka bude vypadat úplně jinak.“

Proti Havířovu zdobilo hruď slovenského štírka kapitánské „C“, jež převzal od indisponovaného Jana Čalouna. „Dozvěděli jsme se to na poradě před zápasem. Honza Čaloun nemohl nastoupit, tak trenéři určili jako kapitána mě. Chtěl bych klukům poděkovat, že mi v téhle situaci pomohli a že jsme to dotáhli do vítězného konce,“ vzkazuje do ústecké kabiny odchovanec z Martina.

Z pozice vůdce lví smečky si Špirko velkou hlavu nedělal. „Bral jsem to, jak to je. Je to větší zodpovědnost, snažíte se jít příkladem celému mužstvu. Když je vidět, že bojujete a hrajete naplno, tak to ostatní strhne.“

Roli kapitána splnil dravý centr příkladně, když završil střelecké snažení domácích. Špirko stál na konci brilantní akce, kterou rozehráli mladíčci z jeho pětky. „Byla to výborně založená akce obránci. Robin Hanzl to dostal na pravou stranu, pak výborně počkal na druhý sled, kam mu najel Havlíček, ten mi to vrátil před prázdnou branku a tam nebylo co řešit. Byla to výborně sehraná akce celé pětky,“ chválí spolubojovníky z lajny zaskakující kapitán.

Právě duo juniorů Hanzl-Havlíček bylo dalším příjemným aspektem ústeckého výkonu. Mladíčci se na ledě neztratili, byli zdravě drzí, nebáli se osobních soubojů a vše podtrhli „loženkou“ svému kapitánovi. „Jsou to moc šikovný kluci. Pokud na sobě budou pracovat, můžou to dotáhnout daleko. Hrálo se mi s nimi moc dobře. Doufám, že jim to takhle půjde i dál.“

Drobným kazem na lvím snažení byl obdržený gól pět minut před koncem zápasu. Nula na kontě by Dušana Salfického po brankářsky ne zcela vydařených utkáních s Chomutovem a Vrchlabím bezesporu potěšila. Stejně jako následná svačinka jeho spoluhráče. „Možná jsem to zakřiknul na střídačce, kdy jsem říkal, abychom Salfovi pomohli k nule. Každého brankáře potěší, když vychytá nulu. Bohužel se to nepovedlo, snad mu pomůžeme příští zápas,“ přislíbil Špirko.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ú s t í n/L. - Do Ústí nad Labem zavítal soupeř ze Slaného. První zápas vyhrálo Slaný vysoko 11:1. Domácím se však povedlo vytvořit tří brankový náskok, ale hosté jej v závěru během krátké chvíle smazali a v prodloužení vstřelili vítěznou branku. Deváťáci Slovanu tak berou z utkání pouze bod. Poslední zápas nadstavby čeká naše deváťáky v neděli proti Litoměřicím, kdy půjde o přímý souboj o druhé místo, které by nám zajistilo účast v závěrečném play-off o účast v extralize.

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže