B r n o - První třetina vyrovnaný boj, druhá třetina v režii Komety, třetí třetina rychlý kontr Ústí a vabank v prodloužení, který vyšel lépe hostům. Mnoho zvratů mohli vidět diváci ve 2. kole první ligy mezi Kometou a Ústím nad Labem. Zápas nakonec skončil lépe pro Ústecké Lvy, kteří si z Brna odvezli cenné dva body. K průběhu zápasu se vyjádřili trenéři Lukeš s Hořavou, za hráče pak David Švagrovský a Dušan Salfický.

Mužstvo se na konci zápasu semklo, pochválil své hráče Miloslav Hořava

Po zápase rozmlouval mezi kabinami se svým kolegou Janem Votrubou a s úsměvem přijal gratulaci generálního manažera Roberta Kysely. Ústecký trenér Miloslav Hořava měl důvod ke spokojenosti po právě skončeném zápase v Brně.

Se zápasovým hodnocením začal takto: „Já myslím, že to byl velice dobrý zápas. Brno je obrovský favorit na postup, protože ne náhodou vyhrálo Tipsport Cup, který je těžký (důrazně). Neskutečně těžký. My jsme rádi, že se nám to dneska podařilo, ten náš první gól byl šťastný. My jsme byli dneska šťastnější,“ poukázal na kvality Brněnských a cennost dvou bodů.

Průběh zápasu byl velice vyrovnaný, což potvrzovali všichni zúčastnění aktéři: „Brno nás tlačilo, bylo aktivnější. Ale Dušan Salfický zachytal výborně a pak se naše mužstvo semklo, dali jsme rychlé šťastné góly a otočili zápas. Utkání ale bylo vyrovnané, trochu se to střídalo, akorát Brno bylo trochu sehranější.“

Jestli byla první utkání poznamenána nervozitou a počáteční nerozehraností, trenér odpověděl: „Asi ano, ta první dvě utkání jsou vždycky těžká.“ A k rychlým dvěma brankám ve třetí třetině, které se daly připsat slabší koncentraci hráčů Komety, dodal: „Nemyslím si. Kometa má zkušené hráče. Ale to není otázka pro mě, to se zeptejte domácích.“

Chyběla nám větší agresivita, nelíbilo se Viktoru Lukešovi

Asistent hlavního trenéra, Viktor Lukeš, k zápasu řekl své: „Začali jsme nervózně, ale to bylo z obou stran. Z naší strany bylo v první třetině trochu víc nervozity, ale pak jsme se uklidnili, ve druhé třetině jsme se dostali do vedení 2:0. Tam dal Michal Černý nádherný gól z trestného střílení. Ale bylo nám to ´houby platné´, protože hokej je hra chyb a my jsme v té rozhodující části, v poslední třetině, udělali více chyb jako soupeř a ztratili jsme body,“ zklamaně pokrčil rameny.

Stejně jako trenér Hořava si ale nemyslí, že by hráči Komety na začátku třetí třetiny ústecké Lvy podcenili: „Neřekl bych. Tam jsme udělali chybu v oslabení, nevyhodili jsme puk a dostali jsme gól, začali jsme se trochu klepat, pak tam padl další.“

V závěru zápasu však Kometa mohla vedení vrátit do svých rukou, ale po několika šancích se tak nestalo: „My jsme to nakonec stáhli na tři lajny, vrátili jsme se ke konci do zápasu do hry, měli jsme šance, ale holt jsme netrefili branku. Byly to takové pološance.“ Z nepovedeného utkání však není potřeba dělat unáhlené závěry: „Je to začátek, každá porážka mrzí, není z toho třeba dělat tragédii, my se z toho musíme poučit, sezóna bude dlouhá a my nesmíme dělat takové chyby v obraně.“

Trenéři Komety u domácích hráčů postrádali větší nasazení: „Chyběla tomu ještě agresivita. Měli jsme opticky navrch, ale ty hráče jsme nedohrávali. V té druhé třetině se to zlepšilo, ale bohužel rozhodla třetí třetina. Hokej se hraje 60 minut.“

Zápas Komety s Ústím byl sice teprve druhý pro oba celky, ale už teď se dá zařadit mezi klíčové. Obě strany si dobře uvědomují sílu soupeře a přívlastek “spolufavorit ligy“. K tomu trenér Lukeš dodal: „My ty hráče známe z působení v Litvínově, nebo když hráli extraligu, tak jsme je sledovali. Mají tam zkušené hráče, ale také ty mladé Slováky. Takže žádné překvapení pro nás.“

David Švagrovský: Měli jsme to dobře rozehrané

Prvním střelcem zápasu se stal David Švagrovský, ale ani on nemohl být s konečným resumé spokojen. Především ho zlobil nástup hráčů do poslední třetiny, který označil stejně jako ostatní za zlomový v zápase: „Já myslím, že jsme přestali hrát. Jedna třetina a my jsme si mysleli, že už to zvládneme. Oni pak dali dva góly z ničeho a najednou jich byl plný led,“ pokrčil nechápavě rameny. Utkání tedy podle něj rozhodli první tři minuty ve třetí třetině: „Asi určitě. Pak jsme se zase od té desáté minuty zvedli a měli šance, ale doplatili jsme na naše chyby. Škoda, měli jsme to dobře rozehrané.“ Závěr zápasu byl ale vabank: „My jsme chtěli druhý bod, měli jsme šance, ale oni jednou ujeli a dali z toho rozhodující gól,“ opět ukončil svůj názor s nespokojeným zakroucením hlavy.

K předzápasové nervozitě se v premiérovém utkání v nové sezóně na domácím kluzišti vyjádřil takto: „Asi jsme byli trochu nervózní, je to začátek sezóny, první zápas doma. Ale kádr máme zkušený a nějak přehnaně nervózní jsme nebyli. Bylo to opatrné z obou stran,“ dodal.

Sílu Ústí nad Labem si uvědomovali všichni hráči na ledě a potvrdil to také robustní útočník: „Tady ten tým hrál extraligu, je tam taky spousta zkušených hráčů, bude to s nimi a dalšími určitě velký boj a dlouhá sezóna,“ naznačil tím, že hráče čeká dlouhá a velice těžká cesta.

Zápas jsme zvádli dobře takticky, radoval se Dušan Salfický

Asi nejlépe naladěným hráčem byl po zápase Dušan Salfický. Zkušený brankář, mistr světa i české extraligy, rozdal po zápase spoustu podpisů. Při hodnocení zápasu ovšem stejně jako trenér Hořava poukázal na velkou sílu brněnského týmu a šťastnou koncovku pro jeho tým: „Myslím, že Kometě se docela podařil úvod, ale my jsme se bránili hodně dobře takticky. Kluky jsem po první třetině chválil, protože tam bylo málo střel a neměl jsem žádný těžký zákrok. První třetinu jsme přežili, pak v té druhé padaly góly, kde si myslím, že jsem i mohl chytit něco navíc. Třeba to trestné střílení,“ a uznal, že Michal Černý provedl svůj blafák opravdu parádně.

Druhá třetina jasně patřila domácím a jemu mohlo být v brance ještě hůř. Ale nestalo se tak: „Ale zaplaťpánbůh, že nás vrátilo do hry, když jsme měli na konci druhé třetiny dvě nebo tři přesilovky a dostali jsme se trochu do hry,“ oddechl si, že nápor Komety nepřinesl více branek pro domácí tým. O přestávce před rozhodujícím okamžikem to pak vypadalo v kabině Lvů následovně: „My jsme si po druhé třetině řekli, že nemáme co ztratit a že musíme hrát dopředu. Pak nám tam padly dvě ´haluze´ a bylo to 2:2. Obě mužstva se pak snažila hrát dost na jistotu, ale závěr patřil zase Kometě,“ což ovšem neznamenalo, že Kometa zápas dovede do vítězného konce.

Prodloužení se hrálo nahoru, dolů a i tam bylo Brno blízko gólu: „Na začátku mělo Brno gólovku, tam o půl metru netrefili prázdnou branku, ale z protiútoku se tam dostal náš obránce a rozhodl. Celý zápas jsme hráli, nechci říct ustrašeně, ale nakonec se tam dostal obránce sám před branku a prostřelil Sašu (Hyláka). Byli jsme šťastnější dneska.“

Stejně jako všichni ostatní označili rozhodující moment zápasu začátek třetí části: „Asi jim trochu klesla koncentrace po vedení 2:0 a nám tam padly šťastné góly.“

Mezi přípravnými zápasy a ostrým ligovým zápasem mezi favority na postup však velký rozdíl neviděl: „Já si myslím, že jsme nebyli nějak nervózní. Sice máme nějaké mladé kluky, ale spíše ostřílené hráče. A v přípravě jsme hráli dost s extraligovými týmy a tohle se vlastně dalo srovnat, takže moc rozdíl od přípravy tam nebyl. Akorát asi v té atmosféře trochu tady v Brně,“ uznal kvality jak brněnského mužstva, tak divácké kulisy.

Trenéři Hořava s Votrubou stanovili předzápasovou taktiku, která se jim nakonec vyplatila: „My jsme měli taktiku hrát hlavně disciplinovaně, nedělat chyby v obraně, protože jsme čekali nápor domácích na začátku. Hlavně hrát jednoduše a přečkat ten úvodní tlak. Oni pak vedli 2:0 a hodně nás tlačili, ale jak jsem říkal, odehráli jsme to dobře takticky a pak se nám to povedlo šťastně otočit. Povedený zápas,“ ukončil své pozápasové hodnocení Dušan Salický.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ú s t í n/L. - Do Ústí nad Labem zavítal soupeř ze Slaného. První zápas vyhrálo Slaný vysoko 11:1. Domácím se však povedlo vytvořit tří brankový náskok, ale hosté jej v závěru během krátké chvíle smazali a v prodloužení vstřelili vítěznou branku. Deváťáci Slovanu tak berou z utkání pouze bod. Poslední zápas nadstavby čeká naše deváťáky v neděli proti Litoměřicím, kdy půjde o přímý souboj o druhé místo, které by nám zajistilo účast v závěrečném play-off o účast v extralize.

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže