Ú s t í n/L. - Loni jsme touto dobou pyšně sestavili seriál novodobé historie ústeckého hokeje, který mapoval cestu Slovanu ze dna druhé ligy až do extraligy. Rok poté přidáme další kapitoly. Už méně radostné. Chronologicky se vrátíme do uplynulých dvanácti měsíců a připomeneme běh věcí, jež zahýbaly ústeckou Zlatopramen arénou. Připomeneme nejkrásnější (extraligovou) a zároveň nejtrpčí (sestupovou) sezonu v dějinách hokejového klubu.

Část 1. Přípravy

Celé prázdniny v roce 2007 se Ústečané těšili na září. Ne proto, že začne škola, ale proto že ve městě se poprvé v historii (vyjma povalečných duelů Dukly Litoměřice) budou odehrávat líté boje nejvyšší domácí hokejové soutěže. Hokej se ve městě stal bezkonkurenční jedničkou. Téma hry na ledě s černým pukem častokrát probírali lidé nejen v pohostinstvích u půllitru piva. Slýchávali je cestující v trolejbusech, bavili se o nich lidé v práci.
Už oslavy postupu na Mírovém náměstí mnozí označovali za malé ústecké Nagano. A malou předehrou extraligové premiéře byl po letech obnovený letní pohár. O kvalitní soupeře do přípravy bylo postaráno.
Do víru oslav zapadlo i reprezentační utkání, které na konci srpna odstartovalo výběru svazového kouče Hadamczika sezonu právě ve městě na Labi soubojem s týmem Německa.
V červnu dostala extraliga definitivní podobu. Byl vyloučen lichý, patnáctý účastník Vsetín. Valašský klub nesplnil podmínky Asociace profesionálních klubů (APK), která soutěž řídí. Rozhodnutí nezměnila ani srpnová arbitráž.
Ještě předtím však management ústeckého klubu slavnostně představil největší posilu. Jana Čalouna, ústeckého rodáka, který se mezi elitu prosadil v nedalekém Litvínově. Svou neomylnou muškou si vystřílel nominaci na olympiádu do Nagana 1998, odehrál skvělé zápasy v NHL a famózní sezony ve Finsku. Čaloun měl být osobou, která bude lákat na hokej v Ústí. Bohužel jeho zranění na konci srpna jakoby předurčilo celou sezonu (ale o tom o něco později).

Ihned po konci postupové sezony se horečně začaly shánět posily pro doplnění kádru extraligového nováčka. Postupně se k týmu připojily zajímavé tváře. Jmenujme: František Mrázek (z Pardubic), Adam Šaffer (Plzeň), Jiří Hašek (Třinec), Martin Vágner (Pardubice), Andrej Novotný (Zlín), Rastislav Špirko (Vsetín), Petr Míka, Jakub Evan nebo Andrej Nedorost.
Tým však hned po sezoně opustily dvě stěžejní figury. Ofenzivní bek Jakub Grof, který se se svým stylem prosadil v Karlových Varech a vydatně jim pomohl až do extraligového finále. V něm se zase významnou měrou na zisku extraligovém titulu pro Slavii Praha podílel Tomáš Micka, jenž se stal během svého krátkého angažmá v Ústí doslova fanouškovskou modlou. Dokonce si zahrál v reprezentaci. O rok dříve než mu předpověděl David Šaffer poté, co Micka Ústí jako král opouštěl.
Hlavním koučem zůstal Vladimír Evan, který kormidlo převzal po Pavlu Hynkovi v závěru základní části postupové sezony. A po dvou týdnech přípravy už kádr zužoval. Vyřadil bratry Kudrnovi, služebně nejstaršího Jiřího, který v Ústí odehrál čtyři sezony, i jeho bratra, obránce Jana. Mladí Suchánek a Přeučil budou nastupovat formou střídavého startu v Mostě resp. ve Vrchlabí. Dlouhodoběji mimo hru kvůli potížím s ramenem by měl být jen mladý ústecký odchovanec Jan Kloz, objev posledních sezon.

Tip sport cup

Ještě před startem letního poháru s názvem Tip sport cup se Ústečané dvakrát představili domácímu natěšenému publiku. Rozehráli se s prvoligovým nováčkem z Mostu, kterému Ladislav Slížek nasázel hattrick. Pohříchu mu střelecký úspěch nepomohl protlačit se do extraligového kádru. Prvně se představil Jan Čaloun. Ve forvardu s Róbertem Liščákem a Františkem Mrázkem.
Lvi odehráli v poháru kvalitní mače. Pětkrát i výsledkově poměrně vyrovnané, i když dokázali jen jediný přetavit ve výhru. Překvapivě vydolovali tři body na Spartě. Mimo domácí porážku s Pardubicemi po prodloužení už žádný jiný bodík ale získat nedokázali. V těžké skupině C obsadili poslední čtvrté místo. Ale třeba později mistrovská Slavia získala ve skupině B dokonce o bod méně. Celkový pohárový vítěz Pardubice pak zase v extralize totálně selhaly. Naproti tomu Karlovy Vary se probojovaly do finále jak poháru, tak i extraligy.
Ústečtí totálně vyhořeli jen v posledním duelu. Doma jim nafackoval Liberec. „První třetina proti Tygrům byla v poháru z naší strany nejhorší,“ věděl kouč Vladimír Evan.

Výsledky v Tip sport cupu:

Liberec – Ústí 3:2 (za Ústí: Ficenc (Šaffer), Heřman (Antoš)).
Ústí – Sparta 2:3 (za Ústí: Mrázek (Čaloun), Janků (Pazourek)).
Ústí – Pardubice 3:4 sn (za Ústí: Janků (Pazourek), 30. Klimt (Martinec), 54. Hořava (Čaloun)).
Pardubice – Ústí 2:0.
Sparta – Ústí 1:2 (za Ústí: Vomela (Pazourek), 16. Čaloun (Novotný)).
Ústí – Liberec 0:6.

Tabulka
1. Bílí Tygři Liberec 6 3 1 0 1 1 22:11 12
2. HC Moeller Pardubice 6 3 1 0 1 1 16:13 12
3. HC Sparta Praha 6 2 1 0 0 3 15:19 8
4. HC Slovan Ústečtí Lvi 6 1 0 0 1 4 9:19 4

Finiš přípravy

Po poháru čekali Lvy ještě čtyři přípravné duely. V posledních třech neprohráli a napěchovali optimismus do řad fanoušků. S Litvínovem i na Kladně navíc nedostali ani branku.
Co však bylo horší a možná se ukázalo jako jeden z významných zlomů sezony a jejího konečného nezdaru, bylo zranění Jana Čalouna v předposledním zápase přípravy. Ústecký kanonýr si vážně pochroumal rameno a až do Vánoc byl mimo hru. Rozpadla se celá útočná trojka. Liščák ani Mrázek se během sezony již nechytli. První ze jmenovaných se vrátil v průběhu podzimu na Slovensko, Mrázek postupně i vypadl ze sestavy. Přitom právě v přípravě po boku Čalouna se jevil velmi sympaticky. Hýřil dravými průniky…
Zúžení kádru ještě postihlo forvarda Slížka a obránce Vomelu
Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ú s t í n/L. - Do Ústí nad Labem zavítal soupeř ze Slaného. První zápas vyhrálo Slaný vysoko 11:1. Domácím se však povedlo vytvořit tří brankový náskok, ale hosté jej v závěru během krátké chvíle smazali a v prodloužení vstřelili vítěznou branku. Deváťáci Slovanu tak berou z utkání pouze bod. Poslední zápas nadstavby čeká naše deváťáky v neděli proti Litoměřicím, kdy půjde o přímý souboj o druhé místo, které by nám zajistilo účast v závěrečném play-off o účast v extralize.

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže