Ú s t í n/L. - V klubu nezastává žádnou oficiální funkci. Přesto když jde na ledě do tuhého, oči příznivců ústeckého Slovanu se často obrací právě k němu. Se svými věrnými z kotle dokáže Miroslav Stojčenko ze Lvů vydolovat poslední zbytky sil. Těsně předtím, než se v sobotu večer s jádrem fanklubu Lion Patriots jal v jedné z ústeckých restaurací rozhánět sestupové chmury, požádal jsem ho o pár slov k právě skončené baráži. „Základ Lion Patriots zůstane a bude dál podporovat klub," říká odhodlaně předseda fanklubu zvaný Tepličák.
Sestup jsem si začal připouštět po prvním zápase v Boleslavi

První otázka se nabízí sama. Popiš mi své bezprostřední pocity po baráži.
Zklamání, smutek, rozčarování. Ale dá se říct, že to nejhorší jsem si prožil ve čtvrtek v Boleslavi. Teď už zbývá jen to překonat.

Připouštěl sis vůbec možnost, že se Slovan neudrží?
Před baráží rozhodně ne. Začal jsem si to připouštět po prvním zápase v Boleslavi. Viděl jsem, že něco je špatně, že v mužstvu se něco děje a že to nemusí dopadnout vůbec dobře.

První zlom podle mnohých přišel mezi prvním a druhým zápasem. Vidíš to také tak?
Jak vypadal první zápas, všichni víme. Boleslav jsme přejeli 4:0. V druhém utkání to byl obrat o sto procent. Já tvrdím, že takový obrat není normální. Něco se prostě muselo stát a nikdo dodnes neví co.

Kdy jsi byl během baráže s hrou Ústí spokojený?
Bylo to v prvním zápase a v druhém zápase v Boleslavi od poloviny druhý třetiny. O to to bylo horší, že tam jsme to ještě mohli zlomit. Ale v tom prodloužení to zase byla marnost. Už v ten moment na mě přišly nejhorší pocity v baráži, pak už jsem moc nevěřil.

Pro fanoušky byl nejhorší ten pocit bezmoci

Jak se fandí v baráži, v které se dramaticky změnila hra mužstva a sedm hráčů bylo před posledním utkáním odesláno na dovolenou?
Nejhorší bylo, že člověk nevěděl, na čem je. Vynořila se spousta teorií, že je tam nějaká špína, ale kde nebo z jaký strany, nikdo nevěděl. Nejhorší byla ta bezmoc. Můžeme se snažit sebevíc podporovat svůj klub a fandit, ale ten pocit, že s tím jinak nic neuděláme, byl hroznej.

Nicméně, podpora skalních fanoušků byla až na poslední zápas stoprocentní.
Na účasti skalních v baráži se nic nezměnilo. Byli jak doma, tak venku. Menší zájem o lístky na výjezdy rozhodně nebyl. Tímto bych chtěl také poděkovat vedení klubu, které nám v tomto moc pomohlo.

Jak fanoušci vlastně přijali zprávu, že se před rozhodujícím zápasem odstavilo sedm hráčů základní sestavy?
Já to řeknu upřímně. Já postrádám jasný vyjádření, co se doopravdy stalo. Vedení bylo v tomto liknavý. Dle mého to oficiální vyjádření nebylo adekvátní. Odchod těch hráčů jsem vnímal rozporuplně. To se pak odrazilo v tom, co se dělo při posledním zápase. Chtěli jsme dát najevo, že nesouhlasíme s tím, co se u nás děje. Já přiznám na rovinu, že ty vypálené světlice, které skončily na ledě, jsem schvaloval. Byl to způsob, jak vyjádřit, že se nám nelíbí, jakým způsobem baráž probíhá. My se snažíme profilovat jako slušný fanoušci, ale už to nešlo jinak.

Skutečně nebyla chyba zaházet ledovou plochu vypálenými světlicemi?
Podle mě ne. Už jsme nevěděli, jak vyjádřit, že podle našeho názoru baráž neprobíhá regulérním způsobem.

Fanoušky i odborníky nejvíce překvapilo odstavení Pavla Janků a Václava Nováka. Bylo to u tebe stejné?
To mě také zarazilo. A to je přesně věc, ve který tápu. Já nejsem schopnej říct, jestli byla chyba v hráčích nebo někde jinde. Zrovna u těchle dvou hráčů mě to šokovalo. Nevím, kde je pravda.

Za klubem budu stát vždycky

A není to nakonec všechno tak, že Mladá Boleslav byla prostě lepší a Slovan přehrála?
Ne, podle mýho názoru určitě ne.

Během posledního zápasu jste několikrát skandovali „Šaffer ven.“ Rozhodně jsem to chápal, ale na druhou stranu jsem přesvědčený, že David udělal všechno, co bylo v jeho silách.
S tím bych hrozně rád souhlasil. Já jsem ale v situaci zmatenýho ústeckýho fanouška, který neví, co se děje s jeho klubem. David Šaffer bezesporu odvedl pro ústecký hokej spousty skvělý práce. K nám fanouškům se vždy choval skvěle, ať už to byly finanční příspěvky nebo podpora našich výjezdů. Teď ale cejtim, že si nejsem jistej, jestli můžu Davidovi věřit jako dřív. Ale jestli se s Davidem budu moct osobně setkat a on mi přímo řekne, že udělal všechno, co mohl, a že to jinak nešlo, budu mu věřit.

Tvůj vztah ke klubu se, předpokládám, nemění.
Za klubem budu stát vždycky. Já jsem tu už pár vedení zažil a řeknu k tomu tohle. Vedení se střídá, ale klub zůstává.

Sezona v extralize rozhodně stála za to

Věřil si před sobotním zápasem v obrat série?
Jako skalní fanoušek bych to neměl říkat, ale už jsem moc nevěřil. Z větší části jsem počítal s tím, že je to v háji.

Porážka 1:7 musela být pro fanouška skutečný očistec, že?
Snášel jsem to strašně špatně. Byl jsem tak znechucenej, že jsem přestal fandit a hlavně jsem se ptal sám sebe, co se stalo a jak to bude dál.

Už jsme o tom spolu mluvili před baráží, ale Slovan je teď skutečně zpátky v 1. lize. Může se tým dál spoléhat na podporu kotelníků?
Já na Slovan budu chodit dál, budu mu fandit a budu ho podporovat. Nic se nezmění. Nemůžu se zaručit za všechny skalní, ale ten základ rozhodně zůstane.

Stála ta jedna sezona v extralize za to?
Rozhodně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže