Jan Čaloun, který nechyběl u žádného z Krajčiho zářezů. „Vyhovujeme si, snad to tak půjde dál," přeje si Čaloun.">
Ú s t í n/L. - Forvard Róbert Krajči se ke lví smečce připojil koncem ledna. V dosavadních sedmnácti utkáních mířil přesně jen dvakrát. První duel baráže však znamenal pro Krajčiho doslova střeleckou explozi, slovenský forvard skóroval hned třikrát. „Kluci odvedli skvělou práci," chválí spoluhráče z útoku Krajči. Jedním z nich je i Jan Čaloun, který nechyběl u žádného z Krajčiho zářezů. „Vyhovujeme si, snad to tak půjde dál," přeje si Čaloun.
První třetinu úvodního barážového střetnutí odehrály oba celky obezřetně. Domácí byli ale trpěliví a v samém závěru první části jim zajistil výhodu úvodní branky Róbert Krajči. „První zápas je vždycky těžkej. Čekali jsme, že na nás Boleslav vlítne. Chtěli jsme hrát zodpovědně a čekat, co Boleslav vymyslí. Bylo tam hodně faulů. Důležitý bylo, že na konci první třetiny nám to tam v přesilovce spadlo. Kluci odvedli skvělou práci, byl to důležitej gól do šatny.“

Krajči se však s jediným střeleckým zápisem nespokojil. V dalším průběhu utkání se trefil ještě dvakrát a sám tak prakticky rozhodl o první výhře pro žlutomodré. „Při první brance jsem viděl, že brankář klečí, tak sem to zkusil na lapačku a spadlo to tam. Při druhým gólu jsem měl trochu štěstí, sklouzlo mi to z hole, ale naštěstí jsem se trefil. Při třetím gólu dobře vystřelil Zemánek, Čali mi to přiťukl, takže pak nebyl problém to dorazit. Za ty moje góly patří díky celý lajně, je to jejich zásluha. Jsem rád, že mi to tam padlo,“ libuje si posila ze Žiliny.

Chvilku před třetí brankou však Krajči na hattrick nevypadal. V útočném pásmu ho sestřelil jeden z beků hostí a slovenský štírek se dlouho zvedal z ledu. „Šel jsem před branku clonit brankářovi, ale dostal jsem krosček do krku, takže to docela zabolelo. V takových zápasech se hraje tvrdě, ale jsem na to zvyklej.“

Podobně skvostný večer si Krajči prožil na českém ledu poprvé. „Na Slovensku už jsem hattrick dal, ale v Čechách to byl můj první. Včera přijel můj táta a přinesl mi štěstí, takže jsem rád, že góly můžu věnovat jemu,“ usmívá se dubnický odchovanec.

Slovenský forvard tedy nasměroval svůj celek k první důležité výhře série. Před nedělním utkáním tak zafoukal Lvům do plachet pořádný vichr. „Nic víc jsem si nemohl přát. Kluci zahráli super, nedostali jsme gól, Bingo zachytal a už se těšíme na další zápas.“

Úvodní barážový duel s Boleslaví znamenal pro Lvy mimo jiné první ostrý start po dlouhé době. Pohlížíme-li na play-out jako na lepší přípravu, Ústí čekalo na zápas podobného kalibru sedm týdnů. Na baráž se těšil i Jan Čaloun. „Bylo to trochu zdlouhavý, protože motivovat se na zápasy ke konci play-out nebylo moc příjemný. O to víc si to teď užíváme, hraje se o hodně a má to zase pořádnej náboj.“

Stěžejní úlohu v prvním zápase o záchranu sehrála právě Čalounova lajna. Zařídila tři ze čtyř gólů domácích. „Já jsem šťastnej za vítězství a je jedno, kdo střílel góly. Jsem rád, že se nám daří. Strašně si ceníme prvního vítězství, ale série teprve začala a bude ještě těžká,“ ví Čaloun.

Útok Čaloun-Nedorost-Krajči se zformoval až v samotné přípravě na baráž. Přesto si toto trio na ledě maximálně vyšlo vstříc a doslova si podmanilo obranu hostí. „Nás dali dohromady tejden před baráží. Jsme tři rozdílné typy hráčů, ale plno věcí jsme si domluvili a vyhovujeme si. Doufám, že to tak bude pokračovat dál,“ věří ústecký rodák.

O pomyslnou korunu střelce večera se hattrickem přihlásil Krajči, vyhlášený sniper Čaloun do černého nezamířil ani jednou. Ústecký odchovanec se však našel jako nahrávač, Krajčimu dvakrát asistoval. „Dneska jsme si trošku vyměnili role, branky se spíš čekají ode mě. Já jsem rád, že dal hattrick, že jsme vyhráli zápas a to je moc důležitý.“

Dvacet minut se obě mužstva přísně držela taktiky, nikdo nechtěl chybovat. Ústí nalomilo sebevědomí Boleslavi až patnáct sekund před první sirénou Krajčiho brankou z přesilovky. „Já bych neřekl, že to bylo o vyčkávání. Spíš tam šlo o nervozitu, protože se hraje o hodně. Mužstva čekala, co se bude dít. Z nás to spadlo po prvním gólu na konci první třetiny. Pak to bylo cejtit i o pauze v kabině, kdy se atmosféra uvolnila. Když jsme přidali druhou branku, tak jsme zápas začali úplně kontrolovat,“ ohlíží se za utkáním olympijský vítěz z Nagana.

Mladá Boleslav v první řadě předváděla úpornou a tvrdou hru. Pokud měli Středočeši nějaký recept na ústecké hráče, tak to byla především tvrdost. „My jsme to čekali. Určitě to nebude mužstvo, který bude odevzdaný a řekne, tady máte zpátky extraligu. Boleslav bude bojovat až do konce série, ale to budeme i my.“

Za první vítězství vděčí Slovan hlavně důrazu před oběma brankami. Ústí dominovalo nejen před Šindelářem, ale zároveň střežilo Petra Přikryla jako ten nejcennější klenot. Boleslav se na dostřel ústecké branky dostala minimálně. „Nehrajeme na krásu, hrajeme o extraligu. Nechceme ji ztratit. Všichni budeme padat do ran, všichni budeme bránit Přikryla, aby k němu nic neprošlo," burcuje subtilní forvard.

Ústecká jedenáctka první barážový večer nejen přesně přihrávala, ale našla si čas i na parádičky. Ve druhé třetině se v útočném pásmu zmocnil puku, jednoho beka si obhodil, druhého poslal stahovačkou na párek. Až po těchto finesách ho středočeská defenziva zpacifikovala. „Já to řeknu takhle. Za chvilku mi bude šestatřicet let. Pro mě bylo hrozně těžký motivovat se k zápasům, který jsme tu hráli. Zápasy v baráži si moc užívám, protože moje kariéra se blíží ke konci a podobných zápasů si už moc nezahraju. Jsem obrovsky namotivovanej a možná to je pak vidět i na ledě.“

První výhra se tedy nese ve žlutomodrých barvách. Vítězství o čtyři branky jednoznačně potvrdilo kvality Ústeckých Lvů, ti však zůstávají nohama na zemi. „Jsme zkušení hráči a víme, že to po vítězství 4:0 může svádět k tomu, že je to hotový. Ale máme to srovnaný v hlavě natolik, že víme, že příští zápas znovu začíná 0:0. Budeme makat, bojovat a dáme do toho celý srdce,“ slibuje střelec.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ústí nad Labem - Jak jsme Vás již informovali začátkem března ohledně nové identity A-týmu, který v nové sezoně bude vystupovat pod názvem HC Slovan Ústečtí Lvi a zároveň bude mít vlastní webové stránky a sociální sítě. Je potřeba dodat, že stávající web slovanusti.cz, facebookové a instagramové stránky se budou věnovat dění kolem mládeže Slovanu. Budeme Vás informovat podrobně o dění kolem mladých nadějích Slovanu a celkové práce všech trenérů a lidí kolem mládeže.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže