Ú s t í n/L. - V posledních letech pravidelně platilo: Vítěz první ligy v baráži přemohl posledního z extraligy. S jedinou výjimkou. V roce 2006 Vsetín jako neúspěšný celek nejvyšší soutěže v sérii o zachování extraligové působnosti udolal právě Slovan Ústí. I díky těmto skutečnostem se hokejisté Mladé Boleslavi mohou sebevědoměji pouštět do série proti Ústeckým Lvům, jinak neoblíbenému soupeři.
Od roku 2002 se čtyřikrát po sobě po barážové sérii radoval prvoligový vítěz. Postupně Liberec, Kladno, Jihlava a Budějovice. Specifická série o postup do nejvyšší soutěže patřila týmům v laufu. Týmům, které si prošly cestu vítězného play off. Až Ústečtí Lvi v roce 2006 tuto tradici porušili, když nestačili na Vsetín.

Reprezentanti města automobilů již několik let veřejně vyhlašují tužby o postupu mezi českou hokejovou elitu. Nikdy ale své předsevzetí nedokázali naplnit. Až letos se přiblížili k poslednímu schodu. Až letos skutečně poskládali nejen jmény silný tým.

To všechno jsou významné atributy, které nutí ústecké hokejisty brát baráž navýsost svědomitě. Bylo by chybou podceňovat sílu Mladé Boleslavi, soupeře, kterého v posledních třech letech vždy v play off první ligy vyřadili. Soupeře, který si prvně ve své historii dokázal podmanit první ligu.

Předtím než boleslavští hokejisté v play off první ligy postupně vyřadili Havlíčkův Brod, Kometu Brno a Chomutov, premiérově a navíc s obrovským přehledem dominovali základní části soutěže. Tu opanovali s jedenáctibodovým náskokem na druhý Chomutov, další celky již zůstaly zpět o propastných třicet bodů.

Navíc vyřazovací boje mužstvo evidentně ještě více stmelily. Pomohly k tomu i dvě nesmírně a trochu až nečekaně těžké série. S Havlíčkovým Brodem se sice Boleslav vypořádala ve čtyřech zápasech, třikrát však otáčela vývoj utkání, dvakrát srovnávala až v poslední minutě a dvakrát se radovala až po prodloužení. To mužstvo obrovsky psychicky posílí. Jen si vzpomeňme na loňské play off v ústeckém podání. A první čtvrtfinále s Duklou Jihlava. Obrat z 0:2 na 3:2 dokonal v prodloužení Tomáš Houdek. Ústečtí narostli. Pak je v semifinále nerozhodilo ani po dvakráte dvoubrankové manko na boleslavského soupeře.

Svěřence trenéra Kaňkovského navíc posílila semifinálová série s Kometou Brno. V Rondu sice vyhrát nedokázali, ale domácí tvrz uhájili. Rozhodující mač zlomili v prodloužení. Na Chomutovu ve finále si pak smlsli v nejkratší možné porci čtyř zápasů. Výkon ze závěru toho třetího budí respekt. Ani ztráta 2:5 šest minut před koncem je nezlomila. Srovnali a obrat dokonali v nájezdech. „Měla lepší hráče na nájezdy, našim brankářům série nevyšla. Měli ve čtyřech zápasech úspěšnost zásahů 89,5 %, soupeři 95,1 %,“ našel na idnes.cz příčiny chomutovského krachu trenér Martin Pešout.

Černozelenobílí zažívají historickou sezonu. V jejím průběhu drželi fantastickou sérii. Téměř tři měsíce nepoznali hořkost porážky. Mezi 22. prosincem a 11. březnem vyhráli devatenáctkrát v řadě. Na domácím ledě dominují ještě více, prohráli naposled 20. října!

To jejich barážový sok, Ústečtí Lvi měli během sezony zcela opačné starosti. Série jedenácti porážek je nadobro zlomila. Již dlouho dopředu znali svůj smutný extraligový osud. Baráž. Bodový vzmach na konci sezony při zápasech skupiny o 11. – 14. místo je možná trochu posílil. Proti, přiznejme, už nesoustředěným soupeřům však výhry v očích veřejnosti nemají takovou váhu jako boleslavské vítězné bitvy v play off. „My jsme poslední zápasy odehráli jakž takž. Tak nějak bychom si to představovali. Pak i nálada je lepší…,“ nijak vzletně se výhrami nechvástal brankář Petr Přikryl. „Není čas na hrdinství. Musíme bojovat.“

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže