Ú s t í n/L. - Po nedělní porážce s Vítkovicemi zmizely ústeckým hokejistům i ty nejbizarnější teoretické možnosti na vyhnutí se baráži. Za měsíc, přesně 11. dubna ji na vlastním ledě odstartují. Soupeřem bude jeden ze čtveřice semifinalistů první ligy, která načala série hrané na čtyři výhry právě v dnes (pondělí). V novodobé historii (od postupu Ústí do první ligy v roce 2000) se Ústečtí s každým týmem již ve vyřazovacích bojích potkali. A až na jednu výjimku byli úspěšní. Důležité branky obstaral i služebně nejstarší hráč do pole David Pazourek (na snímku).
S Chomutovem má Slovan smírnou bilanci 1:1, z ostatních tří celků jej nikdo v rozhodujících mačích sezony přehrát nedokázal. Potvrdí zavedené historické pořádky i letos? Připomeňme rozhodující bitvy v tomto tisíciletí s potencionálními soupeři v baráži.

vs. Boleslav

Nejčastější soupeř posledních let. Ústečané zařídili v posledních třech letech reprezentantům města automobilů dovolenou dříve, než si ji sami přáli. Vyřadili je v roce 2005, 2006 i 2007. Důležité mače s nimi odehráli už v roce 2001.

Baráž 2001

Ústí se po třech letech vrátilo do první ligy: Po nadějném začátku tápalo, až spadlo do baráže. V pětičlenné skupině, z níž první dva vybojovali první ligu pro další ročník, Slovan zachránil soutěž až v samém závěru.
V předposledním kole v klíčovém zápase zdolal právě Mladou Boleslav na jejím ledě 4:1, doma pak potvrdil postup výhrou nad Ytongem Brno, tehdy prvním postupujícím. Slovan získal stejně bodů jako Boleslav, ale díky lepším vzájemným zápasům se udržel. Boleslavští si museli na postup do první ligy počkat.
Nejproduktivnějším hráčem v baráži byl s deseti body Daniel Tvrzník.

Semifinále play off 2004/05

Slovan Ústí – Mladá Boleslav 3:1 na zápasy (3:2, 5:1, 1:2, 5:2).

V prvním semifinálovém duelu proti Mladé Boleslavi se Ústečtí dopracovali k vedení 3:1. Promarnili i několik příležitostí a málem je stihl trest. Hosté v 54. minutě snížili. Další těžkou chvilku Lvi ale ve dvojnásobném oslabení zvládli a po nervózní koncovce nakonec brali první semifinálový bod.
Druhý souboj byl o poznání jednodušší. V polovině zápasu Lvi třemi zásahy rozhodli. První šanci v Boleslavi Lvi propásli. Vedli sice od 10. minuty po zásahu Daniela Hodka v oslabení. Chyběly dvě a půl minuty do konce, když srovnal skóre Říha. O minutu a pět vteřin později se o čtvrté utkání série zasloužil boleslavský Nouza.
Čtvrtý zápas si už Ústečtí vzít nenechali. Přestože přišli o dvoubrankový náskok, strhl pak opět vedení na stranu Lvů kapitán Daniel Hodek. V poslední minutě třetiny už definitivně zlomil odpor domácích střelou od modré Kočí. Výsledek pečetil na začátku třetí Miroslav Barus.

Finále play off 2005/06

Slovan Ústí –BK Mladá Boleslav 3:1 na zápasy (0:6, 3:1, 2:0, 4:2).

Finálová série začala pro Lvy jak ze zlého snu. Po první třetině prohrávali s Mladou Boleslaví 0:3. Nakonec inkasovali potupných šest branek. Všichni se ptali, jak s nimi výsledek zamává do odvety?
I druhý den po první periodě prohrávali a na ledě vypadali ustrašeně. Nejen druhý zápas, ale zřejmě celou finálovou sérii zlomily zásahy Klimta a Kuchlera ze druhé třetiny. Slovan se uklidnil. Večer dovedl do vítězného konce, když jej jistil třetí trefou Evan.
V Mladé Boleslavi pak vycházel ze zajištěné obrany. Ve třetím utkání se David Pazourek v rozmezí dvou minut a třinácti vteřin v první třetině dvakrát střelecky prosadil. Ústečtí soupeři skórovat nepovolili.
Hned nazítří využili první finálový mečbol. Boleslav sice šla dvakrát do vedení. Ani jednou jí nevydrželo dlouho. Ve druhé třetině nejdřív po 75 vteřinách srovnal Jiří Kudrna. Ve třetí pak po 71 vteřinách Sýkora a 15 sekund po jeho zásahu rozhodl večer znovu David Pazourek. Do prázdné branky pečetil v předposlední minutě Vítězslav Jankových.

Semifinále play off 2006/07

Slovan Ústí - BK Mladá Boleslav: 3:0 na zápasy (4:3, 4:1, 6:4).

Semifinálová série měla grády. Soupeř měl v sestavě kapitána Richarda Krále, nejlepšího hráče extraligového play off 2004, Martina Altrichtra, exústecké Tomáše Sýkoru, Václava Eiselta nebo půjčené mladé dravce Šindela či Káňu.
Hosté sice ve Lví aréně stříleli první, už v první minutě Bauer. Pak však Lvi vměstnali do třinácti minut čtyři své zásahy, třikrát pálili obránci (Hořava, Grof a Ficenc). I když Boleslav ještě devatenáct sekund před první sirénou korigovala, Lvi vítězství ubránili, inkasovali ve zbytku mače již jen jednou.
I druhý den hosté vedli. Ve druhé třetině otevřel skóre Lipina. Těsně před přestávkou však srovnal Antoš a Lvi ve třetí třetině třemi brankami Liščáka, Houdka a Martince rozhodli. Utkání bylo zřejmě nejlepší z jejich strany v celém play off. Jasně dominovali.
V Mladé Boleslavi se ve třetím duelu odehrálo vzrušující drama. Slovan ztrácel 0:2 a 1:3. Nastartovalo jej šťastné snížení Kloboučka zpoza branky z 37. minuty. Po zásahu Hluchého a Klimta už vedl 4:3. Ani to však nebyl konec. V 56. minutě Káňa vyrovnal. Domácí hráli přesilovku. Jenže tu nezvládli. Důrazný Antoš zmátl Altrichtera a předložil vítěznou trefu pro Davida Pazourka, v 58. minutě. V 60. se sám ústecký kapitán trefil do prázdné branky při power play Boleslav.

vs. Olomouc

V obou sériích ve čtvrtfinále play off Slovan zvládl roli favorita. Poprvé s obtíži, podruhé o poznání snadněji.

Čtvrtfinále play off 2003/04

Slovan Ústí – Olomouc 3:2 na zápasy (7:2, 1:2, 3:6, 4:1, 3:0).

Po prvním duelu to vypadalo na jednoznačnou záležitost. Slovan smetl soka vysoko 7:2. Vedl od čtvrté minuty. Tři body zaznamenali Dragoun s Lipinou. Dvakrát se trefil Buďa. Druhý den však byla branka Hanáků zakletá. Ti se v rozmezí pouhých čtrnácti vteřin v půlce zápasu ujali dvoubrankového vedení, které jen korigoval Hodek.
Studená dvanáctiminutová sprcha čekala na Slovan v Olomouci. Za tuto dobu prohrával 0:3 a již se k obratu nevzepjal. Do branky putoval místo Lukáše Sáblíka Jiří Zikmund a byl to nakonec on, který dotáhl Slovan k postupu. V dalších dvou zápasech pustil jediný gól. Už v 7. minutě. Slovan však zvládl obrátit čtyřmi brankami ještě do poloviny utkání.
Doma si pak trpělivou hrou a díky brankám Kudrny, Appela a Tvrzníka po výhře 3:0 postup pohlídal.

Čtvrtfinále play off 2005/06

Slovan Ústí – HC Olomouc: 4:0 na zápasy (4:1, 8:2, 3:1, 3:1).

První kolo play off zvládl Slovan bez větších komplikací. Olomouc uspokojená postupem do play off větší odpor nekladla. Prohrávala od druhé minuty prvního zápasu. Ve druhém inkasovala dokonce osm branek.
Doma vzdorovala statečněji. Zvlášť v prvním duelu, ve kterém až do začátku třetí třetiny vedla. Pak Slovan třemi brankami Eiselta, Antoše a Jana Kudrny zápas otočil. Ve čtvrtém zápase to stihl už v první třetině, když na branku Kárného odpověděli do pěti a půl minut Jankových s Eiseltem. Slovan si postup pohlídal.

vs. Brno

Jen jednou se za poslední léta utkali v play off Ústí s Brnem, předtím svedli důležité bitvy v baráži o první ligu v roce 1999. Tehdy byla úspěšnější Kometa, která se udržela, a Slovan musel na svůj postup o rok počkat.

Čtvrtfinále play off 2004/05

Slovan Ústí – Kometa Brno 3:0 na zápasy (3:1, 6:2, 4:2)

První duel na ústeckém ledě byl ze strany domácích trochu nervózní. Ve druhé třetině ale nabrali zlomový náskok, když ji orámovali dvěma brankami. Skórovali jak v první minutě Jankových, tak v poslední Kočí. Dvoubrankový náskok poté zkušeně pohlídali.
O den později měli o něco jednodušší úlohu. Pomohla jim zejména branka z poslední minuty úvodní části. Adam Šaffer střelou bez přípravy zužitkoval příhru od zadního hrazení od Daniela Hodka. Druhým zlomem byly dvě branky v rozmezí jedenácti vteřin. Kometu položily ve 27. minutě zásahy Budi a Jankových.
Lvi zvládli postup do semifinále v nejkratší možné porci tří utkání. V brněnském Rondu před téměř šestitisícovou kulisou vedli už 2:0. Domácí na přelomu první a druhé třetiny náskok smazali. Vítěznou ránu vypálil z kruhu Vítězslav Jankových ve 33. minutě. Pak promarnili dlouhé minuty v přesilovkách, Brno však již skórovat nenechali a postup pečetil v 59. minutě střelou do prázdné branky Patrik Fink.

vs. Chomutov

Jediná prohraná série ze všech čtyř kandidátů baráže se datuje do sezony 2002/03, kdy ve čtvrtfinále první ligy se radoval Chomutov. Obě odehrané série mezi soky se natáhly na nejdelší možný počet zápasů. Tu loňskou máme všichni ještě v živé paměti.

Čtvrtfinále play off 2002/03

Chomutov – Ústí nad Labem 3:2 (5:8, 4:0, 2:1 pp, 2:6, 6:2).

Ve velké divadlo s nečekanými obraty Severočeské derby mělo náboj.
Přestřelku z prvního duelu v Chomutově rozhodli Ústečtí čtyřmi brankami v prostřední třetině. Domácí sice po dvou minutách vedli (branku střílel Boušek), Slovan do přestávky díky Stavenskému srovnal. A ve druhé třetině stříleli postupně Morvay, Důras, Müller a Paleček. V 51. minutě po dvou brankách Hubáčka a jedné Martina Tvrzníka už vedl Slovan hrozivým poměrem 8:2. Domácí ještě třemi brankami korigovali.
Druhý den Chomutovští využili čtyři přesilovky a srovnali stav série. Vítězství 4:0 zařídili již po dvou třetinách Jelínek, Boušek, Révay a Šíp.
Zlomový třetí zápas dospěl do prodloužení. Vedení Slovanu vydrželo od 3. do 29. minuty. Na branku Důrase odpověděl Rimmel, když znovu využil přesilovku. Prodloužení uťal po 158 vteřinách Ladislav Boušek.
Ústí sérii ještě nezabalilo a druhý den připravilo velkou vendetu. Vítězství 6:2. Ještě ve 45. minutě však bylo srovnáno 2:2. Díky dvěma brankám Daniela Tvrzníka a jedné Horáčka a Stavenského muselo určit semifinalistu až páté utkání v Chomutově.
To zvládli lépe domácí. V polovině zápasu vedli o čtyři branky. Ústí sice ještě Morvayem a Pavlasem zápas zdramatizovalo, ale Chomutov našel rychlé odpovědi. Nakonec se radoval po výhře 6:2. Čtyři minuty před koncem se strhla hromadná bitka, po které po pěti hráčích z každé strany vyfasovalo trest do konce utkání.

Finále play off 2006/07

Slovan Ústí - KLH Chomutov: 3:2 na zápasy (4:0, 2:3, 2:3pp, 3:2pp, 5:1).

První zápas ovládli Lvi. Vítězství 4:0 ale vypadalo lépe než skutečné výkony na ledě. Micka zařídil první gól už po 98 vteřinách. Pak sice byli hosté výrazně aktivnější, Přikryl ale odolal. Soka zlomil úchvatným sólem na začátku třetí třetiny Robert Liščák. Předtím zvyšoval Klimt a skóre uzavřel znovu Micka.
Hned nazítří Chomutovští ukázali, že nebudou ve finále odevzdaným soupeřem. Slovan sice znovu brzy vedl. V 1. minutě otevřel skóre Hluchý. Pak však převzali otěže hosté. Oproti včerejšku dávali i branky. Heinisch, Jeslínek a Polodna vývoj otočili. Domácí před druhou sirénou Hořavou korigovali. Ve třetí třetině si vypracovali i šance na srovnání. Neproměnili. Závěrečný tlak se nekonal. Domácí dvakrát faulovali a dohrávali ve třech.
Jak je Chomutov doma silný, ukázal před napěchovanou halou ve třetím duelu série. Slovan sice vstoupil do utkání aktivně a v začátku byl lepší, přesto po první třetině prohrával. Během večera dokázal dvakrát srovnat. Nejdřív Kloz, pak Gróf. Utkání dospělo do prodloužení, které po pasu Charouska rozhodl nejnebezpečnější hráč domácích Michal Jeslínek.
S nožem na krku Lvi o den později tahali v první třetině za kratší konec. Mohli být rádi za lichotivou pouze jednobrankovou ztrátu. Navíc se jim zranila brankářská jednička Petr Přikryl. Jiří Zikmund jej však zastoupil statečně. Gróf ihned po přestávce pumelicí od modré při přesilovce srovnal a rozpoutal tlak hostů. Ve 36. minutě se z něj urodil přesný švih Tomáše Klimta. Slovan otočil, domácí se však nevzdali. Šest minut před koncem nenápadným bekhendem posunul duel do prodloužení Jaroslav Hašek. V něm odmítl extraligu Chatrnúch, který z dobré pozice Zikmunda neprostřelil, a tak udeřilo na druhé straně. Petr Hořava úspěšnou dorážkou přesunul sérii k rozhodujícímu pátému zápasu do Ústí.
Velký den Tomáše Klimta poslal Lvy do extraligy. Zkušený forvard, který si na Kladně zahrál i s Jaromírem Jágrem otevřel skóre už první střelou. Jeslínek ještě v 10. minutě vyrovnal. Na obou stranách zlikvidovali brankáři Horčička se Zikmundem několik velice dobrých šancí. Až ve 28. minutě zasadil vítěznou ránu muž večera Tomáš Klimt. Ústečtí přestáli i další šance hostů a definitivní odpor uťali v závěru druhé části, ve 39. minutě na dvoubrankový odstup zvýšil Gróf. V závěrečné třetině zužitkovali dvě Klimtovy nahrávky Micka a Klobouček.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže